Една идейна утопия – Проектът “Венера”

the-venus-project

Нека не забравяме, че повечето антиутопии първоначално са били утопии с добри намерения….

Днес все повече започва да се говори за това колко много вреда човекът е нанесъл на природата, за това как унищожаваме планетата всеки ден и как трябва да действаме бързо, за да предотвратим световна катастрофа. Тоест, говори се за “sustainability”, или устойчивост на околната среда. И понеже е много трудно да се напише точна дефиниция на този термин, може да бъде обяснен чрез няколко примера – разделното събиране на отпадъци, хибридните автомобили, лесно разградимите торбички. Като цяло, максималното използване на био-продукти, които не вредят на околната среда. Има различни организации и кампании, които се занимават със sustainability и се стремят да убедят хората, че това е необходимост. Тази статия обаче е за един по-особен и не твърде типичен проект от тази сфера.

Вижте още: НАУЧНИЯТ ФЕСТИВАЛ В ЕДИНБУРГ – КОЙ КАЗВА, ЧЕ НАУКАТА Е СКУЧНА?

The Venus Project, или Проектът „Венера“ е започнат още в далечната 1980 година от футуриста Жак Фреско. Името му може да ви е познато от документалните филми “Zeitgeist: Addendum” и „Zeitgeist: Moving Forward“ , в които Фреско говори за същността и целите на проекта. Освен това футуристът е написал много статии и книги, режисирал е няколко документални филма и е патентовал различни изобретения – всичко това пряко свързано с идеята му за устойчиво бъдеще.

Проектът „Венера“ действа на територията на САЩ, щата Флорида, градчето Винъс (Венера) и носи звучното мото „Отвъд политиката, бедността и войните“. Ако идеята зад проекта трябва да се обясни с едно изречение, то би било: „Проектът „Венера“ предлага цялостен план за обновяване на обществото, в който човешките същества, технологиите и природата ще могат да съществуват съвместно в дългосрочно, устойчиво състояние на динамично равновесие“. Следващите абзаци са опит това единствено изречение да бъде обяснено.

Вижте още: БИОНИКАТА – КОГАТО НАУЧНА ФАНТАСТИКА СЕ ПРЕВРЪЩА В РЕАЛНОСТ

Според Жак Фреско (а и доста повече хора) днешните порядки и обществени разбирания са остарели, днешното мислене има пагубно действие както върху живота на хората, така и върху природата. Тоест, цялата неравнопоставеност в обществото, войните, гладът, дълговете, дори замърсяването се дължат на непроменения от векове начин на мислене, в центъра на който стои стремежът към пари.  Следствието от това е нещастие и бедност за милиони хора, а това е неприемливо. Единственият начин проблемите на модерното общество да бъдат преодолени е като се промени коренно начинът на мислене на хората.

Това, което Фреско предлага, е само по себе си революция. Неговото решение на всички проблеми е премахването на паричната система и установяването на ресурсно базирана икономика.

Според Фреско, паричната система е компрометирана и неефективна, защото не осигурява висок стандарт на живот за всички. Футурологът неведнъж говори за „съзнателното задържане на ефективността“, тоест не се използват наличните технологии и средства, за да се осигурни максимална продукция за всички, а самото производство е подчинено на и съобразено с печалбата. Според Фреско, друг недостатък на паричната система е фактът, че изобилието от стоки не отговаря на покупателната способност на обикновения гражданин.

Вместо паричната система, повсевместно трябва да се установи ресурсно базирана икономика. Това е термин, въведен от Жак Фреско и смисълът му е, че ресурсите трябва да са основата на модерното общество. На планетата има достатъчно ресурси, а бързото развитие на технологиите позволява тези ресурси да бъдат употребени по най-адекватния начин, така че да не замърсяват околната среда, и използвани за производството на стоки, инфраструктура, алтернативни източници на енергия и всичко необходимо в едно общество. Тези стоки ще са създадени с материали, които не замърсяват природата, тоест ще са „sustainable“ или устойчиви, ще бъдат достъпни за всички, ще са безплатни поради липсата на пари и ще бъдат разпределени сред цялото население. Така стремежът към печалба ще бъде заменен от стремежа към постигане на личните цели и всеки човек ще може да развие пълния си потенциал, докато в същото време се грижи за планетата.

Venus2

Според Фреско, парите не са ресурс. Най-ценният ресурс е човешката изобретателност. Ще се премахнат дълговете. Ще се премахне опасността от загубата на работното място поради ефективното използване на технологиите. Ще се премахне голяма част от стреса в живота на хората. Ще се създаде едно ново, по-добро, устойчиво бъдеще.

Накратко, това стои зад Проекта „Венера“. На сайта долу има подробна информация за самия проект, целите и развитието му: http://www.thevenusproject.com/

Интересно е да се спомене, че изследователският център на проекта вече е факт и някои от необичайните от архитектурна гледна точка сгради са построени. В сайта също така има и информация за предложения за градски системи, градове в морето, жилища, транспорт, строителство и енергия. Има и доста снимки и клипове, ако искате да научите повече, както и информация за това как можете да се включите в проекта или дори да видите изследователския център.

venus3

На много хора тази идея би се сторила безумна, малко са тези, които биха успели да си представят днешния свят без пари. Истината е, че така нареченият остарял начин на мислене е толкова силно заложен у всеки човек днес, че на практика е невъзможно да бъде променен така крайно. Да, идеята на Фреско, или поне част от нея, звучи добре, но преди всичко звучи утопично и идеалистично в ушите на много хора. Да не говорим, че твърде много хора биха били недоволни от това огромното им богатство изведнъж да се обезцени; много корпорации не биха допуснали нещо подобно да се случи. Съответно едва ли би се случило в световен мащаб.

И все пак има хора, които вярват в това и които работят по този проект. Вярата, като почти всичко друго в живота, е избор. Някои са избрали да вярват в тази идея. Някои са избрали напълно да я игнорират. Някои знаят, че са идеалисти, но въпреки това се опитват да допринесат за промяната на света към по-добро. Някои й симпатизират, но остават реалисти. Аз съм от тях. За момента.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to