Стивън Спилбърг с екранизация на любимия детски роман „ГДВ” в Кан

За радост на всички малки и пораснали деца наближава световната премиера на филмовата адаптация на „ГДВ” – романът на ненадминатия разказвач на детски истории Роалд Дал. В света на великаните този път ще ни пренесе легендарния Стивън Спилбърг. Фестивалната премиера на филма се състоя в четвъртия ден от 69-тия Международен филмов фестивал в Кан, а за широката публика той ще бъде достъпен от юли.

Стивън Спилбърг; Снимка: YouTube

Стивън Спилбърг; Снимка: YouTube

Историята разказва за ГДВ (Големия дружелюбен великан) – великан с големи уши и добро сърце, който не се вписва в групата на страшните човекоядни великани. Една нощ той отмъква сирачето Софи през прозореца на сиропиталището. Първоначалната уплаха на малкото момиченце ичезва, когато забелязва колко мило е това чудато създание. ГДВ и Софи се заемат с опасна мисия в Страната на великаните, за да сложат край на техните набези.

Идеята за филмова адаптацията на романа възниква още през 90-те години, като тогава за ролята на ГДВ е бил предложен Робин Уилямс. Днес идеята се осъществява с режисура от Спилбърг и сценарий на Мелиса Матисън. Двамата доказват начина, по който си пасват в екранните произведения още с филма „Извънземното”. В ролята на ГДВ ще видим спечелилия наскоро „Оскар” за поддържаща мъжка роля актьор Марк Райлънс, а малката Софи ще бъде 10-годишната Руби Барнхил.

„Това е история за приятелството, история за предаността и предпазването на приятелите и история, която показва, че дори едно малко момиченце може да помогне на един огромен великан да разреши най-големите си проблеми”, казва Спилбърг.

ГДВ или Големия дружелюбен великан е един от най-запомнящите се герои на Роалд Дал, когото познаваме като създателя на приказните и изпълнени с хумор романи за деца „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Матилда”, „Вещиците” и други. Малцина знаят, че ГДВ се ражда като герой, след като Роалд Дал попада на надраскани с молив картинки в своя стара училищна тетрадка, а Софи е кръстена на първата внучка на писателя.

Текст на новината: Алексия Петрова

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to