„Ръкописът на Войнич” на Ръсел Блейк (ревю)

15.12.2014
Varna Buddies 2019 Summer Edition

188858_b„Ръкописът на Войнич” е първата книга на Ръсел Блейк, преведена на български език, което е жалко за родните любители на трилъра. Защото, каквото и да си говорим, след манията по Дан Браун, взела връх през 2003 г., е изключително трудно да се намери трилър с напрегнат сюжет, интересни герои и приятен, неангажиращ стил, който да не имитира „Шифърът на Леонардо”.

Романът разказва за действително съществуващия Ръкопис на Войнич – книга, написана от неизвестен автор на неизвестен език през XV в. Кръстена е на американския търговец на книги Уилфрид Войнич, който се сдобива с нея през 1912 г. Ръкописът е бил изучаван както от аматьори, така и от едни от най-добрите криптографи през Втората световна война, но изследванията на нито един не се увенчават с успех. Сега книгата се съхранява в Библиотеката за редки книги и ръкописи „Бейнеке” в Йелския университет.

Вдъхновен от тайнствения шифър, Ръсел Блейк изпраща по следите на древния документ своя герой доктор Стивън Крос, любител криптограф. Формулата, по която е изграден сюжетът, със сигурност ви е позната: доктор/професор с богати познания, неволно замесен в убийство, тръгва по стъпките на древна тайна, разбира се, придружаван от привлекателна спътничка. Шеметната надпревара започва, когато свещена реликва, ревностно пазена от религиозен орден през вековете, е открадната от силно охраняваното подземие на английско абатство. По същото време специалистът по Ръкописа Уинстън Туейн е открит мъртъв в кабинета си, с глава върху писмо от… Стивън Крос. Така Крос и Натали, дъщерята на Туейн, се впускат в напрегнато и вълнуващо пътешествие през някои от най-красивите италиански градове чак до Близкия изток, а по петите им през цялото време са тайни организации, стари врагове и неочаквани доброжелатели.

o

Героите на Ръсел Блейк бързо и с лекота грабват симпатията на читателя. Стивън Крос притежава малка софтуерна фирма, живее в живописната Тоскана и обича сложните загадки и шифри. Героят му обаче има дълбочина и история – той невинаги се е занимавал с компанията, а старите подвизи му помагат да се справи с напрежението и гонитбата, докато се опитва да разгадае Ръкописа. Същото се отнася и за Натали. С катраненочерна коса, стърчаща в пънк прическа, малка татуировка под лявото ухо, обеца на носа и удивителни лилави очи, тя също крие интересно минало, а връзките и неочакваните ѝ професионални умения неведнъж спасяват живота и на двамата. В самото развитие на действието Блейк ловко поставя няколко капана, като поражда съмнения за някои герои и различни предположения за края на историята. Разбира се, за да се спази традиционната формула за жанра, „злодеят” отново се оказва неподозиран персонаж.

Въпреки запазената структура на сюжета, книгата е увлекателна, а финалът е изпълнен с напрежение и изненади. Противно на очакванията, че може да е поредната досадна и несполучлива имитация на Дан Браун, „Ръкописът на Войнич” е приятно и интересно четиво, а стилът на Блейк е лек, грабващ, открояващ се с ненатоварващи диалози и описания. Книгата е пълна с исторически факти, но не прекалено, че да затрудняват четенето и да забавят действието. Красивата Италия отново се оказва идеалното място за разгадаване на древни знаци и религиозни послания, а Близкият изток разнообразява атмосферата с голяма доза горещина и безкрайни пустини. Дали доктор Крос успява да разгадае Ръкописа на Войнич и каква древна тайна крие той? Невероятното откритие би променило историята, каквато я познаваме. А преди да ви разкрие истината, Стивън Крос ще попита: „Можете ли да пазите тайна?”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис Eмин„Нашата история“ – наръчник на раздялата27.07.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевКакво се случи в българската музика през първата половина на 2019?Музика