Пет песни в плейлиста с обич към лятото

15.06.2018

След май, в който природата разцъфтява, а светът сякаш се събужда за нов живот, е време за юни с неговите череши, ароматни билки и… официалното настъпване на лятото.

Лято. Кой ли не е мечтал за него от хладните вечери на октомври до капризите на март?! На кого душата му не се е пълнила с копнеж, като си помисли за дългите дни, слънчевите утрини и вечерите, в които съзнанието се рее сред блясъка на Млечния път?!

Да, само лятото може да донесе такова безгрижие и да те накара да си помислиш, че зимата е глупава шега на някого с много лошо чувство за хумор. Заразени от лятната магия се оказват и ред творци. Музикалните произведения, носещи летния сезон в името си, са безброй. От Под моста избираме пет от тях, за да бъдат саундтрак на бъдещото лято. Ако сме забравили някое специално парче, си го пусни напук и пак напук си създай най-слънчевото лято.

“Summer soft” (“Нежно лято”) на Стиви Уондър

Първата песен, която сме избрали, не е толкова популярна колкото другите в листата, но определено има свой собствен чар.

  “Summer soft е написана и изпята от Стиви Уондър и влиза в осемнадесетия албум на изпълнителя Songs in the Key of Life през 1976 г., който през 2003 г. списание Rolling Stones поставя на 57-мо място в своята класация за 500-те най-велики албуми на всички времена.

Парчето е типичен пример за творчеството на Стиви Уондър, което е смесица от мелодична музика и поетични текстове. То възпява Лятото, което е представено в образ на жена, която “те събужда с целувка сутрин”, “носи дъжд или слънце”, но и “ти разбива сърцето на две, когато разбереш, че вече е октомври и тя си е тръгнала“. Заради множеството красиви метафори и слабостта ни към Стиви Уондър, избираме песента да ни събужда всяка сутрин през Лятото, докато не е решило да си отиде.

“Summertime” („Лятно време“) – кавър версия на Ела Фитцджералд и Луис Армстронг

В оригинал „Summertime” е ария, написана от американския композитор Джордж Гершуин през далечната 1934 за операта “Порги и Бес” по текст на ДюБоз Хейурд. Там арията се изпълнява четири пъти като приспивна песен за бебета.

След създаването си произведението бива записано и в джаз вариант от певицата Аби Мичъл и бързо набира популярност. В биографията му могат да се открият интересни факти – от една преживяна война до признанието му за едно от парчетата с най-много кавър версии в историята – повече от 33 000! Редом с броя на кавърите впечатляващи са и техните изпълнители, между които са Джанис Джоплин, Били Холидей, а за групата “Бийтълс” това е първата песен, която записва с Ринго Стар като барабанист.

Песента оживява и в красивия дует на Ела Фитцджералд и Луис Армстронг, записан през 1958 г. в съвместния албум “Порги и Бес” на двамата изпълнители. В кавъра Армстронг с присъщата си увереност доминира още от увертюрата с тромпет, а после затвърждава това впечатление и с вокалното си изпълнение. Именно на фона на него пък Ела успява да внесе деликатност и нежност в песента, контраст, който допринася за уникалността на кавъра сам по себе си. Избираме го веднага в плейлиста за лятото като песен за приспиване – спокойна, мечтателна, но и с тънка нотка на драматизъм.

 „Summer of ‘69” (“Лятото на ‘69“) на Брайън Адамс

През лятото на 1969 г. Джанис Джоплин изпълнява за последен път на живо песента Summertime на музикалния фестивал в Уудсток преди смърта си през 1970 г..  Лятото на 69 в песента на Брайън Адамс обаче е друго. Там се разказва за младостта, наивността и безгрижието на лятото – всички съставки на някои от най-щастливите дни в човешкия живот.

  Summer of ‘69 е част от албума Reckless на Брайън Адамс и е написана от самия него и Джим Валанс, който дълги години партнира на канадския изпълнител в писането на песни. Отначало парчето не се харесва особено и на двамата, затова те дори не са убедени, че трябва да бъде включена в албума. След доста промени обаче песента придобива нов вид и впоследствие се нарежда на челните места в чартове на много страни. Самият Адамс споделя в интервюта, че песента е базирана на темата за носталгията по едно отминало време, което от една страна съвпада с културната революция и разпадането на Бийтълс, а от друга с годините, в които той е открил за първи път музиката.

  „Summer of ‘69 не губи популярност и до днес – особено сред канадците, които обичат да пеят, докато шофират. Именно те поставят парчето на първо място в класацията за най-добра песен за шофиране през 2006 година. Взимаме пример от тях и я оставяме да звучи в колата цяло лято.

“Summer jam” (“Летен купон”) на “The Underdog Project”

  Рязко сменяме стила с едно танцувално парче, издадено през 2000 г. Summer jam е първият сингъл от албума It Doesn’t Matter на германската денс група The Underdog Project. Песента става абсолютен хит в Европа, както и в Америка, където най-голямата денс радиостанция в Ню Йорк WKTU го включва в своя плейлист. Успехът на парчето се дължи до голяма степен на запомнящата се мелодия, която докарва мисли за лято, безгрижие и слънце. Включваме парчето и в нашия плейлист, защото носи голяма доза оптимизъм – нима като го слушате, може да повярвате, че от създаването му са минали цели 18 години?!

„Summer wine“ (“Лятно вино”) – кавър версия на Виле Вало и Наталия Авелон

Песента Summer wine е написана в оригинал от Лий Хейзълууд и за първи път е изпята от него и Сузи Джейн Хокам през 1966 г. За щастие Лий решава да направи и друга версия на парчето, а негова дуетна половинка е чаровната дъщеря на Франк Синатра – Нанси Синатра. Благодарение на този дует парчето става абсолютен хит и се изкачва на 49-то място в класацията Billboard Top 100 през 1967 г. Именно пък този успех вдъхновява двамата изпълнители да работят и по още съвместни проекти, което води до издаването на цял албум с техни дуети на име Nancy & Lee LP през 1968 г. Какво ли не може да направи едно лятно вино?

Всъщност то може да е причина за доста неприятен махмурлук, както става ясно от текста на песента. В него лирическият герой е заговорен от мистериозна жена, която е впечатлена от неговите сребърни шпори. Тя му предлага да прекарат време заедно, като в замяна му даде лятно вино. За по-нататъшното развитие на тяхната среща историята мълчи. Ясно е само, че героят се събужда на другата сутрин с махмурлук, без пари и без сребърни шпори. Това обаче не му пречи да пее за своя копнеж по „лятното вино“. Историята пък дава поле за фантазия на публиката, която измисля различни нейни интерпретации. Според някои лирическата героиня нарочно прелъстява героя, за да го ограби, докато други откриват в песента и алегория за употребата на наркотични опиати, колкото и Нанси Синатра въобще да не изглежда като такова момиче.

Както и Summertime парчето има доста кавъри. В изпълнение на Виле Вало и Наталия Авелон то влиза и в саундтрака на германския филм Das wilde Leben” (”Дивият живот”) и става четвъртият най-продаван сингъл в Германия за 2007 г., заради което получава и платинен статус. В парчето Авелон на моменти не е толкова убедителна в ролята си на прелъстителка, но пък дълбокият глас на Вало, както и модерното звучене са съставките, които допринасят за дълбоката и интимна атмосфера на кавър версията.

И така, докато се усетим, лятото минава бързо като хубав плейлист и докато танцуваме по улиците, ни пресреща студената прегръдка на есента.

  Но лятото тепърва започва. Въздухът ухае на ягоди, череши и билки. Остави го да ти налее лятно вино. Не знаеш какво е щастие, ако поне веднъж лятото не те е излъгало, че ще живееш вечно. Не си и живял истински, ако веднъж не си се влюбил тогава.

Пий още лятно вино, докато прегорят слънчогледите и се опариш на слънцето, докато задухат студени ветрове и докато те хване махмурлук. Имаш цяла зима да бъдеш мъдър.

Сега налей още лятно вино.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКратка история на музикалните стилове28.01.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино