Празникът на Балкана – тържество за духа

29.08.2016

Ледено-свеж въздух

Подножието на връх Копрен е екологично чист район – свежестта се носи във въздуха. На това уникално място успях да спя едва 2 или 3 часа (все пак там музиката никога не спира) и  се събудих по-бодра и заредена, отколкото във всеки спа-хотел.

Втори ден – събота.

След обилна закуска (за някои с домашно сладко, за други с крехки свински пържоли, а за трети с шкембе чорба), с бойната ми група се запътихме към водопада.

12115879_1193433877353297_4357001068313819160_n
Източник: Facebook

Ако някога решите да изкачвате връх Копрен, то трябва да знаете, че по пътя има 3 чудно красиви водопада. Изкачването и слизането траят около 8 часа, но за целта ви е нужен пътеводител. Винаги можете да се обърнете към собствениците на къщите за гости в околността. Аз лично се доверявам на Къща за гости „Даяница“. Нейните домакини не само ще ви помогнат да се ориентирате, но и ще ви нагостят богато. Тези добри хора готвят страхотно и никога не биха оставили гладен никой гостенин на местността.

В случая ние нямахме нужда от техните услуги, тъй като първият водопад се намира съвсем наблизо. Водата му е ледено студена и напълно подходяща за любителите на адреналина, както и на тези, които трудно се разсънват сутрин. Тя е по-ободряваща от всяка енергийна напитка и от най-студения студен душ преди работа. Почти всички гости на празника от близо и далеч поне веднъж са посещавали тази естествена атракция. Ние й се наслаждаваме всяка година.

Денят ни отново мина в трескава подготовка на вечерята и в очакване на традиционния концерт.

 

Концертът

Звездата, което бе поканена да направи тазгодишното шоу бе Индира Радич. За тези, които не са запознати с нейната музика, мога да кажа, че изпълнителката е от сръбски произход и е известна с това, че вкарва рок елементи в песните си. Тя е музикална емблема за поколения сърби и българи.

14045785_10154402907153905_3447090582833654494_n
Източник: Facebook

За съжаление, публиката не хареса нейното шоу. Вероятно, защото озвучаването не бе добре направено или просто, защото изпълнителката не успя да грабне сърцата на присъстващите. Хората се забавляваха много повече с изпълненията на Дани, Цецо и Илиян. Небезизвестното трио от Монтана накара хиляди да се хванат на хората и да пеят български народни песни по-хубаво от всеки професионален хор. Тъй като мнозина познаваха певците, концертът приличаше по-скоро на среща на стари приятели.

Но най-хубавото от програмата не бе нечие изпълнение, а публиката и най-вече хората, с които бях заобиколена. Млади двойки – момчета и момичета, които се усмихваха и бяха щастливи заедно. Прегръщаха се, целуваха се и пееха. Забавляваха се истински и от сърце. Нямаха нужда от никакви допълнителни стимули, от нищо ама нищичко повече, за да бъдат щастливи. Точно там, в този момент, на това страхотно място под светлините на звездите и зарята – всичко беше достатъчно, всичко беше истинско и толкова красиво.

Гледах как тези хора се обичат и се веселят и не исках нищо повече. Този миг беше перфектен.

Ако искате и вие да усетите тази тръпка, елате при нас другата година, защото…

Много хора твърдят, че зад Празника на Балкана се крият пиянски сбирки и грозни изцепки, но те не разбират истинското му послание. Този ден е просто един повод да бъдеш истински, да избягаш от задълженията, от завистта, от злобата, от лошото, от грозното, от фалшивото. Този празник ни учи, че ти е нужно толкова малко, за да си щастлив!

На третия ден събрахме палатките, прибрахме всичките си вещи и изчистихме мястото, където сме къмпингували. Пътувайки обратно в цивилизацията не исках да включвам телефона си отново. Три дни бяхме яли, пили и се веселили, точно като в приказките. Чувствах се щастлива и пречистена. Бях прекарала 3 дни с уникални хора на едно страхотно място. Отново бях станала част от копиловската приказка, наречена Празник на Балкана и в главата ми се въртеше само една мисъл – Рано ли е да започна да се подготвям за празника другата година?

Автор: Нанси Борисова

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Цветелинка ЦветановаУикенд бягство: Красиво, по-красиво, най-красиво, язовир Въча22.08.2019

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика