Съборът в Копривщица официално част от ЮНЕСКО

Съборът в Копривщица официално беше вписан в културните наследства на ЮНЕСКО

КорпивщицаНа тържествена церемония в Париж генералният директор на организацията Ирина Бокова връчи на кмета Генчо Герданов сертификата за вписването на събора в регистъра за най-добри практики на световно материално културно наследство.

“Съборът в Копривщица е петият български елемент, вписан в ЮНЕСКО, след Чипровските килими, Бистришките баби, нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството”, коментира Ирина Бокова.

Решението за включването на Копривщица в културните наследства на ЮНЕСКО беше взето през декември миналата година по време на единадесетата сесия на Междуправителствения комитет.

50 години съборът в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на града. Традиционно в събитието се включват над 10 000 участници от различни краища на България, както и чужди граждани, които се включват в програмата в изпълнение на български фолклор.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to