Кино

Пет непопулярни сериала, които ще обикнете

25.10.2018

Есен е. Отново дойде сезонът, през който предпочитаме да прекарваме свободното си време, сгушени в пухени одеяла, пиейки горещ чай или топъл шоколад, докато гледаме филми или сериали. Тъй като обаче правим това почти всяка година, и сме изгледали всичко, ама наистина всичко, което е на челните места в класациите, ние от Под Моста, решихме да направим малък списък с непопулярните сериали, които ще са подходящи именно за онези дъждовни есенни дни, които прекарваме вкъщи.

Skam

Skam („Срам“ в превод) е норвежки тийн сериал. Сезоните са общо четири, като във всеки един от тях фокусът е върху различен герой и съответно различни проблеми – трудности в отношенията, идентичност, хранителни разстройства, сексуално насилие, хомосексуализъм, проблеми с психичното здраве, религия и забранена любов.

Сериалът се разпространява по иновативен начин – в реално време, без да зависи от телевизионни графици, разглежда сериозни социални проблеми и популяризира норвежкият език и култура, поради което получава и високи оценки от критиците.

Първият епизод на сериала, излъчен през 2015г. без никакво промо, разбива всички рекорди за гледаемост на NRK. Вторият сезон на “Skam” също е много успешен за платформата – половината от трафика на NRK са зрители на сериала. Третият и четвъртият сезон пък разбиват всички рекорди за гледаемост в Норвегия.

Сериалът започва да се гледа първо в съседните Дания и Швеция, а по-късно, след добавянето на английски субтитри, и в целия свят. “Skam” е толкова успешен, че до момента има шест версии – френска, немска, италианска, холандска, испанска и американска. Сериалът e не само интересен, но и полезен, защото поставя фокуса върху социални проблеми, за които може би не сме мислили достатъчно, проблеми, които са актуални и в нашето общество. Ето защо, норвежката драма е и първа в списъка ни за любими непопулярни сериали.

My Mad Fat Diary

My Mad Fat Diary британски сериал, базиран на книгата „Моят дебел, луд тийнейджърски дневник“ („My Mad Fat Teenage Diary) на Рей Ърл. Трите сезона на сериала разглеждат историята на момиче, тежащо 105 килограма, което току що излиза от психиатрична клиника. Депресия, самонараняване, омраза към себе си и първи любовни трепети – всичко това по страниците на дневника на 16-годишната Рей.

Сериалът е изключително интересен, защото ни предоставя една нова гледна точка, все едно ние влизаме в ролята на главната героиня и се сблъскваме с проблемите ѝ. Благодарение на социалните проблеми, разгледани в сериала, показването на важността на психичното здраве и актьорската игра, My Mad Fat Diary получава отлични коментари от критиците и от водещи издания като “The Guardian”, “The Stage” и “The Independent”, вследствие на което сериалът печели и няколко британски награди.

В духа на октомври и Хелоуин, когато обичаме да се маскираме и да влизаме в различни роли, ние от Под Моста сложихме сериала на второ място, с уловката, че освен да облечем 105-килограмовия костюм, ще се замислим и за проблемите и предразсъдъците, с които се сблъскват хората като Рей, хората, които може би са били и жертва на нашите осъдителни погледи, думи или действия.

Следващите два сериала отново са в духа на Хелоуин, но те са за тези от нас, които предпочитат да облекат костюма на кралска особа или знаменитост.

Dynasty

Dynasty е американски сериал, който започна да се излъчва през октомври 2017 г. Премиерата на втория сезон пък беше само преди два дни, поради което сега може би е най-подходящият момент да откриете този сериал. Сюжетът се развива около богато американско семейство, притежаващо компания за добив на електроенергия.

Интересен е фактът, че основен фокус в сериала е кариерното развитие на момичето в семейството, което благодарение на образованието си и на острия си ум катери стълбичката към компанията на баща си. Разбира се, в сериала са разгледани и редица други теми – семейни отношения, престъпления, хомосексуалност, мултикултурни връзки и любов, които правят сюжета изключително заплетен и интересен. Ето защо, ако сте се чудили как изглежда животът на милионерите и с какви проблеми се сблъскват, Dynasty е сериалът за вас.

The Royals

The Royals ни показва как изглежда животът отвътре на британското кралско семейство. Скандали, убийства, трагедии, забранена любов и още много, всичко това в много детайли и само в четири сезона. Виждаме разбитите семейни връзки, унищожените ценности и морал, резултат от любовта към короната и властта. Духовният катарзис на героите обаче е факт. В третия и четвъртия сезон, благодарение на любовта, която променя перспективите, се срещаме със съвсем различни хора.

Чудехте се какво е да бъдеш кралска особа, е, вече имате шанс не само да разберете, но и да изживеете всичко онова, с което се сблъскват и те.

The Fosters

Последният сериал в нашия малък списък е драма, която проследява живота на едно необикновено американско семейство. Стеф и Лина са хомосексуална двойка, която отглежда общо пет деца – четири, от които осиновени.

Битовите проблеми, неразбирателството, възпитанието, предразсъдъците на обществото и, разбира се, любовта, са темите които правят сериала така вълнуващ и благодарение на което, спечели похвалите на критиците и много номинации и награди.

Определено ще обикнете тези не чак толкова популярни в страната сериали, ще се потопите в проблемите им, ще заживеете живота на героите, макар и само за час. Така че, пригответе си чаша топла напитка, вземете топлото си одеяло, запалете няколко ароматни свещи за уют и си пуснете първия епизод. Нека нашата „сериална“ есен да започне.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 202019.03.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино