7 песни против войната

06.12.2017

„Всяко изработено оръжие, всеки изпратен военен кораб, всяка изстреляна ракета индикира, в крайния си резултат, кражба от тези, които гладуват, а не са нахранени, от тези, на които им е студено, а не са облечени. Войната не харчи просто пари. Тя харчи потта на работниците, потенциала на учените, надеждите на децата. Това изобщо не е живот в истинския смисъл на думата. Под облаците на войната, виси, обесена на оловно бесило, човечността.“

Д. Айзенхауер

Die Ruinen von Guernica
5603/37
  1. Rooster – Alice in Chains

Песента е написана от китариста на Alice in Chains Джери Кантрел и е посветена на баща му, който е бил известен с прякора си „петела“, докато е служил в армията по време на войната с Виетнам. Чрез песента китаристът се опитва да представи действителността през погледа на баща си, така, както той я е видял. Кантрел споделя, че това преживяване (войната) е белязало баща му по непоправим начин завинаги, променило е семейството им, защото човекът, който е отишъл на война, така и не се е върнал, върнало се е само тялото му.

  1. Hero of War – Rise Against

Произведението разказва за пожертваните човешки животи в името на безкрайната жажда за пари и власт, за потъпканите мечти, надежди и право на избор, за множеството промити мозъци, за отнетата индивидуалност, за замяната на човека с оръжие и за това да се биеш, без да знаеш точно за какво, най-общо казано – за плодовете, които войната ражда. Злото се крие в желанието да нараняваш, не в процеса на нараняване, сам по себе си, а в желанието.

  1. The Howling – Within Temptation

Песента представя света в две измерения. Едното – изтъкано от мир, спокойствие и хармония, излъчващо недокосната чистота, а другото – изпепеления и покварен от войната свят, който бавно се разпада до основи. Утопията за красив живот се сблъсква с тежката реалност, пропита от жестокост и насилие.

  1. One Hundred Years – The Cure

https://www.youtube.com/watch?v=F-JxOFd1jK8

Още един укор към човечеството. Настройвайки се един срещу друг, в мълчание, без да знаем, глупаво, покорно, невинно се борим за това кой кого да пороби, кой кого да завладее, кой над кого да властва, а нямаме право, нямаме никакво право и вече 100 години не можем да го проумеем.

  1. Mama – My Chemical Romance

Музикалното произведение е под формата на писмо от войник на фронта до майка си и представя изкривената и извратена гледна точка за войната, насадена на младите момчета, подчертавайки славата от извоюваната победа и оправданото насилие в името на една „свята кауза“. Дори евентуалната смърт на войниците е разгледана като риск, който си заслужава да бъде поет, риск, който е нищо в сравнение с това, което ще бъде спечелено, а именно – надмощие, власт, пари. Колко пари? Колко струва човешкият живот?

  1. If I Had A Rocket Launcher – Bruce Cockburn

Песента е вдъхновена от посещението на Кокбърн в гватемалски бежански лагер в Мексико и говори за отчаянието на човека от политическото бездействие на фона на масово царящия хаос в момент на криза и желанието да поеме нещата в свои ръце. Брус Кокбърн се опитва да докаже, че дори и администрацията да не прави нищо, дори управниците да не правят нищо, то ние трябва да направим нещо, защото всички носим отговорността един към друг да направим света по-добро място за живеене.

  1. The Ghost of You – My Chemical Romance

Един музикален римейк на „Спасяването на редник Райън“. The Ghost of You най-точно показва агонията и страданието на човешките души по време на Втората световна война, нанесените поражения върху тялото и съзнанието, върху семействата, близките, приятелите, хипертрофията на човешкото, изразена в невъзможността да се възвърне онова, което е загубено. Защо „плажът Омаха“ е толкова важен за войниците във Втората световна война? Защото е накрая на света и е последното нещо, което виждат и те никога няма да се приберат вкъщи.

Знаете ли нещо интересно за оцелелите след война? Няма оцелели. Те всички умират там. Някои продължават да съществуват физически, но това, което остава, е само призракът на онова, което някога са били. Войната може и да не убие човека, но определено убива човечността.


Гост-автор: Даяна Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаЛили Гелева за вдъхновението на живота01.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика