Литература

Яник Енел: „Литературата е място за експерименти“

21.03.2019

Литературата е място за експерименти, място на свободата, където да не правим компромиси“. Това сподели с читатели си Яник Енел снощи във Френския институт в България на представянето на българското издание на романа си Дръж здраво венеца си“.

Адмирации за романа на Яник Енел сподели Андрей Захариев, журналист от БНТ. Той беше модератор на литературната среща, в която специален гост беше и преводачът на книгата Тома Георгиев.

„Когато зачетох книгата, на третата страница аз се сепнах и си казах: „След 11 години водещ на предаването „Библиотеката“ в ефира на БНТ, след всичките тези години, в последните от тях трябва да призная, изгубих нещо от сетивността си за литературата. Като Майкъл Чимино, който в един момент е спрял да снима филми. Може би защото вече няма какво повече да се филмира в този свят.“ Казвам го най-искрено! Тогава си казах: „Има още какво да се прочете!“. (…) Започнах да разбирам в какъв свят ще ме въведе Яник Енел. Свят на алюзии, референции, асоциации… между имена. Както е обсебен героят му от имена.“ – сподели Захариев.

Яник Енел, воден от една опияняваща скромност, спокойно заговори за себе си и романа си, като въведе присъстващите в залата изключително задълбочено в написаното от него. Отворен за откровения, той сподели за своята щастлива самота – литературата, която ни предоствая онова уединение в днешния свят на масова комуникация, което постоянно ни убягва. Самота, която става все по-необходима и нужна в днешния век.

Лъжата е едно от малкото неща, които не стареят!“ беше неговата болезнена констатация, насочвайки разговора към основната тема на романа си, който е едно търсене. Търсене на истината, за която той призна, че не знае какво е, защото тя може да бъде каквото и да е. Но най-вече просто едно установяване на фактите. Главният герой се е впуснал това да я открие. Неговите история, характер и дейности спомагат за обогатяването на романа в много аспекти.

Дръж здраво венеца си“ ни превежда не само през френската и американската култура. Романът се откроява с многопластие и богатство на социално-културни измерения, носейки в себе си силна символика от Библията, древногръцката митология, философите на 19-ти и 20-ти век, както и събития от нашите дни, като атентатите във Франция през 2015 г. В романа присъства и яовек, удивили самия Енел, като филмовия режисьор Майкъл Чимино, чиято удивителна съдба заема важно място в „Дръж здраво венеца си“.

За Яник Енел тази многопластовост е един голям лабиринт, в който се е губел, докато го е изграждал две години и половина, пишейки романа си. Поради тази причина с възхищение се обърна към своя преводач Тома Георгиев и го попита: „Как успяхте да го преведете?“. От своя страна Георгиев се пошегува, че е бил улеснен, защото вече се е движел по готов, построен лабиринт.

Яник Енел гостува у нас по повод на Международния ден на франкофонията. Неговата книга си „Дръж здраво венеца си“, спечели миналата година първото издание на „Изборът за „Гонкур“ в България“. Поради тази причина вчера той оглави журито на „Изборът за „Гонкур“ в България 2019“ преди да се срещне с читателите си.

Наградата се връчва на роман, който се избира след гласуване от ученици и студенти, изучаващи френски език. Доротея Монова от издателство „Парадокс“, което издава българската версия на романа на Яник Енел, не се усъмни в правотата на избора на „Дръж здраво венеца си“ през 2018 г. Той бе отличен заради неговото „завладяващо начало“, за „герой, който се интегрира в свят, налагащ норми и ценности“ и, не на последно място, заради факта, че „се чете леко и с удоволствие до последната страница“.

„За миналата година разбрах, че децата и студентите са били изключително активни, с много задълбочено разбиране на текстовете, които са им били предоставени, с едно много искрено и емоционално отношение към самото гласуване. Така че в никакъв случай не можем да кажем, че изборът на Яник Енел, който имаме тази вечер чест да приветстваме, е бил наложен. Всичко се случва в много оспорван дебат, в който са участвали нашите деца. От името на издателство „Парадокс“ искам да ги приветствам!“ – каза Доротея Монова.

От друга страна романите, които се предоставят на учениците и студентите франкофони не са случайни! Това са четирите заглавия, измежду които се избира победител от десетчленното жури на наградата „Гонкур“ във Франция.

За „Дръж здраво венеца си“ се изказаха суперлативи, които го описват като изключително явление в литературата в последните години. Експериментът в литературата на Яник Енел явно е бил успешен съдейки по мнението на Андрей Захариев, според когото книги, като тази, му напомнят, че има какво още да се прочете.

Снимка: FILES-FRANCE-LITERATURE-PORTRAIT-HAENEL

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от "Направи си рай" на Мариуш Шчигел28.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE