“Псевдомедицината” е по-доброто заглавие за книгата на Бен Голдейкър

29.05.2013

pmed_coverСигурен съм, че след двайсетина година ще чета много повече научна литература. Сега го правя по изключение. Точно такова беше и „Псевдонауката”. В началото бях подведен. Взимайки книгата очаквах страшно интересни историйки от сферите на биологията, химията, физиката и въобще всички други науки. Но получих нещо доста по-добро, интересно и важно. Историйки за това как ме лъжат голяма част от (не всички) лекарите, фармацевтичните компании и всички останали представители на „бялата мафия”. Научих се как да се пазя с една идея повече от измамите и манипулациите на гореспоменатите мошеници. Научих се да не приемам на доверие всичко, което ми казват, слушам и чета. Защото тази книга не трябва да се казва „Псевдонауката”. Правилното заглавие е „Псевдомедицината”.

Четенето като цяло променя личността и живота ти. Неосъзнато, не внезапно, но го прави. Гореспоменатата книга обаче не е такава. Тя променя мирогледа ти за някои неща мигновено след затварянето на последната страница. Но не, нямам предвид някакви възвишени неща. „Псевдонауката” няма да преобърне света ви и да ви промени завинаги. Просто ще ви образова и ще ви накара да разберете някои наистина много важни неща за медицината, хомеопатията и въобще за всички онези хапченца, които гълтаме при най-малката болежка. Ще ви накара да се замислите преди да започнете да пиете витамини „за здраве” и да не приемате на доверие всички рекламни трикове на фармацевтичните компании и на „големите учени”, които ни препоръчват да правим това и онова, за да сме „здрави”, а всъщност, за да вкараме още някой и друг лев в джоба им.

„Псевдонауката” е безцеремонна, хаплива, иронична книга, която не се съобразява с никого и нищо. Това е книга, която изобличава. Четиво, написано за най-обикновени хора като мен, които си нямат ни най-малка представа от медицина. Това е книга, която по човешки, възприемлив, но в никакъв случай елементарен, начин ти разказва много неща, които по принцип трудно би научил, ако нямаш висше образование по медицина. Точно това и е целта на тази книга. Да образова не достатъчно информираното масово население за медицината или по-скоро за всички машинации, които се правят с медицината. Е, не, че масовото население ще прочете тази книга, но все пак…

pmed_avtorЗаслужава си да кажа няколко думи и за автора. Бен Голдейкър е млад лекар, който работи като журналист в един от най-големите британски вестници – Гардиън. И казано честно, професионален пример за мен. Образован, необичащ празните приказки той е точно това, което трябва да бъде добрият журналист. Речникът на Бен е богат и пълен със сложни думички, които обаче никога не използва, за да се прави на интересен и важен. Той пише с чувство за хумор, хапливо, интересно и четивно. Никога не се свeни да каже истината директно в очите и да я назове с конкретни имена. При него няма цензура. Винаги се аргументира и посочва източниците си, давайки дори точни адреси и страници къде могат да се намерят. Нищо не е скрито и покрито. Човек, който не пише за слава. Кой журналист става известен, пишейки статии за изобличаваща медицина, които само тесен кръг хора ще прочетат? Бен Голдейкър е личност, която прави всичко в името на това да информира населението, да намали неграмотността по значими проблеми, да помогне с каквото може. Обществено полезен журналист и идеалист с принципи, който не само, че не се е подал на системата, но и се бори срещу нея. При това не само говорейки, но и действайки, разпространявайки. Заслужава си да разучите за него и да прочетете някои от статиите и публикациите в сайта му.

Нарочно не ви казах в началото, както обикновено, какво точно е съдържанието на книгата. Исках да ви разкажа какво ще получите прочитайки го. Защото това е по-важното. Но ако все пак ви е интересно ще ви подметна съвсем малка част от всичко, което ще научите от това четиво. Започвайки да четете „Псевдонауката” ще дадете на Бен да ви разкаже за хомеопатията и нейният точно нулев ефект върху болестите ви. За това как за няколко лева си купувате вода със захар като най-скъпото в производството е платмасовата опакова. Ще научите наистина интересни факти за плацебо ефекта и това колко чудодеен може да бъде в действителност той. Ще прочетете за няколко  коректни примера за известни „специалисти” натрупали милиони, приказвайки глупости по телевизията, които разбират толкова от медицина, колкото и домашния ви любимец. Авторът ще ви разкаже за това колко са важни едни медицински изследвания да бъдат точни и колко трудно се постига това. Разбира се, ще научите много повече за фармацевтичните компании и това как изкарват безумни пари с манипулирани изследвания и с риск за нашето здраве. Ще научите за здравните истерии, за лъжите на медиите и защо умните хора вярват в глупости. Това и още много, много друго. Защото едно е важно в случая – затваряйки тази книга вие ще бъдете по-малко податливи на всякакви подобни манипулации.

„Псевдонауката” е правилната научна книга, насочена към по-широк  кръг хора. Никакви теории, празни приказки и неща, които четем от интерес или да потренираме мозъка си. Само суровата действителност, буквално жизненоважна информация и доста четивен стил за подобен вид литература. Книга, която те кара да се замислиш, която те образова и на всичкото отгоре го прави разсмивайки те. Заслужава си.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 класически романа, които всеки трябва да прочете09.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование