Литература

Среща с Яник Енел, автор на „Дръж здраво венеца си“

18.03.2019

Френският писател Яник Енел ще се срещне с българските си читатели и ще представи пред тях българското издание на книгата си „Дръж здраво венеца си“ (издателство „Парадокс“) във Френския институт в България (пл. „Славейков“ 3) на 20 март (сряда) от 18:30 ч.  

Срещата се провежда в чест на Международния ден на Франкофонията, когато ще заседава журито на наградата „Изборът за „Гонкур“ в България 2019“. Председател на журито ще бъде именно Яник Енел, който е първият носител на тази награда у нас.

Гонкур“ е най-престижната награда за литература във Франция, учредена още през 1903 г. от Академията „Гонкур“, която пък е  основана през 1900 г. по волята и завещанието на братята Едмон и Жул дьо Гонкур, френски писатели-натуралисти от 19 в. Тя се присъжда в пет категории: за най-добър френскоезичен роман на годината, за кратък разказ, биография, поезия и дебютен роман.

„Изборът за „Гонкур“ в България“.

През 1998 г. призът се превръща в експортен продукт. По инициатива на Френския институт в Краков е учредена първата чуждестранна версия на наградата, под името „Списъкът за „Гонкур“ : полският избор“, а целта е „популяризирането на френския език, съвременната френска литература и френската писменост в страната“.

От 2018 г. призът се връчва и у нас под името „Изборът за „Гонкур“ в България“. Първото издание се проведе през 2018 г. и събра жури от четири читателски екипа, три от които от ученици (от 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ , 18-та гимназия „Уилям Гладстон“ и Френския лицей „Виктор Юго“), а четвъртият от студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За победител беше отличен романът на Яник Енел „Дръж здраво венеца си“ заради неговото „завладяващо начало“, за „герой, който се интегрира в свят, налагащ норми и ценности“ и, не на последно място, заради факта, че „се чете леко и с удоволствие до последната страница“.

Яник Енел е роден през 1967 г. в семейство на военни. Прекарва детството си в Африка, а след завръщането на семейството във Франция постъпва във Военното училище в Сарт и след това завършва лицея „Шатобриан” в Рен. Трудният период от живота му във военното училище е основна тема на първия му роман Малките войничета, издаден през 1996 г. Година по-късно, заедно с Франсоа Мейронис, е сред основателите на литературното списание Лин дьо риск, като издава и два сборника съвместно с Филип Солерс. През годините сътрудничи още на списанието за литература и кино Трансфюж, както и на Шарли Ебдо.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от "Направи си рай" на Мариуш Шчигел28.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE