Седмица по майсторски с документалните филми от ‘Master of Art’

24.04.2017

След началото си в четвъртък миналата седмица фестивалът за документално кино ‘Master of Art’ продължава до края на тази с много и разнообразни предложения, изследващи живота и творчеството на майстори във всички видове изкуство. Ето част от заглавията, с които да разнообразите вечерите си в предстоящите делници. Предлагаме ви по един филм за всеки работен ден, но изборът колко и кога да гледате си остава ваш, като на помощ идва официалният сайт и Фейсбук страница на фестивала.

Понеделник: „Казвам се Флеминг, Иън Флеминг“                          

Очевидната заигравка с репликата на Бонд в заглавието загатва за приликите между Агент 007 и неговия създател. Колко и какви са те разбираме за по-малко от час от роднини на писателя и хора, част от институцията, в която се е превърнал британският шпионин. Сред допускащите ни в света на автора са племенничките на Иън Флеминг, доведената му дъщеря и Уилям Бойд – настоящият продължител на романите за агента на MI6. Немският режисьор Андре Шафер проследява историята на Флеминг от (не)успехите в училище през вдъхновението, дало живот на Джеймс Бонд, и феноменалният успех на екранизациите до смъртта на писателя.

През седмицата: 24 април, понеделник, Кино „G8“ – 19ч.; 27 април, четвъртък, Кино „Одеон“ – 20:30 ч.

През уикенда: 29 април, събота, Кино „Евро Синема“ – 15:15 ч.

 

Вторник:  „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“

Франция може да се похвали с три документални филма за забележителната българка, а премиерната у нас лента е първият български документален разказ, заслужен отдавна от Юлия Кръстева. Тя се описва като „една жена с български произход, френска националност, европейско гражданство, осиновена от Америка“. Дамата с ярък ум напуска родния Сливен като малка, а извън граница развива дейност на семиотик, психоаналитик, писател и феминист, заради които е носител на множество признания. Липсата на информация за нея у нас поправя като сценарист и режисьор (заедно с Милена Гетова) Искра Ангелова, водеща и автор на „Нощни птици“ по БНТ.

Само на 25 април, вторник, Кино „G8“– 19:00 ч.

 

Сряда: „Кен Дюи: Това е тест“

[vimeo id=“187166033″ width=“764″ height=“416″]

Филмът е посветен на пърформънс артиста Кен Дюи – един от най-значимите фигури в това направление. За разлика от негови съвременници като Йоко Оно, за „човекът, който превърна светът в свое платно“ не се знае много, според познати главно заради скромността му и липсата на излишен шум. Лентата цели да хвърли светлина върху американеца, който взима и активно участие в движението за граждански права през 60-те години. Запознаваме се с дейността на визионера иноватор, който преминава извън границите на допустимото за онова време, организирайки първите хепънинги на обществени места, предшественици на днешния флаш моб.

Само през седмицата: 26 април, сряда, Кино „Одеон“ – 19 ч.; 28 април, петък, Кино „Евро Синема“ – 19 ч.

 

Четвъртък : „Отивам си у дома – Джими Скот“

„Вероятно най-несправедливо пренебрегваният американски изпълнител на XX в.“ според  ‘New York Times’ е главен участник в копродукцията на Германия, САЩ и Южна Корея. Лентата е заснета през последните няколко години от живота на Джими Скот, когато продуцентът и композитор Ралф Кемпер се захваща с амбициозната задача да произведе албум на джаз изпълнителя заедно с оркестър и гост вокали. Желанието е породено от обичта към певеца, чиято музикална кариера намира пречки в бизнеса заради Синдрома на Колман, който спира физическия расте и запазва гласа му във висок регистър. Възрастта и състоянието на Скот, прикован към количка, усложнява още проекта, но със заснетите записи в студиото и участието на колеги и почитатели пред камера лентата се превръща в част от заслуженото наследство на „малкия“ титан.

Само през седмицата: 26 април, сряда, Кино „G8“– 20:15 ч.; 27 април, четвъртък, Кино „Евро Синема“– 20:30 ч., и Кино „Люмиер Лидл“ – 21 ч.

 

Петък: „Пътят към Тива“

Тива е мястото на действието в спектакъла на Иван Добчев „Антигона“, на който е посветен филмът на Николай Василев. Режисьорът казва, че вдъхновение за него са били ценностите на главната героиня в пиесата на Жан Ануи, които му се струват невъзможни днес. Фокусът е върху подготовката на представлението, станало част от репертоара на „Театър София“ през септември 2014 г., а в документалните кадри освен разсъждения на Иван Добчев ще видим и моменти от кастинга за главна женска роля, репетициите, подготовката на декори и музика. Лентата е подходяща за всеки желаещ да надникне зад кулисите, особено когато става въпрос за спектакъл с по четири номинации за „Икар“ и „Аскеер“, както и Награда на столична община за ярки постижения в областта на театралното изкуство.

Само на 28 април, петък, Кино „Люмиер Лидл“ – 19:45 ч. и Кино „G8” – 20:45 ч.

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваПрочутите имена, които (може би) не произнасяш правилно: част 231.07.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаДа избереш книга по корицата и да си струваЛитература