Празникът на Балкана – тържество за духа

29.08.2016

Ледено-свеж въздух

Подножието на връх Копрен е екологично чист район – свежестта се носи във въздуха. На това уникално място успях да спя едва 2 или 3 часа (все пак там музиката никога не спира) и  се събудих по-бодра и заредена, отколкото във всеки спа-хотел.

Втори ден – събота.

След обилна закуска (за някои с домашно сладко, за други с крехки свински пържоли, а за трети с шкембе чорба), с бойната ми група се запътихме към водопада.

12115879_1193433877353297_4357001068313819160_n
Източник: Facebook

Ако някога решите да изкачвате връх Копрен, то трябва да знаете, че по пътя има 3 чудно красиви водопада. Изкачването и слизането траят около 8 часа, но за целта ви е нужен пътеводител. Винаги можете да се обърнете към собствениците на къщите за гости в околността. Аз лично се доверявам на Къща за гости „Даяница“. Нейните домакини не само ще ви помогнат да се ориентирате, но и ще ви нагостят богато. Тези добри хора готвят страхотно и никога не биха оставили гладен никой гостенин на местността.

В случая ние нямахме нужда от техните услуги, тъй като първият водопад се намира съвсем наблизо. Водата му е ледено студена и напълно подходяща за любителите на адреналина, както и на тези, които трудно се разсънват сутрин. Тя е по-ободряваща от всяка енергийна напитка и от най-студения студен душ преди работа. Почти всички гости на празника от близо и далеч поне веднъж са посещавали тази естествена атракция. Ние й се наслаждаваме всяка година.

Денят ни отново мина в трескава подготовка на вечерята и в очакване на традиционния концерт.

Концертът

Звездата, което бе поканена да направи тазгодишното шоу бе Индира Радич. За тези, които не са запознати с нейната музика, мога да кажа, че изпълнителката е от сръбски произход и е известна с това, че вкарва рок елементи в песните си. Тя е музикална емблема за поколения сърби и българи.

За съжаление, публиката не хареса нейното шоу. Вероятно, защото озвучаването не бе добре направено или просто, защото изпълнителката не успя да грабне сърцата на присъстващите. Хората се забавляваха много повече с изпълненията на Дани, Цецо и Илиян. Небезизвестното трио от Монтана накара хиляди да се хванат на хората и да пеят български народни песни по-хубаво от всеки професионален хор. Тъй като мнозина познаваха певците, концертът приличаше по-скоро на среща на стари приятели.

Но най-хубавото от програмата не бе нечие изпълнение, а публиката и най-вече хората, с които бях заобиколена. Млади двойки – момчета и момичета, които се усмихваха и бяха щастливи заедно. Прегръщаха се, целуваха се и пееха. Забавляваха се истински и от сърце. Нямаха нужда от никакви допълнителни стимули, от нищо ама нищичко повече, за да бъдат щастливи. Точно там, в този момент, на това страхотно място под светлините на звездите и зарята – всичко беше достатъчно, всичко беше истинско и толкова красиво.

Гледах как тези хора се обичат и се веселят и не исках нищо повече. Този миг беше перфектен.

Ако искате и вие да усетите тази тръпка, елате при нас другата година, защото…

Много хора твърдят, че зад Празника на Балкана се крият пиянски сбирки и грозни изцепки, но те не разбират истинското му послание. Този ден е просто един повод да бъдеш истински, да избягаш от задълженията, от завистта, от злобата, от лошото, от грозното, от фалшивото. Този празник ни учи, че ти е нужно толкова малко, за да си щастлив!

На третия ден събрахме палатките, прибрахме всичките си вещи и изчистихме мястото, където сме къмпингували. Пътувайки обратно в цивилизацията не исках да включвам телефона си отново. Три дни бяхме яли, пили и се веселили, точно като в приказките. Чувствах се щастлива и пречистена. Бях прекарала 3 дни с уникални хора на едно страхотно място. Отново бях станала част от копиловската приказка, наречена Празник на Балкана и в главата ми се въртеше само една мисъл – Рано ли е да започна да се подготвям за празника другата година?

Автор: Нанси Борисова

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевС палатка под звездите: От Липите до Широка Поляна07.07.2021

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика