Професия пчелар

06.08.2018

Фоторазказ за тайните на пчеларството

Пчеларството е сред най-древните занаяти на човека. То ни дава златото в хранителния смисъл. Отглеждането на пчели е отговорна и трудна задача, която изисква постоянство, отдаденост и познания.

Пчелите са жизненоважни за оцеляването на хората, но като че ли омаловажаваме този факт. Бърз пример – без тях няма да има памукови плантации; без памука милиони ще останат без работа, а цялото човечество ще бъде лишено от най-масово използваната суровина за производството на дрехи. Това е само малък процент от бедствието, което ще ни сполети, ако пчелите изчезнат.

Човекът, който ми разкри част от мистиката на пчеларството, се казва Явор Кирилов. Той е политолог, пчелар, запален любител на природата и секретар на НЦВ Симеон II.

Кошерите на Явор са 8 на брой. Боята има връзка с местоположението. Ако мястото е слънчево, то цветът е по-светъл, за да отблъсква светлината. Ако кошерът е на сянка – боята е тъмна, за да привлича слънцето. Пчелите познават своя кошер по миризмата. Колониите могат да живеят в такава близост, но чуждите пчели не се допускат в кошера на друга царица.

Най-верният инструмент на пчеларя. Много хора погрешно смятат, че пушекът е вреден за пчелите. Функцията му всъщност е да задейства инстинкта на насекомите да се нагълтат с мед, когато усетят пожар. Това ги успокоява и те не нападат пчеларя.

Явор Кирилов. Пчеларството не ощетява пчелите по никакъв начин. Напротив, то ги стимулира да се трудят и да развиват колонията. Ако останат без работа, кошерът може да загине.

На входа на кошера стоят работнички, които вибрират с крилца, за да вкарват въздух в колонията. Това са и първите пчели готови да нападнат при опастност, затова Явор опушва първо тях. Както казахме и преди, това изобщо не е вредно за тях.

 

Явор със пчеларска маска, дълги ръкави и специални ръкавици. Той е махнал горната секция на кошера и се готви да извади  питите с мед.

С помощта на специално длето, пчеларят изважда пита. Жълтото вещество, което се вижда при пчелите е клей. С него те слепват и изолират кошера. При попадане на външно тяло, пчелите го облепят с клей, за да го изолират. Явор веднъж е намерил в кошера цяла мишка мумифицирана в клей.

Питите са изградени от восък. В отделните клетки пчелите съхраняват меда или отглеждат ларвите си. На тази снимка те са за мед.

Тази пита е от вътрешността на кошера. Тук се отглеждат бъдещите работнички. Населението на един кошер е средно 80 000 пчели.

Клетките отдясно са запечатани с восък, под тях има мед готов за извличане.

Последен поглед преди да затворим кошера.

Нищо не се похабява. Тази малка пчеличка ще прибере и най-малката капка мед.

Питата е сложена на стойка. Пчеларят използва този специален уред, за да премахне восъка, под който меда.

Отляво медът е освободен. Остава другата половина.

Обработената пита се зарежда в тази центрофуга. От въртенето медът пада, за да потече през кранчето в дъното.

Медът се филтрира преди да се оттече.

Този мед ми е подарък от Явор. Великолепен е.

Малко готова продукция. Захаросването е гарант за качеството на меда.

Този кошер се намира в двореца „Врана“ и е подарък от Явор  за осемдесетия рожден ден на Негово величество цар Симеон . Като бяхме тук нямахме пушек, но пчелите не ни нападнаха. Погрешно се страхуваме от малките насекоми. Те не са агресивни и не искат да жилят, защото това ще ги убие. Те дори се блъскат в теб като предупреждение да се отдалечиш от дома им.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАни Лейбовиц – обективът с поглед към емоциите21.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE