Тайнствената изоставена синагога на Варна (ГАЛЕРИЯ)

19.02.2017

За съжаление, днес както се вижда на снимките, не може да се види нищо от това великолепие. След изселването на евреите през 1946-47 г. тя е използвана за склад за зърнени храни, по късно и за спортна тренировъчна зала. Въпреки че е обявена за паметник на културата – днес синагогата е почти разрушена.

Синагогата е потънала в мистерия и за нея се знае много малко. Информация се крие единствено сред старите архиви, както и от по-възрастните хора. Според слуховете синагогата е изоставена, тъй като след 47-година тя се намира на територията на щаба на Военноморските сили на България. Казват, че еврейската общност се е борила за възстановяването на този красив храм, но не им бива позволено да си го възвърнат.

Снимки и текст: Пламен Стефанов 

[box style=“0″]

Кликни на която и да е снимка, за да отвориш галерията на цял екран

[/box]

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“10″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“220″ thumbnail_height=“140″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“30″ number_of_columns=“3″ ajax_pagination=“1″ show_all_in_lightbox=“1″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевБремето на Видинската синагога06.02.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика