„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ – абсурдно интересна история

08.01.2015

100godstarec3Представете си, че сте на сто години. Представете си, че ви е писнало и искате някакво разнообразие, малко след което прескачате бавно и внимателно прозореца на стаята си, стъпвате на лехата с теменужките и отпрашвате (макар това да е доста силен глагол за стогодишен старец) нанякъде.

Е, ако сте успели да пресъздадете картинката в главата си, то тогава може би ще успеете да се поставите на мястото на главния ни герой – Алан Карлсон. Юбилярят решава да се измъкне от старческия дом точно на рождения си ден и да тръгне на приключение. А когато говорим за приключение, старецът въобще не си поплюва – още в първия час успява да открадне куфара на странния рус младеж, с когото се среща на гарата, и да се забърка в лудо преследване, междувременно събирайки очарователна, но и ужасно странна дружина, състояща се от мошеник, продавач на хот дог (и почти инструктор по кормуване, почти експерт по физика, почти доктор и почти каквото-друго-се-сетите) и жена, притежаваща слоница. Разбира се, както е подобаващо за едно изчезване, по петите на Алан са и полицаите, твърдо решени да разрешат загадката с изчезналия старец.
18779_650_

Също толкова интересна обаче е и втората сюжетна линия, която ни бива представена от Юнас Юнасон. Паралелно с перипетиите на Алан в настоящето, създадени в следствие на кражбата на съмнителния куфар, разбираме и за миналото на Карлсон, изпълнено с безброй комични и донякъде абсурдни ситуации. Всичко започва с афинитета на Алан към експлозивите, който неведнъж води до взривяване на различни части от двора му, забърквайки го в различни неприятности. В последствие откриваме и, че нашият очарователен юбиляр някак е успявал да попадне на точните (или не чак толкова точни) места в ключови моменти в историята на човечеството. Както и да даде своя принос към историческите събития не веднъж или дваж, помагайки за създаването на атомната бомба или пък шпионирайки целеви личности. Труман, Мао Дзе Дун и Сталин са само малка част от добрите му или не чак толкова добри познанайници, известни ни благодарение на часовете, прекарани в залягане над учебниците по история.

Нашето ревю за филма по книгата – четете Тук! 🙂

Макар и да подходих малко скептично към книгата, поради хвалбите, които прочетох, „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ определено е книга, която те хваща мигновено и не те пуска до последната страница. Двете сюжетни линии са колкото абсурдни, толкова и безумно интригуващи и не оставят читателя да си почине дори за секунда, а го карат да иска още и още. На моменти Алан дори заприличва малко на възрастния вариант на Емил от Льонеберя – остроумен, интелигентен, забавен, хитър и с невероятен приключенски дух.
The Hundred Year Old Man Jonas Jonasson

Ако всичко това ви е заинтригувало поне малко, то ви предлагаме да се сдобиете със „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, да стегнете въображаемия си куфар и да тръгнете на приключение с Алан Карлсон, който определено няма да ви разочарова, напротив – макар и възрастен, старецът е способен да ви накара да се засмеете, учудите и дори заинтригувате, обикаляйки с него из цяла Швеция, а и по целия свят, както в наше време, така и по време на едни от най-динамичните и интересни исторически събития.

„ИСТИНАТА ЗА СЛУЧАЯ „ХАРИ КУЕБЪРТ” ОТ ЖОЕЛ ДИКЕР (РЕВЮ)

Ако пък сте чели книгата и проверявате ревюто, само за да видите какво мисли и някой друг, то ви препоръчваме да изпробвате също филма по произведението, чието представяне може да видите тук!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела Канджева„Истината за случая „Хари Куебърт” от Жоел Дикер (ревю)19.01.2015

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика