„Рога“ на Джо Хил – наследството на Кинг

14.11.2013

рогаКогато се спомене съвременния ужас, едно от първите имена, които изникват в главата на обикновения читател, е Стивън Кинг. Много от произведенията му са бестселъри и напълно заслужено заемат мястото си сред най-големите класики в жанра. Да си син на такава легенда и да се опиташ да пробиеш самостоятелно пред публика, която ще те посрещне със завишени очаквания, е трудоемко начинание. Джо Хил обаче не само преодолява това препятствие, а направо завършва състезанието със златен медал. Втората му книга – „Рога“ – ни предоставя всичко, което се очаква от един добър представител на жанра – мистерията и леките елементи на ужас поддържат напрежението през цялото време, карайки ни да разгръщаме страница след страница, а финалът е подобаващо силен и неочакван.

Опитайте се да си представите какво е да се събудите след наистина тежка вечер. Главата ви цепи, гади ви се, спъвате се в крачките си. Едвам се докретвате до банята. В огледалото съзирате отражението си, с един дребен детайл – на слепоочията ви са щръкнали рога. Така започват приключенията с щипка свръхестествено на главния герой в романа – Игнейшиъс Периш.

Истинската му история започва много по-рано. Един ден Иг се събужда в колата си след особено тежък спор с приятелката си, Мерин, предната вечер. Впоследствие научава ужасяващата вест – тя е била изнасилена и брутално убита, а той самият е главен заподозрян. В крайна сметка обаче доказателствата са унищожени, а делото остава висящо, лепвайки му етикета на „извратеняк-убиец“. Така спиралата се завърта надолу и Иг пропада все повече. Кулминацията на всички тези гадости е сутринта, в която, замаян от махмурлука, нашият човек съзира в отражението си въпросните рога. Те обаче не стоят само за украшение – Иг се сдобива и с още куп странни способности. Хората, с които говори, признават и най-тъмните си мисли и тайни, без да съзнават какво правят, и могат да бъдат накарани да се отдадат на най-първичните си желания само с едно изречение.

Осъзнал новите си способности, Игнейшиъс решава да ги използва, за да намери истинския убиец на приятелката му. Решението му го тласка в мрачно приключение, което ще разтърси до основи представите му за света. Ще изслуша купища ревностно пазени тайни, ще се сблъска с обвиненията на родителите си, които съвсем искрено го смятат за убиец, и за капак на всичко ще разкрие истинската същност на най-добрия си приятел – Лий Турно, който съвсем не е това, за което се представя.

Джо Хил наистина дава живот на героите си. Те съвсем не са поредните изрязани от картон типажи. Променят се, търпят развитие (а понякога – деградация), взаимоотношенията между тях се усложняват. Фокусът на историята е детството на Иг, Мерин и Лий, където виждаме как се оформя личността на човека през призмата на времето и как една детско и наивно увлечение може да се превърне в истинска, зряла любов.

Ако това поне малко ви е заинтригувало, то впуснете се в приключението, наречено „Рога“, където ще разберете какво става, когато рогат човек бъде обхванат от пламъци, тайните на хората излязат наяве, змиите подивеят и как една къщичка на дърво изведнъж се оказва далеч по-значима, след като и хвърлите още един поглед.

А за киноманите имаме добри новини – „Рога“ е филмиран, а в главната роля е добре познатият ни от филмите за Хари Потър Даниел Радклиф. Премиерата в Канада е била на 6 септември, а кога ще е премиерата и в България и дали въобще ще има такава – предстои да разберем.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от Дискотека „Гогол“ на Пааво Мацин29.05.2019

Още от Под Моста

българската музика през септември
Момчил РусевКакво се случи в българската музика през септември?Музика