LIFE

Световните карнавали от Рио де Жанейро и Карибите до САЩ

15.03.2019

Още от гимназията се учим какво е маска и има ли почва у нас. Правилно се досетихте – става въпрос за онова, уж досадно, стихотворение на Яворов, част от матуритетната програма, но и съдържащо в себе си много истини за живота. Всички се крием от себе си, независимо дали се намираме в София, или в Бразилия. Имаме пороци и недостатъци, срамуваме се от тях и се опитваме да ги замаскираме. Едноименното произведение на великия български поет ни въвлича в тъмната и негативна страна на карнавала. Днес обаче ще погледнем на маските с други очи – с позитивни и празнични. Защото хората по света ги празнуват – маските, костюмите, цветовете, музиката. Ето как.

Бразилия, Рио де Жанейро

(1 март – 6 март 2019 г.)

Първото място и короната на карнавалите присъждаме, разбира се, на Бразилия и фестивала в Рио де Жанейро, който датира от 1723 г. Това е най-големият и най-посещаван карнавал в сметовен мащаб с над 2 милиона гости дневно. Провежда се през февруари или март преди началото на Великите пости и приключва 46 дни преди Великден. Фокусът е насочен към самбата, която благодарение на африканците се превръща в част от традиционните бразилски ритми.

Редовен участник в уличния карнавал е групата Banda de Ipanema. Музикалните инструменти и танците са заразителни и за посетителите, които също могат да се включват. Типичният стил за бразилския фестивал се нарича batucada. Музикалните групи, които участват, наброяват 300, а клубовете по самба, които представят различните квартали на страната, са около 200. Неслучайно карнавалът е най-мащабният и най-грандиозният в света. Цената на билетите варира от 35 до 300 долара.

Канарските острови, Санта Круз де Тенерифе

(27 февруари – 10 март 2019 г.)

Вторият най-популярен и колоритен карнавал се състои ежегодно в столицата на Канарските острови Тенерифе отново през февруари или март преди Великден. През 2019 г. карнавалът е на крачка да влезе в рекордите на Гинес,като подобрява рекорда за най-многобройна публика на концерт на открито с повече от 400 000 посетители. През 1783 г. пък носенето на маски било забранено от управляващите, но хората не се подчинили и в действителност всички сложили маски. Получило се сливане на висшата класа с обикновеното население.

Всяка година организаторите избират конкретна тема, на която да посветят събитието. То се състои от няколко части – избиране на карнавална кралица, като костюмите на участничките могат да достигнат до 100 килограма, карнавалната събота, която е посветена само на традиционни танци, следва електронна музика на живо и уикенд Пинята и още музика, танци и фойерверки.

Карибите, Тринидад и Тобаго

(4 и 5 март 2019 г.)

Калипсовата музика, която е в основата на карнавала, се свързва с трудностите, през които са преминали африканските роби. В последните години калипсо музиката се заменя със стил наречен сока, който отново е посветен на маргинализираните субкултурни групи в Тринидад и Тобаго. Калипсо музиката е използвана от африканските роби, които били пратени насила в Тринидад и Тобаго да работят на захарни плантации. Чрез нея те мамели техните господари и поддържали връзка със своите близки, с които нямали право да си общуват и да се виждат.

Задължителна част от карнавала са традиционните музикални инструменти за района – стоманените барабани. Други компоненти на фестивала са борбата с бамбукови пръчки и състезанията по лимбо танци. Всяка година се избират крал и кралица, които носят специални костюми, украсени с пера и пайети.

Карибите, Ямайка

(20 април – 28 април 2019 г.)

Карибските карнавали са известни, освен със своята пищност и множество цветове, но и със стила музика сока, който е традиционен за африканските култури. Идеята на Ямайка е да внесе своя личен почерк и стил в световните класации за карнавали, като този фестивал се смята за един от най-бързо развиващите се. По-голяма част от партита се провеждат на плажа, а музикалните групи изпълняват на живо песните си по улиците на островната държава и най-вече в района на столицата Кингстън и Очо Риос.

Германия, Берлин

(7 юни – 10 юни 2019 г.)

Ако искате да запомните карнавалите с нещо, то е – музика, танци, круизове, плажни партита и много, много цветове. Празникът на различните култури и етноси в Берлин, и по-точно Blücherplatz, в квартал Кройцберг, ежегодно събира над половин милион души от цял свят. Идеята на събитието е да обедини в едно традиционното и модерното. В него се включват акробати, илюзионисти, специално шоу на кокили, различни кулинарни предложения и изкуства. 

САЩ, Маями

(5 октомври – 13 октомври 2019 г.)

Ежегодно Маями събира известни и не толкова известни музикални изпълнители на една сцена. Събира възрастни и деца в цветни костюми, боядисани коси и тела, защото САЩ са синоним на разнообразни култури, етноси и традиции. По-голяма част от участниците в карнавала, както и в останалите в този списък, са чернокожи, което цели да покаже техния талант и многообразие от гледна точка на себеизразяване и светоусещане.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновNEVEREST - историята зад 4444 морски мили гребане през Атлантика18.03.2022

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE