Романът „Мюнхен” от Робърт Харис – ревю

„Мюнхен”
  • "„Мюнхен”"
  • Автор: Робър Харис
  • Издателство: Обсидиан
  • Страници: 384
  • Година: 2017
  • Цена: 18 лв
  • Оценка от Goodreads: 3.85
  • КУПИ
05.02.2019

Робърт Харис е английски писател роден в Нотингам през 1957г. Бил е кореспондент за BBC и също така е писал за „London Sunday Times” и „Daily Telegraph”. Обявен е за „Колумнист на годината” през 2003 година на Наградите на британската преса.

Автор е на романите „Fatherland”, „Enigma”, „Archangel”, както и много други исторически романи, които будят изключителен интерес в читателите. Но както пише за събития от историята ни от миналия век, Робърт Харис пише и за Римската империя в романа му „Pompeii” , който излиза 2003 година, а малко по-късно и „Imperium”.

Романът „Мюнхен”, в превод на Боян Дамянов четем благодарение на издателство „Обсидиан“.

Самият факт, че ще се прeнеса в годините на Втората световна война, ме кара да искам още повече да надникна в тази книга, да искам да я прочета и да се пренеса във времето, когато баба ми е била на само осем години, докато някъде на запад са се взимали съдбоносни решения за мира на човечеството.

Винаги ме е вълнувала историята, винаги са ме привличали големите имена на 20-ти век. Онова, което са оставили след себе си.

В книгата са замесени имената на Невил Чембърлейн, британския минисър-председател и Адолф Хитлер.  Книгата разказва за годината преди началото на Втората световна война. По това време в Чехословакия, в Судетската област, живеят много етнически немци, които, според фюрера, трябва да бъдат присъединени към Германия. Това е книга, която отразява опита на Невил Чембърлейн да предотврати една бъдеща война и да спаси мира в Европа.

…но войната е нещо страшно и ние трябва да бъдем напълно наясно, преди да пристъпим към нея, че на карта е заложено много, и след като претеглим внимателно всички последици, призивът да рискуваме в негова защита е неустоим…

С тези свои думи Невил Чембърлейн призовава хората да не се втурват и да не мислят за война, когато един въпрос може да се реши по мирен начин. /”…аз ще работя за мир до последния момент.”/

Не мога да кажа със сигурност дали този роман е действително за британския министър-председател, за мен, той е роман за нестихващата надежда на 1938 година. За борбата и смелостта. Един изключителен момент от историята на човечеството, събран между редовете на тези страници. На преден план не изпъкват само образите на Хитлер, Чембърлейн, Мусолини и Даладие, които стигат до някакво решение в Мюнхен. Преплетени са и други персонажи като Хю Легат, младият и амбициозен секретар на министър-председателя на Великобритания и Хартман, от страната на германците, който показва своята неприязън към нацистите. Два образа, които обрисуват обстановката около този исторически момент на миналия век. С пристигането на Чембърлейн във Великобритания, след  подписване на споразумението в Мюнхен, той не просто носи така обещания мир /”Аз ви  донесох мир”/, но ѝ връща надеждата в очите на милиони хора. Събитие, което, в последствие, ще се окаже едно своеобразно залъгване на противника и ще отключи ред политически ходове.

Робърт Харис е избрал едно много важно историческо събитие, за което, като че ли, не се говори толкова много. Показва ни самоотвержения образ на Невил Чембърлейн, героят в очите на мнозина британци, а и на други извън пределите на Великобритания. За опита му да спаси честта на един народ, но и да задоволи желанията на друг /”Представяте ли си, господа, той искаше уверения, че чешките фермери, изселени от Судетската област, щели да помагат да си откарат прасетата и кравите с тях?…Той поиска обезщетение за всяка обществена сграда!”/

Дали това не е всъщност бомба със закъснител и това, което получава германският канцлер не го подтиква да иска още, ще говорят историческите събития, които ще последват следващата година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис Eмин„Нашата история“ – наръчник на раздялата27.07.2017

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика