PostSecret Community – за тайните, вика на хората и една налудничава идея

21.08.2013

secret2Имаш ли тайна? Всеки от нас има такава. Дори повече от една. Но повечето от нас имаме нуждата да споделяме.

Ноември, 2004г. Човекът се казва Франк Уорън. Става дума за една шантава идея. Той разпечатва 3000 самоадресирани пощенски картички, които от едната страна са празни, а от другата страна е написал няколко прости инструкции. Той приканва хората анонимно да споделят една своя тайна, която досега са крили от света и не е казвана на никой друг. Франк Уорън започва да раздава картички на всякакви хора по улиците на Вашингтон. Той не знае какво да очаква. Но скоро идеята започва стремително да се разпространява. Хората започват сами да купуват и правят пощенски картички, които да му изпращат на посочения адрес. И тук не става дума само за Вашингтон. Става дума за целия свят. Места като Нова Зеландия, Ирак, Ванкувър. Така една налудничава идея започва да не изглежда чак толкова налудничава. PostSecret.com става най-посещаваният, свободен от реклами, блог в света.

През октомври 2007г. стартира PostSecret Community. От основаването и досега има над 80 000 регистрирани потребители за онлайн дискусии. Според проучване през 2008г., PostSecret е десетият най-популярен сайт сред младежите в САЩ.
postsecret_postcard_007
В книгата си, My Secret, Франк Уорън говори за срещите си с хора от целия свят, които са били вдъхновени от тези пощенски картички и как благодарение на тях са се справяли с различни проблеми от ежедневието си. Защото виждат как другите хора минават през идентични трудности и това припознаване ги мотивира да се справят и те.

Интересното на този проект (спокойно мога да използвам тази дума) е, че тайните, които се споделят са всякакви – от сексуална разпуснатост и криминалния проявления до признаване на тайни желания, смущаващи навици, надежди, мечти.

Красивото на този проект е, че тук няма имена. Аз съм Човек, ти си Човек, той е Човек. Това е. Просто е. Тези картички лекуват, защото хората разбират, че има и други, които споделят същите проблеми, тревоги, амбиции и пориви. Припознаваме битието си.

secret3Тайните имат много форми. Могат да са шокиращи или глупави, или изпълнени с дълбоко чувство. Могат да ни свържат с най-дълбоката ни хуманност. Това мейлите не го могат. Фейсбук не го може. Скайп също не го може.

Тайните ни напомнят за неизброимите човешки трагедии, слабости или геройства, които тихо се разиграват в живота на хората около нас. Помагат ни да проявяваме разбиране към нещата, които ни идентифицират като човешки същества.

В епохата на комуникацията и технологиите ние сме по-самотни от всякога. Болни сме. Имаме нужда от близост. Търсим автентичното в един high tech свят. Човешкото се бие с изкуствения интелект, играейки си с него. Да имаш тайна и да имаш нужда да я споделяш не е първичен истинкт. Но безспорно е един от инстинктите, които са индикация за това на какво принадлежим. Молим се викът ни да бъде чут, без никой да знае, че крещим.

Каква е твоята тайна?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 истории за цветове и техните кръстници15.09.2020

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино