Една идейна утопия – Проектът „Венера“

21.07.2013
the-venus-project
Нека не забравяме, че повечето антиутопии първоначално са били утопии с добри намерения….

Днес все повече започва да се говори за това колко много вреда човекът е нанесъл на природата, за това как унищожаваме планетата всеки ден и как трябва да действаме бързо, за да предотвратим световна катастрофа. Тоест, говори се за “sustainability”, или устойчивост на околната среда. И понеже е много трудно да се напише точна дефиниция на този термин, може да бъде обяснен чрез няколко примера – разделното събиране на отпадъци, хибридните автомобили, лесно разградимите торбички. Като цяло, максималното използване на био-продукти, които не вредят на околната среда. Има различни организации и кампании, които се занимават със sustainability и се стремят да убедят хората, че това е необходимост. Тази статия обаче е за един по-особен и не твърде типичен проект от тази сфера.

Вижте още: НАУЧНИЯТ ФЕСТИВАЛ В ЕДИНБУРГ – КОЙ КАЗВА, ЧЕ НАУКАТА Е СКУЧНА?

The Venus Project, или Проектът „Венера“ е започнат още в далечната 1980 година от футуриста Жак Фреско. Името му може да ви е познато от документалните филми “Zeitgeist: Addendum” и „Zeitgeist: Moving Forward“ , в които Фреско говори за същността и целите на проекта. Освен това футуристът е написал много статии и книги, режисирал е няколко документални филма и е патентовал различни изобретения – всичко това пряко свързано с идеята му за устойчиво бъдеще.

Проектът „Венера“ действа на територията на САЩ, щата Флорида, градчето Винъс (Венера) и носи звучното мото „Отвъд политиката, бедността и войните“. Ако идеята зад проекта трябва да се обясни с едно изречение, то би било: „Проектът „Венера“ предлага цялостен план за обновяване на обществото, в който човешките същества, технологиите и природата ще могат да съществуват съвместно в дългосрочно, устойчиво състояние на динамично равновесие“. Следващите абзаци са опит това единствено изречение да бъде обяснено.

Вижте още: БИОНИКАТА – КОГАТО НАУЧНА ФАНТАСТИКА СЕ ПРЕВРЪЩА В РЕАЛНОСТ

Според Жак Фреско (а и доста повече хора) днешните порядки и обществени разбирания са остарели, днешното мислене има пагубно действие както върху живота на хората, така и върху природата. Тоест, цялата неравнопоставеност в обществото, войните, гладът, дълговете, дори замърсяването се дължат на непроменения от векове начин на мислене, в центъра на който стои стремежът към пари.  Следствието от това е нещастие и бедност за милиони хора, а това е неприемливо. Единственият начин проблемите на модерното общество да бъдат преодолени е като се промени коренно начинът на мислене на хората.

Това, което Фреско предлага, е само по себе си революция. Неговото решение на всички проблеми е премахването на паричната система и установяването на ресурсно базирана икономика.

Според Фреско, паричната система е компрометирана и неефективна, защото не осигурява висок стандарт на живот за всички. Футурологът неведнъж говори за „съзнателното задържане на ефективността“, тоест не се използват наличните технологии и средства, за да се осигурни максимална продукция за всички, а самото производство е подчинено на и съобразено с печалбата. Според Фреско, друг недостатък на паричната система е фактът, че изобилието от стоки не отговаря на покупателната способност на обикновения гражданин.

Вместо паричната система, повсевместно трябва да се установи ресурсно базирана икономика. Това е термин, въведен от Жак Фреско и смисълът му е, че ресурсите трябва да са основата на модерното общество. На планетата има достатъчно ресурси, а бързото развитие на технологиите позволява тези ресурси да бъдат употребени по най-адекватния начин, така че да не замърсяват околната среда, и използвани за производството на стоки, инфраструктура, алтернативни източници на енергия и всичко необходимо в едно общество. Тези стоки ще са създадени с материали, които не замърсяват природата, тоест ще са „sustainable“ или устойчиви, ще бъдат достъпни за всички, ще са безплатни поради липсата на пари и ще бъдат разпределени сред цялото население. Така стремежът към печалба ще бъде заменен от стремежа към постигане на личните цели и всеки човек ще може да развие пълния си потенциал, докато в същото време се грижи за планетата.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница ДимитроваКак списанията и техните корици оцеляват по време на пандемия11.08.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър