„Прогонените гении на България”

28.07.2016

В края на месец юли на книжния пазар се появи книгата на Венелин Митев „Прогонените гении на България”, издавана от „Книгомания”. В нея той увлекателно разказва за българи станали световно известни, след като са напуснали родината.

Източник: Издателство „Книгомания”
Източник: Издателство „Книгомания”

Авторът проследява как тези наши знаменити сънародници са запазили обичта си към  България въпреки житейските несгоди. Всяка история, която В.Митев представя отразява нечия лична съдба, нечия недоизказана трагедия. Сухата и скучна историческа хронология е отстъпила място на един интригуващ и затрогващ разказ, за който ако не знаехме предварително, че е документален, трудно бихме повярвали.

„Прогонените гении на България” на Венелин Митев е не само книга с истории за българи, които разнасят духа на страната си по света. Това е биография на таланта, които не може да бъде пречупен от системата, не се побира в клишета и схеми. Тя говори за любовта, която е по-силна от омразата; за болката от принудата да се разделиш с мястото, на което принадлежиш. Историите са носталгични, без да са сантиментални. Създават усещането за един особен кръговрат. В тях времето и талантът си партнират, понякога отричат, за да се срещнат.” – това са думи на Георги Тошев за „Прогонените гении на България” .

За пореден път В.Митев успява да пресъздаде интересна и неособено изследвана част от българската история, която се оказва и изключително актуална за днешния ден, когато хиляди българи мигрират всяка година без надежда да се завърнат някога.

За всички онези, които обичат историята и за всички, които не я, тази книга ще покаже новата история на България в една по-различна светлина.

Флора Велчева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян МариновРайнхард Хайдрих или сенчестото лице на Райха14.05.2018

Още от Под Моста

Карина НиколоваНина Николина или когато българският фолклор срещне джазаМузика