„Неделни разговори за душата“ с Опра Уинфри

19.08.2018

Според християнството Бог създал цялата вселена за шест дни, а на седмия си починал. Този ден е неделя. В него и ние малко се поспираме, а оборотите на делника намаляват, преди седмицата да започне отново.

Именно такава е атмосферата на книгата Неделни разговори за душата (издателство Хермес), в която Опра Уинфри събира вдъхновяващи цитати от свои интервюта с едни от най-именитите личности на нашето време. Цитатите са подредени в десет тематични глави, олицетворяващи стъпките към духовно прозрение.

Започнах книгата с известен скептицизъм, тъй като „Шоуто на Опра Уинфри“ е станало етикет както за медиен успех, така и за сълзливи истории, целящи да спечелят зрителя, атакувайки неговия емоционален свят. Въпреки че в сборника има известни клишета, то те определено не могат да засенчат оптимизма, който остава след това четиво. В книгата има мъдрост и естетика, които се откриват не само в подбраните текстове, но и в снимковия материал, част от личната колекция на тв водещата. Всяка глава Опра започва и със свое есе, в което споделя някои от най-съкровените си мигове на болка и щастие – от факта, че е била физически и сексуално малтретирана в детството си до момента, в който се отказва от работата си на репортер, за да открие истинското си призвание – като водещ на най-популярното телевизионно шоу в историята.

Хубавото на книгата е, че дава мотивация на читателя да не спира да търси себе си и своето истинско място в света. Някои от посланията в историите може да са повтаряни стотици пъти, но тук те звучат достоверно благодарение на своя разказвач. А има ли някой, който да е по-подходящ от Опра Уинфри, за да вдъхне сила и надежда?! Опра, израснала в гетото със самотната си майка тинейджърка и преживявала тормоз в продължение на години, но и Опра, която става първата чернокожа водеща на новините, революционализира медийния свят и е считана от някои за най-влиятелната жена в света.

В днешното общество, в което социалните, политическите и културните процеси се развиват толкова бързо, книги като „Неделни разговори за душата“ са силно необходими, за да ни накарат да поспрем за миг, да заглушим какафонията от чужди мнения и влияние, да се вслушаме в себе си и да направим ревизия на собствената си душа.

А има ли по-подходящ ден за това от неделя?!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваПлуване по течението на „Гладният прилив“ с Амитав Гхош04.07.2018

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование