Светът през погледа на ,,Проницателят“

,,Понякога всичко, от което човек се нуждае е нова гледна точка. “

         С този цитат най-добре може да бъде описана магията, която носи в себе си книгата ,,Проницателят“  на американския писател Анди Андрюс. Това е една приказка. А всяка приказка се завърта около конкретна тема, която постепенно увлича. Тук темата е за възможната промяна, новото начало и красотата в ежедневието на всеки човек.

,,Проницателят“ е автобиография с елементи на фикция, които засилват усещането за наситеност на събития и емоции в нея. Още с първите страници, които прочетох, осъзнах защо тази книга, издадена през 2009 година, продължава да бъде бестселър. След като желанието да я прочета отново се появи у мен, установих, че е успяла да ме докосне.

В кратките 168 страници са събрани опит, искреност, както и неизчерпаем и заразяващ позитивизъм, показани на читателите от главния герой Джоунс. Това е историята на един мистериозен и добронамерен старец, благословен с дарбата да вижда онова, което другите пропускат, а именно, че няма безизходна ситуация. Тайнственият Джоунс обикаля из малък крайбрежен град със своя загадъчен и захабен кафяв куфар и помага на всеки отчаян, посявайки в душите мъдрост и жажда за промяна.

,,Когато са отчаяни, хората най-силно се нуждаят от нова гледна точка, защото тя носи покой. Покоят води до яснота на мисълта. Ясната мисъл ражда нови идеи. А от идеите разцъфва…отговорът. Нека съзнанието и сърцето ви винаги остават чисти.

С всяка страница гледната точка се променя към по-светла и търсеща нова перспектива, благодарение на житейските ситуации, с които старият Джоунс се справя с лекота. Той минава през най-основните и често срещани проблеми в нашето време: от безпаричие  и кариерен провал до несполуки във връзката с любимия човек. Това, което обединява на пръв поглед различните ситуации се оказва общото решение на всеки проблем, а именно нов по-широк поглед върху цялата картина.

Тази история ни показва различните разновидности на любовта и ни учи как да ценим моментите с тези, които обичаме като дава лесно запомнящи се примери. Разкрива силата на човешката логика и силата на рационалното мислене в кризисни ситуации.

,, …В края на краищата, всеки един от нас се намира или в криза, или излиза от криза, или се е отправил към поредната криза. Криза ли? Ами това е просто част от съществуването ни на тази земя.

,,Проницателят“ е книга, която се чете на един дъх, зарежда с вдъхновение и оставя след себе си следа в съзнанието и желание да бъде препрочитана отново и отново. А мистериозният Джоунс гарантирано се превръща в синоним на оптимизма. Колкото до загадъчния куфар, който винаги носи със себе си… Е, ще издам една малка тайна. Той е пълен със семена, с които напомня, че всеки един от нас трябва да засажда свои семена в сърцата на онези, до които се  докосва.

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to