„Прощална вечеря“ на Сатиричния театър: да се простим с приятелите си

22.11.2017

В един момент изниква нуждата да се простим с нещо от живота си. Някой ѝ дават воля, други я отричат. Още по-голямо е отрицанието, когато става въпрос за стар приятел. Дали една изчерпана връзка може да се възстанови или пределът ѝ е достигнат? Това е основата, върху която се гради едно от новите комедийни заглавия в Сатиричния театър„Прощална вечеря“ от режисьора Здравко Митков, по едноименната пиеса на Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт.

Вече веднъж е правен спектакъл в Сатиричния театър по текст на двамата френски автори – „Името“, който получи „Икар 2017“ за най-добър спектакъл. Отново режисьор е Здравко Митков, който не крие, че му харесват пиесите на Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт. Той отново гласува доверие на трима от артистите, които играят в „Името“ – Михаил Билалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова.

Трябва да отбележим, че двете постановки се случват в кратък между тях период. Сякаш става наблъскване на едно и също – драматурзи, режисьор и актьори. Сякаш този колектив се изчерпва пред публиката. Нормално е да си помислим подобно нещо. Но всъщност се случва обратното.

Колективът се познава отлично и взаимодейства помежду си успешно. Окото ни наблюдава на сцената една реалистична игра, стъпваща здраво върху точен ритъм и добре преценена енергия. Все пак актьорският състав е изграден от популярни и утвърдени имена, които не разочароват. Има защо Здравко Митков да продължава да работи с тях.

Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт са избрали една интересна тема – изчерпаните дългогодишни приятелства. Те приравняват нещо значимо, макар и вече изхабено от емоционален заряд, до една вещ, готова за изхвърляне, или до фейсбук приятелство с непознат човек. Две неща, които лесно можем да отпишем. Дори се настанява тезата, че такова приятелство ни губи времето.

С подобно разсъждение Пиер (Михаил Билалов), подкрепен от жена си Клотилд (Ана Вълчанова), организира прощална вечеря за приятеля си Антоан (Николай Урумов). Но впоследствие нещата не се развиват по план. Настъпва обрат, след който ще се появи още една тема, засягаща статута на Пиер като глава на семейството в очите на Клотилд.

Комедията е стегната. Диалозите са последователни и богати. Макар да предлага изненади, не позволява на настъпващия в сюжета обрат да придобие свръх драматичност. Пиесата няма да разтърси зрителя и ще си остане с по-лековат характер.

Въпреки това някъде измежду шегите на сцената ще си зададем няколо въпроса. Дали е правилно да отстраняваме приятелите си или така ще отбележим напредък с нови хора? Дали ние имаме такъв пример в личния си живот и дали днес отношенията между хората не са по-краткотрайни?

Следващите дати на „Прощална вечеря“ са 23 ноември, 8 и 16 декември от 19:30.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян Маринов„Зимата на нашето недоволство” в Малък градски театър „Зад канала“04.04.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика