Съборът в Копривщица официално част от ЮНЕСКО

23.02.2017

Съборът в Копривщица официално беше вписан в културните наследства на ЮНЕСКО

КорпивщицаНа тържествена церемония в Париж генералният директор на организацията Ирина Бокова връчи на кмета Генчо Герданов сертификата за вписването на събора в регистъра за най-добри практики на световно материално културно наследство.

„Съборът в Копривщица е петият български елемент, вписан в ЮНЕСКО, след Чипровските килими, Бистришките баби, нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството“, коментира Ирина Бокова.

Решението за включването на Копривщица в културните наследства на ЮНЕСКО беше взето през декември миналата година по време на единадесетата сесия на Междуправителствения комитет.

50 години съборът в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на града. Традиционно в събитието се включват над 10 000 участници от различни краища на България, както и чужди граждани, които се включват в програмата в изпълнение на български фолклор.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЮНЕСКО започва дигитализирането на културни и туристически обекти у нас09.10.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование