„Рога“ на Джо Хил – наследството на Кинг

14.11.2013

рогаКогато се спомене съвременния ужас, едно от първите имена, които изникват в главата на обикновения читател, е Стивън Кинг. Много от произведенията му са бестселъри и напълно заслужено заемат мястото си сред най-големите класики в жанра. Да си син на такава легенда и да се опиташ да пробиеш самостоятелно пред публика, която ще те посрещне със завишени очаквания, е трудоемко начинание. Джо Хил обаче не само преодолява това препятствие, а направо завършва състезанието със златен медал. Втората му книга – „Рога“ – ни предоставя всичко, което се очаква от един добър представител на жанра – мистерията и леките елементи на ужас поддържат напрежението през цялото време, карайки ни да разгръщаме страница след страница, а финалът е подобаващо силен и неочакван.

Опитайте се да си представите какво е да се събудите след наистина тежка вечер. Главата ви цепи, гади ви се, спъвате се в крачките си. Едвам се докретвате до банята. В огледалото съзирате отражението си, с един дребен детайл – на слепоочията ви са щръкнали рога. Така започват приключенията с щипка свръхестествено на главния герой в романа – Игнейшиъс Периш.

Истинската му история започва много по-рано. Един ден Иг се събужда в колата си след особено тежък спор с приятелката си, Мерин, предната вечер. Впоследствие научава ужасяващата вест – тя е била изнасилена и брутално убита, а той самият е главен заподозрян. В крайна сметка обаче доказателствата са унищожени, а делото остава висящо, лепвайки му етикета на „извратеняк-убиец“. Така спиралата се завърта надолу и Иг пропада все повече. Кулминацията на всички тези гадости е сутринта, в която, замаян от махмурлука, нашият човек съзира в отражението си въпросните рога. Те обаче не стоят само за украшение – Иг се сдобива и с още куп странни способности. Хората, с които говори, признават и най-тъмните си мисли и тайни, без да съзнават какво правят, и могат да бъдат накарани да се отдадат на най-първичните си желания само с едно изречение.

Осъзнал новите си способности, Игнейшиъс решава да ги използва, за да намери истинския убиец на приятелката му. Решението му го тласка в мрачно приключение, което ще разтърси до основи представите му за света. Ще изслуша купища ревностно пазени тайни, ще се сблъска с обвиненията на родителите си, които съвсем искрено го смятат за убиец, и за капак на всичко ще разкрие истинската същност на най-добрия си приятел – Лий Турно, който съвсем не е това, за което се представя.

Джо Хил наистина дава живот на героите си. Те съвсем не са поредните изрязани от картон типажи. Променят се, търпят развитие (а понякога – деградация), взаимоотношенията между тях се усложняват. Фокусът на историята е детството на Иг, Мерин и Лий, където виждаме как се оформя личността на човека през призмата на времето и как една детско и наивно увлечение може да се превърне в истинска, зряла любов.

Ако това поне малко ви е заинтригувало, то впуснете се в приключението, наречено „Рога“, където ще разберете какво става, когато рогат човек бъде обхванат от пламъци, тайните на хората излязат наяве, змиите подивеят и как една къщичка на дърво изведнъж се оказва далеч по-значима, след като и хвърлите още един поглед.

А за киноманите имаме добри новини – „Рога“ е филмиран, а в главната роля е добре познатият ни от филмите за Хари Потър Даниел Радклиф. Премиерата в Канада е била на 6 септември, а кога ще е премиерата и в България и дали въобще ще има такава – предстои да разберем.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от Дискотека „Гогол“ на Пааво Мацин29.05.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE