Първата скреч книга като протест срещу високия ДДС на книгите

28.05.2018
(Снимка: ИК „Жанет 45” )

Наистина ли сме държава, която цени хазарта повече от културата? Този въпрос задава издателят Манол Пейков във видео-послание, отправено от издателство „Жанет 45”, в навечерието на 24 май. Клипът доста прилича на този на кампанията на „Национална лотария” срещу ограничаването на игрите на късмета. В него книгоиздателят представя лимитирано издание скреч книга, базирана на „Български хроники“, том 4 от Стефан Цанев, озаглавена „Издание на щастието“.

На корицата на книгата има обособено скреч поле, при изтъркването на което читателят печели издание, струващо с 20% по-евтино от обикновеното – толкова, колкото щеше да струва, ако книгите у нас се ползваха със същата ДДС – преференция както хазарта.

В края на видеото от издателството призовават хората да подкрепят каузата, като се включат в петицията за намаляване на ставката на ДДС върху книгите.

Това е втората социална кампания на „Жанет 45” по случай 24 май.
През 2017 г. пловдивското издателство пусна в книжарниците романа на Иван Вазов „Под игото”, преведен на шльокавица, като беше обещано, че за всеки закупен екземпляр на „Pod igoto” ще бъдат дарени по две български книги на училища, читалища и библиотеки.

Автор: Ралица Братанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Пейки с кирилски букви превземат тихи кътчета в Столицата07.05.2018

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE