LIFE

Уикенд бягство: Красиво, по-красиво, най-красиво, язовир Въча

22.08.2019

Лято е и човек има отчаяна нужда да се откъсне дори за един уикенд от безкрайните летни (работни) дни.  По възможност не много далеч, не много скъпо, но много красиво. Място, на което всяка част от тялото ни да се отдаде на заслужена почивка. Сега нека погледнем снимките малко по-нагоре. На пръв поглед  фотосите си приличат, делят ги има няма 11 хил. км. Ще си кажете, че са някакви супер екзотични острови? Е, ще бъдете на 50% прави. Най-отгоре на вашите екрани яз. Въча, а под него просто Тайланд. Е, не всеки може да отскочи до Тайланд за уикенда, но яз. Въча е доста по-бюджетен вариант. 

Остров Пукет, Тайланд

Язовирът е разположен е в едно от най-магичните места у нас –  Родопите, по поречието на река Въча, на границата между три области – Смолян, Пазарджик и Пловдив. Намира се на около два часа път с кола от София, което означава, че можете да отидете, да се удивите от красотата му и да се приберете в рамките на един ден. Все пак препоръчвам да останете да нощувате в околността. Около язовира има доста къщи за гости, а любителите на нетипичните неща могат да отседнат във вила в самия язовир, до която се стига чрез лодки. Ние избрахме да отседнем в комплекс „Чилингира“, който се намира над самия язовир и предлага много красива гледка.  Дори да не отседнете там, все пак препоръчвам да отскочите за порция риба, поднесена с панорамна гледка.

Препоръчително е да отидете в сезона между юни и септември, за да хванете разгара на язовирния живот. Нашето пътуване беше в края на май и кипеше подготовка за посрещането на нова вълна приключенци.  Язовирът е подходящ за риболов, местен жител ни сподели, че се отглеждат шаран, щука, кефал, костур, скобар и др. Така че не пропускайте да хапнете прясна риба. Освен това самият язовир предлага разходки с лодка или водно колело. В района има и няколко екопътеки за любителите на планински преходи. Важно е да отбележа, че в радиус от 10 км няма хранителни магазини (най-близките са в околните села), ако решите да нощувате около язовира е хубаво да имате нещо за спешни случаи под ръка. 

Какво още можете да посетите в околността?

Давам ви още две идеи за близки магически кътчета, защото Родопите са необятни и красота дебне отвсякъде. Първото място беше изключително любопитно за мен – първата чешма с естествено газирана вода у нас. Тя се намира в село Михалково, което е в непосредствена близост до язовира. Водата извира от 70 метра дълбочина, а температурата ѝ е 24 градуса. Достъпът до чешмата е абсолютно свободен и всеки може да се освежи с чаша газирана вода. 

Следващото място не успях да посетя, заради дъжда, който ни свари неподготвени. Съвет: носете си дъждобрани – не тежат, но могат да ви спестят някоя друга настинка. Дяволското гърло се намира в Западните Родопи. Пещерата няма причудливи образувания, каквито сме свикнали да оприличаваме на фигури и магични създания, но пък е забулена в загадки. Легендите гласят, че именно оттук се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси своята любима. Друго нещо, което ми беше интересно да прочета, е, че нищо, което е пуснато във водите на пещерата, не излиза от нейния изход. 

Родопите са едно от хилядите неща, заради които толкова се радвам, че звездите и Вселената са се наговорили, за да се родя именно в нашата малка България. Завършвам с един цитат от „Време разделно“: 

„Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи… в себе си.“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваРумъния: непознатата съседка26.07.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE