7 песни против войната

06.12.2017

„Всяко изработено оръжие, всеки изпратен военен кораб, всяка изстреляна ракета индикира, в крайния си резултат, кражба от тези, които гладуват, а не са нахранени, от тези, на които им е студено, а не са облечени. Войната не харчи просто пари. Тя харчи потта на работниците, потенциала на учените, надеждите на децата. Това изобщо не е живот в истинския смисъл на думата. Под облаците на войната, виси, обесена на оловно бесило, човечността.“

Д. Айзенхауер

Die Ruinen von Guernica
5603/37
  1. Rooster – Alice in Chains

Песента е написана от китариста на Alice in Chains Джери Кантрел и е посветена на баща му, който е бил известен с прякора си „петела“, докато е служил в армията по време на войната с Виетнам. Чрез песента китаристът се опитва да представи действителността през погледа на баща си, така, както той я е видял. Кантрел споделя, че това преживяване (войната) е белязало баща му по непоправим начин завинаги, променило е семейството им, защото човекът, който е отишъл на война, така и не се е върнал, върнало се е само тялото му.

  1. Hero of War – Rise Against

Произведението разказва за пожертваните човешки животи в името на безкрайната жажда за пари и власт, за потъпканите мечти, надежди и право на избор, за множеството промити мозъци, за отнетата индивидуалност, за замяната на човека с оръжие и за това да се биеш, без да знаеш точно за какво, най-общо казано – за плодовете, които войната ражда. Злото се крие в желанието да нараняваш, не в процеса на нараняване, сам по себе си, а в желанието.

  1. The Howling – Within Temptation

Песента представя света в две измерения. Едното – изтъкано от мир, спокойствие и хармония, излъчващо недокосната чистота, а другото – изпепеления и покварен от войната свят, който бавно се разпада до основи. Утопията за красив живот се сблъсква с тежката реалност, пропита от жестокост и насилие.

  1. One Hundred Years – The Cure

https://www.youtube.com/watch?v=F-JxOFd1jK8

Още един укор към човечеството. Настройвайки се един срещу друг, в мълчание, без да знаем, глупаво, покорно, невинно се борим за това кой кого да пороби, кой кого да завладее, кой над кого да властва, а нямаме право, нямаме никакво право и вече 100 години не можем да го проумеем.

  1. Mama – My Chemical Romance

Музикалното произведение е под формата на писмо от войник на фронта до майка си и представя изкривената и извратена гледна точка за войната, насадена на младите момчета, подчертавайки славата от извоюваната победа и оправданото насилие в името на една „свята кауза“. Дори евентуалната смърт на войниците е разгледана като риск, който си заслужава да бъде поет, риск, който е нищо в сравнение с това, което ще бъде спечелено, а именно – надмощие, власт, пари. Колко пари? Колко струва човешкият живот?

  1. If I Had A Rocket Launcher – Bruce Cockburn

Песента е вдъхновена от посещението на Кокбърн в гватемалски бежански лагер в Мексико и говори за отчаянието на човека от политическото бездействие на фона на масово царящия хаос в момент на криза и желанието да поеме нещата в свои ръце. Брус Кокбърн се опитва да докаже, че дори и администрацията да не прави нищо, дори управниците да не правят нищо, то ние трябва да направим нещо, защото всички носим отговорността един към друг да направим света по-добро място за живеене.

  1. The Ghost of You – My Chemical Romance

Един музикален римейк на „Спасяването на редник Райън“. The Ghost of You най-точно показва агонията и страданието на човешките души по време на Втората световна война, нанесените поражения върху тялото и съзнанието, върху семействата, близките, приятелите, хипертрофията на човешкото, изразена в невъзможността да се възвърне онова, което е загубено. Защо „плажът Омаха“ е толкова важен за войниците във Втората световна война? Защото е накрая на света и е последното нещо, което виждат и те никога няма да се приберат вкъщи.

Знаете ли нещо интересно за оцелелите след война? Няма оцелели. Те всички умират там. Някои продължават да съществуват физически, но това, което остава, е само призракът на онова, което някога са били. Войната може и да не убие човека, но определено убива човечността.


Гост-автор: Даяна Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевДжими Хендрикс и перото на боговете02.09.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино