LIFE

С дъх на кафе – една бариста разказва…

24.03.2019

Кои са любимите ти кафе дестинации?

Много е масова Бразилия, аз честно казано не съм много ориентирана натам. Кафето ни от Коста Рика е любимо на всички и много бих искала да отида там, да видя точно откъде идва.  Ние знаем фермата, с която работим и качеството на кафето, но все още не сме отишли.

А защо не Бразилия?

Прекалено много знаем и сме виждали за нея, гледали сме филми. Тя е най-големият производител на кафе в света. Не смятам, че има нещо, с което може да ни учуди.

А неподозирана кафе дестинация?

Виетнам. Виетнам е вторият в света производител на кафе. По мое мнение, а и не само мое, след няколко години обаче, те няма да могат да произвеждат. Просто защото слагат прекалено много фертилайзери в почвата, това уврежда растението с всяка една година. Не внимават по време на беритба, чупят и нараняват дървото.

Дори от BBC отидоха и направиха филм, съветваха ги как да се грижат по-добре за почвата и за кафе храстите,  но не се обърна никакво внимание. Хора бяха изгонени от домовете, в които живеят, за да се направят масови ферми за производство на кафе. Много ми е интересно да отида и да видя, но трябва правителството да ти разреши да влезеш във фермата. Гледат те през цялото време какво правиш, не ти дават да взимаш интервюта, да снимаш. Ако можех, бих се промъкнала с дрон (смее се).

Знаем, че българинът не свързва името на Виетнам с представата за добро кафе, тъй като по време на социализма, кафето е внасяно основно от там, а качеството не е било особено добро.

Даниел Вучев: Не само по време на социализма, а и до днес, защото голямо количество кафе излиза от там, но основно Робуста.

Роси Митева: А това поражда и много въпроси: как са вторият производител в света, а никъде по етикетите не четем, че кафето ни е от Виетнам? Навсякъде пише Бразилия, сто процента качество, а Виетнам е втори прозводител. Отговорът ми е, че са основно ориентирани към Америка, което за мен пак е недостатъчен пазар, за да бъдеш втори в света.

Има ли специален начин, по който кафето трябва да бъде смляно?

Да. Еспресо машината изисква по-ситно смилане, кафеварката – малко по-едро, филтрираното кафе – още по-едро, за френската преса е най-едрият вариант, по който може да си го смелите. Зависи от филтъра, през който трябва да премине кафето, за да стане екстракция, зависи и от налягането, което може да постигнете.

Като заговорихме за специфики, каква е тайната на капучиното?

Кафето и млякото. Начинът, по който се затопля, температурата. Аз вече мога да ви кажа по миризмата дали е претоплено и изгоряло, или е било затоплено точно толкова, колкото трябва. В момента на поднасяне на кафето, то трябва да бъде готово за пиене. Не трябва да бъде горещо и да го чакаме да изстине, защото тогава сме убили захарите в млякото.

Твоето любимо кафе е…

Еспресо! Не смятам, че е изненада (смее се). Чистото кафе. Обичам вкуса, характера на кафето.

По колко кафета, според теб може да пием на ден? Едно кафе достатъчно ли е?

Ако е Робуста, дори едно е много. (смее се) Например преди ние пиехме по две-три кафета на ден – най-много. Откакто отворихме и печем наше кафе, знаем, че е висококачествено, с ниско съдържание на кофеин, което не влияе зле на организма, няма го този стрес, който дава лошият кофеин. Сигурно пием по 10-12 кафета на ден и си лягаме и си спим (смее се). Всички сме пристрастени.

Тоест висококачественото кафе няма такъв негативен ефект?

Да. Пак има кофеин, но той е така да го наречем добър кофеин. Дори събуждането сутрин е много по-гладко, отнема малко по-дълго време, когато пиеш такова кафе, но пък е много по-приятно и по-полезно за организма.

Какво мислиш за изкуството да рисуваш по кафето, как го приемаш от професионална гледна точка?

Това е нашият последен жест към клиента. Да им дадем кафе и да видим усмивка, да видим радост. За нас кафето е любов, страст. Сутрин да се събудиш и да дойдеш на работа с желание, да ти мирише на кафе и прясно изпечени кроасани. Няма по-хубаво нещо от това…

С какво върви кафето?

С чаша вода! Изпива се преди кафето, за да усетим истинския вкус на еспресото.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваGINN – в изкуството на концептуалната архитектура21.04.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE