Кратка история на музикалните стилове

28.01.2018

В 21 век имаме невероятната възможност да се наслаждаваме на безброй разнообразни музикални жанрове, всеки от които натоварен със специалната задача да предаде послание и да създаде определена атмосфера. Не сте ли се чудили обаче откъде извират корените на любимите ви дъбстеп, рап или рок парчета? Оказва се, че по-голямата част от музикалните стилове, освен разбира се типичната национална музика на различните етноси (като българския фолклор например),  са просто разклонение на нещо, което наричаме блус.

Всичко започва през далечната 1870 г., когато Америка излиза от Гражданската война  и робството е отменено. Хора от всички краища на света започват да мигрират, да се смесват и така се появяват много нови музикални жанрове като джаз, блус, блуграс, клезмър, зайдеко, а по-късно и съвременните рок, рап и хип-хоп.

През 1875 г. в Ню Орлиънс е пълно с новоосвободени роби, които започват да разпространяват традиционната африканска музика. В началото започват с песни, които пеят за развлечение, докато работят на плантациите („work songs“). Те се базират на така наречения модел на „апел и отговор“ („call and response“). Един човек, наречен „лидер“, пее мелодията, а всички други групово му отговарят. Така се заражда блусът. Но за разлика от песните на полето, той не изисква голяма група от хора за апела и отговора, а може да се изпълнява от малка група музиканти или дори един човек, който сам си акомпанира на китара. Блусът не е бил професионално нотиран, а се е разпространявал по устна традиция, а за създаването му се е разчитало най-вече на импровизацията като композиционна техника. Да импровизираш не означава да изпразниш главата си и да започнеш от нищото да създаваш нещо ново, импровизацията е композиране в реално време. Не всички елементи на музикалното произведение са планирани предварително, а по-скоро изпълнителите прилагат своите идеи, докато музиката се разгръща. За импровизацията се изисква да имаш много добра представа за това как да хармонизираш и да съчетаваш различни структури.

Продължава на следващата страница…

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование