„Търсачът“ на Ръсел Кроу намира целта си

09.03.2015

В биографията на Ръсел Кроу, написана от журналиста Мартин Хаудън през 2009 година със сътрудничеството на актьора, носителят на „Оскар“ за главната си роля в „Гладиатор“ заявява, че режисьорският стол не го привлича. Причините, посочени от Кроу, са координацията с многоброен екип и голямата артистична отговорност на режисьора. Е, през последните години явно нещо се е случило и е променило нагласата му, тъй като сега е март 2015 година и това ревю е за неговия режисьорски дебют – ‘The Water Diviner’ или „Търсачът“.
the-water-diviner-podmostaФилмът е вдъхновен от истинска история и разказва на зрителя за австралийски фермер, който потегля на отчаяно пътешествие към Турция през 1919 година, за да открие синовете си, участвали в Първата световна война, и да ги погребе или отведе у дома. Подобен исторически сюжет предполага много драма и много перипетии – следователно, увеличава отговорността на режисьора до пропорции, които не са особено препоръчителни за дебютант в професията. За щастие, Ръсел Кроу се справя с тежката задача на задоволително равнище.

Вижте още: Топ 5 роли на Ръсел Кроу

Като казвам „задоволително“, имам предвид точно това. Филмът не изобилства с невиждани, иновативни визуални трикове. Всичко е подобаващо за прохождащ режисьор. Цветовата гама е красива и адекватно разпределена според тона и тематиката на сцените; има чудесни панорамни кадри, особено в първата част от филма, която се развива в Австралия; баталните сцени от Първата световна война, разказани от страниците на дневника на един от синовете на героя на Ръсел Кроу, са изобразени с традиционна историческа пикселизация. Към генералния им реалистичен тон се прибавя щипка грандиозност и патос, който понякога води до пресилване на драматичния ефект, но подобни моменти са пренебрежимо кратки и простими.
TheWaterDiviner-podmostaСценарият носи същите предимства и минимални недостатъци. За мимолетните сладникави моменти компенсират ударни реплики с тежест и остроумие. Но каквито и негативни черти да се припишат на сценария, качеството на страхотната история не може да бъде неглижирано по нито един параграф. Вълнуваща, затрогваща, динамична и ангажираща, тя е белязана от творческата страст и усилията на Ръсел Кроу пред камерата и зад нея и е разказана с подобаващ призив към толерантност, разбиране, пацифизъм и най-вече съчувствие към всички, афектирани от ужасите на войните. Австралийската филмова академия е решила да възнагради лентата със своята версия на „Оскар“ за най-добър филм и наградата в никакъв случай не е незаслужена.

Вижте още: Ревюто ни за „Ной“ – друг драматичен филм с Ръсел Кроу в главната роля под режисурата на Дарън Аронофски
TheWaterDivinerPic#04Както вече уточнихме, Кроу се справя сравнително добре зад камерата. Пред камерата обаче е пространството, където той наистина блести. Като всяка друга главна роля на актьора, тази също е белязана от тихата му, ненатрапчива, но осезаема сила и мистериозния му чар. Кроу извършва превъплъщението под кожата на обикновен фермер със спокойствие, лекота и значителна доза човечност. Именно така той прави зрителя съпричастен с неговата тежка съдба и елегантно го потапя в драматичното действие на филма.
The-Water-Diviner-Russell-Crowe-podmostaВ поддържащия състав звездите Олга Кириленко и Джей Кортни са тотално засенчени от Илмаз Ердоган, който играе полковник от турската армия и разбива всички стереотипи за безчувствения военен командир, изповядващ исляма до точката на фанатизъм. Вместо това персонажът на Ердоган впечатлява с мъдростта си, тихия си патриотизъм, желанието си за изкупление и философския си мироглед. Турският актьор пък е бил отличен от Австралийската филмова академия с награда за поддържаща мъжка роля.
the-water-diviner-erdogan-podmostaВ заключение може да се каже само, че „Търсачът“ е фантастичен режисьорски дебют на Ръсел Кроу и би натежал откъм драма само на най-нетърпеливите зрители. Като една чудесна независима австралийска продукция, която определно се нуждае от зрителска подкрепа, спокойно мога да ви окуража да го гледате и на кино!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги ПетровВърху "Любезните пичове" и модерните филмови вкусове11.06.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование