„Цветница” – автобиографичен колаж от Кърт Вонегът

11.05.2014

„Вярвам, че четенето и писането са най-подхранващите форми на медитация, открити до момента. Четейки написаното от най-интересните умове в историята, ние медитираме едновременно със своето и тяхното съзнание. За мен това е чудо.“

Виж още: „ДОКАТО ПРОСТОСМЪРТНИТЕ СПЯТ” – КЪРТ ВОНЕГЪТ

Кърт Вонегът умира на 11 април 2007г. Съвместното ни съществуване на планетата Земя е 5438 дни, плюс-минус няколко часа. Това са горе-долу 14 години, 10 месеца и 21 дена. Намирали сме се на грубо един континент и половина и един океан разстояние. През целия си живот той не е и подозирал за моето съществуване. През по-голямата част от своя живот до момента аз също не съм подозирал за неговото. Един от пропуските, за които искрено съжалявам, е че прочетох първата си негова книга четири години след смъртта му. Обикновено има огромна разлика между това да четеш жив автор и мъртъв автор. Смъртта автоматично създава дистанция – нищо, че на човека са му оставали почти 15 години живот, когато си се раждал.

Хапливият, но добронамерен хумор, спорадичните цинизми, болезнената откровеност и ангажиращият стил досега винаги са скъсявали успешно тази дистанция между Вонегът и неговите читатели. Дори и мъртъв, той успява да бъде нещо средно между епистоларен другар, въображаем приятел и симпатичен призрак, който от време на време прошепва в ухото ти нещо неподозирано, но напълно очевидно, непоискан, но адски полезен съвет или просто забавна и лесна готварска рецепта.
palmsunday
Дистанцията на практика изчезва, докато четете експеримента „Цветница”. Самият Вонегът определя книгата като автобиографичен колаж – това са събрани и подредени негови есета, рецензии, речи, писма, дори една проповед, някои от тях непубликувани, както и материал, писан от други хора, обединени тематично и свързани с коментар от самия Вонегът. Други определения, които той дава са „blivit” – „два фунта л*йна в торба, която побира само един”. Или пък голем – митично и недотам красиво чудовище, направено от кал.

Виж още: „ТОЧНИЯТ МЕРНИК” – КЪРТ ВОНЕГЪТ

„Цветница” е  изключителен прозорец към живота и личността на Вонегът. Книгата събира възгледите му върху свобода на словото, секс, религия, писане, четене, развод, семеен живот, срам, деца, семейство и всичко друго, за което някога си е струвало да се пише изобщо. Някъде там ще открием и кънтри песен за несбъднати младежки мечти, текст, описващ родословното му дърво, няколко други поетически произведения и сценарий за един мюзикъл с участието на гигантско пиле.

„Цветница” започва с писмо до директор на училище, където книгите на Вонегът са били изгорени в пещ и завършва с откриването и анализа на шега, която Исус пуска в няколко стиха от Библията.

От страниците Вонегът оживява – със смешната си коса, още по-смешния си мустак, сбръчканото си добронамерено и открито лице, унищожаващ в поредица малки пожари кутия Pall Mall, говорещ със спокойния си и мек глас, с дъх на „горчичен газ и рози”, пускащ тук-там някоя шега на тема, която на пръв поглед изобщо не предполага хумор. „Цветница” е шансът на „закъснелите”, на „феновете на патерици”, да се докоснат по неповторим и почти физически начин до човек, на когото малко или много се възхищават.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКои са любимите научно-фантастични романи от времето на родителите ни?30.04.2020

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE