Музика

Оптимистичните рок класики, които ни карат да вярваме

17.06.2019

Дните ни понякога са тежки, отброяваме часовете до края на работното време, а край сякаш изобщо не се вижда. Изтощени сме, ядосани на някого или просто без настроение. Всъщност, дори и в най-добрите си моменти никой от нас не би отказал няколко вдъхновяващи слова.

Нека не чакаме на приятели и роднини да ни показват светлината по пътя, понякога това го правят радиото и Spotify. Музиката винаги е била неразделна част от живота ни, храна за душата и средство за медитация. Няколко положителни парчета са добре дошли за зареждане преди началото на седмицата. Малко вяра с рок привкус…

Don’t stop believin’ – Journey

Хапче против стрес с незабравимите Journey, което радва слушателите цели тридесет и осем години. Песента е част от албума „Escape” и се появява на бял свят през 1981 г. Автори на са Стив Пери, Джонатан Кейн и Нийл Скън, движещата сила на състава по това време.

Не търсете в текста на „Don’t stop believin’“ сложна философска идея. Очертани са образите на хора, които всеки ден срещаме по улиците, припознаваме себе си в самотното момиче и момчето от Детройт. Всеки живее със собствените си проблеми и търси решения, но никога не се отказва…

„Don’t stop believin’Hold on to the feelin’“
Hold on to the feelin’“

The Miracle – Queen

Парчето излиза с едноименния албум на Queen през 1989 г., а компания му правят емблематични песни като „I Want It All”, „Scandal” и „The Invisible Man”. Последният албум на английската група става истински хит и оглавява музикалните класации в Европа.

„The Miracle” е едно от най-вдъхновяващите парчета в рок историята. Не само отдава почит на красотата и вълшебството на живота и всичко заобикалящо ни, но и дава надежда за по-добро и спокойно бъдеще. Клипът допълва перфектно музиката – в началото не виждаме членовете на Queen, а техни млади (направо детски) версии, чието послание достига още по-силно до нас.

Eye of the Tiger – Survivor

Връщаме се на американската сцена с класиката от „Роки III”, която имаме благодарение на отказа на Queen да предоставят „Another One Bites the Dust“ за филма на Силвестър Сталоун.

„Окото на тигъра“ ни казва да не се предаваме и да се борим за мечтите си още от 1982 г. Четири десетилетия по-късно невероятната музика на Джим Петерик и Франки Съливан продължава да ни кара да настръхваме.

You’re the Best – Joe Esposito

Още един хит от филм и то от култовия „Карате кид“ (1984 г.). Музиката е дело на Бил Конти, а текстът на Али Уилис. Песента е многократно използвана в различни телевизионни и филмови продукции, спортни предавания и реклами. И това никак не е случайно. В крайна сметка от екрана в прав текст ни казват, че сме най-добрите и нищо не може да ни победи, а мечтите ни ще се сбъднат, ако ги следваме. Какво по-хубаво от това!?

Dream On – Aerosmith

Нека да завършим списъка с една рок балада от първия албум на Aerosmith от 1973 г. Песента е написана от самия вокалист на групата – Стивън Тайлър. Въпреки че заглавието може да се разбира и в ироничния смисъл на „мечтай си!“, очевидно Тайлър не гледа на нещата от негативната им страна. Отново имаме призив да живеем с пълна сила, да следваме мечтите си, докато не станат реалност, защото всичко рано или късно ще свърши. Да, ние не сме вечни, но имаме достатъчно време да се насладим на това, което Бог ни дава.

Приятно слушане на вечните рок парчета и нека всеки открие своите стимулиращи песни, които да му дават крила в мрачните моменти!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновЗад камерата на Urban Tapes29.01.2021

Още от Под Моста

Стажанти на "Под Моста"Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени светаМузика