True Detective 3 – завръщане към корените

True Detective сезон 3
  • "True Detective сезон 3"
  • Режисьор: Ник Пизолато, Джеръми Солние и Даниел Сакхайм
  • Сценарист: Ник Пизолато и Дейвид Милч
  • Главни актьори: Махершала Али, Стивън Дорф, Кармен Еджого, Скут МакНейри
  • Година: 2019
  • Оценка от IMDB: 9/10
29.01.2019

Усещаш го още в първия кадър на интрото. Цветовете, музиката, двойното преплитане на изображения – True Detective се връща назад към корените си на модерна американска южняшка готика. След гениален първи сезон и противоречив втори, който не успя да оправдае непосилно високите очаквания, поредицата на Ник Пицолато рязко се обръща назад. Новият сезон бяга далеч от големия град, с неговите сцени на ръждясал упадък, индустриални зони и неонови нощни клубове, и се завръща в безвремието на централните щати – в малко и забравено от всички богове градче в Арканзас. И въпреки че първите четири епизода не го казват директно, тук също мирише на космически, свръхестествен ужас, който дебне някъде в горите около града.

Прочети още: True Detective е истинска телевизия

Историята в трети сезон се разгръща в три паралелни линии в рамките на 30 години. Махершала Али влиза в ролята на Уейн „Пърпъл“ Хейс – студен и рационален детектив, бивш военен разузнавач завърнал се от виетнамските джунгли, меланхоличен и чувствителен старец, съпруг, баща, професионалист. Сюжетът проследява три периода от живота му. Срещаме се с Хейс за пръв път през 1985г., в една спокойна и бавна нощ, която не се отличава по нищо от останалите. Уейн и партньорът му Ролънд Уест (Стивън Дорф) патрулират улиците и преди края на смяната си получават обаждането, което ще определя живота им през следващите години: две деца, изчезнали безследно, видяни за последно някъде на ръба на гората. Разследването стартира в къщата на децата, но скоро знаците и уликите отвеждат двамата детективи извън града и навътре в мрачните гори. Случаят се заплита, а над хората се спуска сивата мъгла на страха, чуват се слухове за сатанински ритуали и за неща в горите, които не би трябвало да съществуват. Но това, макар и важна, е само една страна на историята.

Историята

Другите две линии проследяват живота на Хейс през 2000 г., когато всичко се е променило, но случаят не е забравен, и през 2015-та – когато спомените започват да избледняват под безмилостните удари на Алцхаймера и забравата настъпва. Именно през 2015 г. Хейс е главен герой в документален филм за отвличанията и разказва историята си пред камера, накъсано и неуверено, припомняйки си всичко. Трийсет години, разказани през неговите очи, с неговия глас, с неговите мисли и спомени. Объркани, различни картини преплетени в черна, размита маса, спомените на Хейс не са най-достоверният разказвач и съмнението винаги остава – дали това е реалност или просто фантазията на едно рухващо съзнание? Интересен похват в новия сезон е, че много неща, които обикновено бихме сметнали за спойлери, биват разкрити още в първите серии. Трите линии се преплитат постоянно и се доизграждат, но големите разкрития със сигурност са оставени за края.

Както и в предишните сезони и тук сюжетът се съсредоточава основно около случая и разследването, но човешкият елемент е все така централен. Тук е мястото да отдадем дължимото на Махершала Али. Трудно е дори да се опише колко истински и автентично той пресъздава хладнокръвния детектив в разгара на силите си и, в същото време, старец, който вече трудно поема дъх, с посивяла коса и отслабнала памет, с чувствителност на дете и тъга, която може да изпита само човек, който истински е обичал. Гримът помага, разбира се, но дишането, гласът, блуждаещият поглед, разсеяността и начина по който мислите се повтарят – всичко това е истинско и личи. Хейс оживява на екрана и животът му се разгръща в рамките на 30 години, със своите високи точки и дълбоки падения, но винаги дамгосан от едно нещо – случаят, който остава неразкрит.

Прочети още: Самоубийте се и спрете да правите бебета – философията вдъхновила True Detective

Атмосферата

Тежкият стил на първи сезон е добре адаптиран в историята и тук. Имаме отново дългите, тягостни сцени, с цветовата палитра, която създава усещането за нещо гниещо, от което все пак не можеш да откъснеш очи. Връщаме се в опушената зала за разпит, в полицейската кола за среднощните разговори, в посивелите полета на Арканзас и призрачните гори, където царува усещането за нещо зло, за очи, които те гледат когато си с гръб. Трети сезон е просмукан от плътната атмосфера на западналите централни щати. Цигари на затворено, разрушени сгради, сивота във всеки ъгъл и всеки миг – в цялото усещане за града има нещо болнаво и нездраво.

Тази визия е допълнена от саундтрак с дълбоко и тъмно звучене, отново дело на T Bone Burnett, който сякаш свързва първи и втори сезон с характерния си мрачен, плътен звук. Музиката винаги е била особено важна в сериала и е основна част от атмосферата на разпад, падение и неморал. В интрото чуваме всепризнатата джаз певица Касандра Уилсън и, наистина, музиката ѝ създава очакване за нещо, което само True Detective може да ти даде.

В заключение, трети сезон на True Detective е добре дошло завръщане към корените на сериала, с неговите тъмни разсъждения и заключения, с призрачните картини на американските централни щати и с фокус върху задълбочената, добре разказана история, която се доближава по съществото си до тази от първи сезон. Изгледали сме само четири от осемте обещани епизода, но спокойно можем да твърдим, че сезонът ще бъде достоен наследник на оригинала и за него ще се говори още дълго време.

True Detective може да следите в мрежата на HBO Bulgaria, всеки понеделник от 21:00, както и в приложението HBO GO.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Рахталиев„Чернобил“ е смразяващ кръвта шедьовър31.05.2019

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино