Литература

Среща с Яник Енел, автор на „Дръж здраво венеца си“

18.03.2019

Френският писател Яник Енел ще се срещне с българските си читатели и ще представи пред тях българското издание на книгата си „Дръж здраво венеца си“ (издателство „Парадокс“) във Френския институт в България (пл. „Славейков“ 3) на 20 март (сряда) от 18:30 ч.  

Срещата се провежда в чест на Международния ден на Франкофонията, когато ще заседава журито на наградата „Изборът за „Гонкур“ в България 2019“. Председател на журито ще бъде именно Яник Енел, който е първият носител на тази награда у нас.

Гонкур“ е най-престижната награда за литература във Франция, учредена още през 1903 г. от Академията „Гонкур“, която пък е  основана през 1900 г. по волята и завещанието на братята Едмон и Жул дьо Гонкур, френски писатели-натуралисти от 19 в. Тя се присъжда в пет категории: за най-добър френскоезичен роман на годината, за кратък разказ, биография, поезия и дебютен роман.

„Изборът за „Гонкур“ в България“.

През 1998 г. призът се превръща в експортен продукт. По инициатива на Френския институт в Краков е учредена първата чуждестранна версия на наградата, под името „Списъкът за „Гонкур“ : полският избор“, а целта е „популяризирането на френския език, съвременната френска литература и френската писменост в страната“.

От 2018 г. призът се връчва и у нас под името „Изборът за „Гонкур“ в България“. Първото издание се проведе през 2018 г. и събра жури от четири читателски екипа, три от които от ученици (от 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ , 18-та гимназия „Уилям Гладстон“ и Френския лицей „Виктор Юго“), а четвъртият от студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За победител беше отличен романът на Яник Енел „Дръж здраво венеца си“ заради неговото „завладяващо начало“, за „герой, който се интегрира в свят, налагащ норми и ценности“ и, не на последно място, заради факта, че „се чете леко и с удоволствие до последната страница“.

Яник Енел е роден през 1967 г. в семейство на военни. Прекарва детството си в Африка, а след завръщането на семейството във Франция постъпва във Военното училище в Сарт и след това завършва лицея „Шатобриан” в Рен. Трудният период от живота му във военното училище е основна тема на първия му роман Малките войничета, издаден през 1996 г. Година по-късно, заедно с Франсоа Мейронис, е сред основателите на литературното списание Лин дьо риск, като издава и два сборника съвместно с Филип Солерс. През годините сътрудничи още на списанието за литература и кино Трансфюж, както и на Шарли Ебдо.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от "Направи си рай" на Мариуш Шчигел28.05.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър