Трилогията „Първият закон” – Джо Абъркромби

31.05.2013

1zakon_1В последните няколко години фентъзито поде друга вълна. На хоризонта изгряха звезди от нова генерация. Вече в почти всяка книжарница може да намерите, преведени на български, имена като Скот Линч, Брандън Сандерсън, Патрик Ротфус и Джо Абъркромби. Без дори да се замисля бих казал, че жанрът никога не е било толкова добър. Пазарът вече е толкова залят от нови и нови заглавия, че на повърхността изплуват само най-добрите. Авторите  всячески се опитват да избягат от клишетата, които съпътстваха фентъзи жанра в продължения на десетилетия. Оригиналността е новото мото и ключа към успеха. Дракони, елфи, орки и огнени топки – забравете за тях. Стегнатост на стила, циничност, почти научно обяснение на фантастичните елементи в света, не чак толкова зрелища, но много по-интересна магия, истински, човешки образи на героите, повече вулгарност и мрачен сетинг. Това са само част от новите стереотипи на жанра. Трилогията на Джо Абъркромби „Първият закон” е типичен представител на тази генерация. Това е поредица,  която не разочарова.

Ревю от същия автор за „Герои“ на Абъркромби – четете Тук!

Книгите от трилогията не могат да се четат по отделно. Те са толкова силно свързани, че за мен са просто една  1500 странична книга, разделена на три. И точно такава е композицията им. Първият том е уводът. Тя ни въвежда в един брутален и циничен свят, изпълнен с много несправедливост и нещастие. Запознава ни с героите, до един човешки и пълнокръвни образи, с истински характери, такива каквито живеят в нашия свят. Нито един от тях не може да се определи като „добър” или „лош”.  Именно героите са онази част на която най-много е наблегнал Абъркромби. Затова и не можем да минем без няколко думи за тях.

1zakon_kartinkaСан дан Глокта е безспорно най-колоритният персонаж в поредицата и любимец на всички. Той е бивш победител в ежегодния Турнир по фехтовка и герой от войната. В последствие обаче попада в плен на врага. Държан и измъчван в продължение на две години, след сключване на примирие, Глокта се връща в родината си като куцукащ и увреден инвалид с извадени зъби. Безспорно най-циничното и саркастично копеле, което може да видите в жанра. Той работи като инквизитор с една единствена задача – измъчване на задържани с цел подписване на фалшиви самопризнания. Едно от най-добрите неща в книгата са именно саркастичните и само иронични мисли на Глокта, които Абъркромби ни показва във всяка глава на инквизитора.  Логън Девотопръстия (Кървавия девет) е шизофреничен варварин от севера. От една страна той е ветеран на бойното поле, който се опитва да стане по-добър човек, а от друга е безсмъртна машина за убиване, която унищожава абсолютно всичко по пътя си. Магус Баяз е нагъл магьосник, живял хиляди години. Той е древна отломка от миналото, която движи целия познат свят със своите машинации и манипулации. Тотално противоположност, дори пародия, на познатото клише във фентъзито „добрия, бял магьосник”. Магусите са древен орден, включващ 12 души, последователи на могъщ маг от историята. Джизал дан Лутар е представител на прогнилата аристокрация. Богат, красив, арогантен и много мазен. Добър фехтовач и участник в Турнира. Първоначално един най-противните герои, които сте виждали, но с течение на времето, както всъщност всички останали, търпи огромно развитие и промяна. Феро – безмилостна кучка, която е избягала от робство от Юг-а. Злобна и жестоко, тя живее само за една цел – да си отмъсти. Това са само част от десетките уникални и неповторими личност, които ще срещнете в поредицата.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Александър КълбовСред руините на Разделената империя с Марк Лорънс11.03.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино