Пет „вкусни“ филма

12.03.2017

Някога Джордж Бърнард Шоу е облякъл истината с думите: „Няма любов, по-искрена от любовта към храната“, като едва ли е сбъркал в преценката си. И така, докато киното е окачествявано като седмото изкуство, то кулинарията със сигурност заслужено трябва да заеме евентуалната осма позиция. А какво се случва, когато двете изкуства се срещнат? Отговорът е лесен: огладняваме.

The Hundred-Foot Journey – На един черпак разстояние

https://www.youtube.com/watch?v=yEO1TWeM5JU

Южна Франция, малко живописно селце и един изискан френски ресторант, предлагащ класически блюда. Кулинарната идилия на собственичката на ресторанта – студената мадам Малори (Хелън Мирън), започва да „вкисва“ в момента, в който в непосредствена близост отваря врати семеен индийски ресторант. Сблъсъкът на култури и възгледи се пренасят в кухнята, където екзотичните подправки на Изтока се преплитат с фини гурме ястия, за да се роди съвършеният вкус. Към кино-кулинарната рецепта прибавяме две супени лъжици перипетии, чаена чаша емоции и доза обич, за да притъпи горчивия вкус. Препоръка: да се консумира в добра компания.

Les émotifs anonymes – Анонимни романтици

За какво може да става въпрос в романтичен филм, съвместна продукция между Франция и Белгия, ако не за шоколад? Тук вкусовите ни рецептори са предизвикани от романтична история на Жан Рьоне (Беноа Полвоорд) и Анжелик (Изабел Каре). Той ръководи шоколадова фабрика, а тя е талантлива майсторка на шоколадови изделия. Това, което ги свързва освен любовта към шоколада, е природната им свенливост. Така, както при приготвянето на всеки сладкиш, за да се получи и тяхната „рецепта“, са необходими търпение, изострено внимание, отдаденост и чувства. А за нас остава удоволствието да похапнем шоколад пред екрана.

The Food Guide to Love – Вкусният път към любовта

Историята за кулинарния критик Оливър (Ричард Койл), който макар вещ в професията си и с изкусни умения в готвенето, често „загаря“ отношенията си с противоположния пол. Докато един ден не среща испанката Бибиана, която може би ще се окаже неговата ‘media naranja’ (половинка портокал). Разбира се, както в кухнята, така и в живота на влюбения Оливър присъства палитра от вкусове – солен за сълзите, горчив за разочарованията, кисел за неволите, но и сладък, който запечатва истински красивите моменти, подслаждащи душата.

Bottle Shock – Бутилка Шок

„Всичко започва с почвата, асмата, гроздето. Мирисът на лозе – като дъх за живот“. А виното – извор на мъдрост и храна за душата, кара този филм да попадне в класацията.  Сюжетът е базиран на действителната история, разказваща за ранните дни и прохождането на винопроизводството в Калифорния. За да съберат гроздовете на успеха, работниците в малка американска винарна трябва да се изправят пред дегустатори, наричани „Страшния съд на Париж“. Само след като са опитали тръпчивия вкус на живота, биха могли да се докажат пред света.

Chef – Готвачът

Вкусът на този филм е подправен с експлозия от съставки – авантюризъм, латино дух, трудности, въображение, хумор и щипка любов (все пак, без нея рецептата не би се получила). След фамозен скандал, предизвикан от негативната оценка на кулинарен критик, главният готвач Карл Каспър (Джон Фавро) напуска сигурната си работа и купува камион, който се превръща в успешен бизнес на колела.

Предупреждение: изобилието от близки кадри на различни апетитни деликатеси, съчетани с цвърчащи котлони, не са подходящи за лица с празни стомаси.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваМечти и кошмари в музикалните филми от края на 10-те, които не сте гледали24.09.2020

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование