Театър

Театралните премиери, които да гледате през февруари

04.02.2019

Докато февруарското слънце навън бавно си проправя път по улиците, на театралната сцена броят на новите постановки продължава да се увеличава правопропорционално на температурите. И ако все пак настроението вечер все още е зимно, ето някои премиери, които заслужават вниманието ви.

Младежки театър

На 12 февруари „Лунните деца” с режисьор Мартин Киселов ни среща с Куути, Норман, Дик, Боб, Кати, Рут и Шели – група вдъхновени, освободени, смели, но и объркани студенти, които живеят заедно в един апартамент през 60-те години на миналия век. Те се борят със страховете си и търсят отговорите, докато се учат как да общуват помежду си и със света – свят на война, протести, любов и приятелство. Автор на пиесата е американският драматург и сценарист Майкъл Уелър. Сред някои от най-известните му театрални творби са „Плячка от войната“, „Риболов“, „Свободни краища“, а в света на киното е известен като сценарист на „Рагтайм“ на Милош Форман (за който Уелър получава номинация за „Оскар“) и един от най-великите мюзикъли в историята – „Коса“.

Народен театър

Един американец пристига в Париж, за да получи наследството си, но както обикновено се случва в живота, всичко се оказва доста по-сложно. Защото зад всяка истина са скрити няколко други повече или по-малко важни истини, а зад лицето на липсващата любов може би се крият нови любови. Гледаме „Моята скъпа лейди” от Израел Хоровиц на 17 февруари на Сцена „Апостол Карамитев”. Режисьор е Стилиан Петров, а в главните роли влизат Емануела Шкодрева, Мария Стефанова и Михаил Билалов.

НАТФИЗ

Снимка: Кети Райкова

Учебният театър този месец подготвя премиера на „Зверското синьо” от Филип Ридли на 8 февруари. За пиесата режисьорът д-р Сава Драгунчев разказва: „60-те като най-бляскав миг от историята на Холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те, завихрени като диско-топка, която изкривява действителността. Комично абсурдната пиеса на един от най-големите съвременни английски драматурзи представлява естетски разрез на антропологичния сблъсък на три епохи, въвлечени в световъртеж, в който Филип Ридли оголва десетки персонажи в ексцентрично преследване на звяра, притаен в човека и яхващ всяка негова амбиция, сексуален порив и творчески стремеж.”

Сатиричен театър

„Провинциални анекдоти” от Александър Вампилов събира в себе си двете едноактни пиеси „История с метранпаж” и „Двадесет минути с ангел”, в които използва формата на анекдота, за да посочи и изобличи абсурда в света и човека. На 13 февруари гледаме премиерата на Камерна сцена през новия прочит на режисьора Николай Урумов и с Кирил Ефремов, Силвия Лулчева, Полин Лалова, Албена Михова и др. в главните роли.

Софийска опера и балет

През 1852 г. Верди написва „Трубадур” само за 29 дни, а в България операта е поставена за първи път през 1914. Първите въстания на испанските градове в началото на 15 век са фон на драматичната история: циганката Азучена открадва детето на граф ди Луна, за да отмъсти за смърттта на своята майка, а синовете на графа са врагове, без да знаят за кръвната връзка помежду си. На 23 февруари гледаме операта отново на сцената на Софийската опера и балет, а диригент е Лоран Кампелон.

Театър Българска армия

Снимка: Симеон Лютаков

В Армията през февруари гостуват две нови за софийската публика заглавия. В „Изборът на Марта“ (Драматичен театър Варна гостува на 13 и 14 февруари) главният герой е министър, който подава оставка, защото се сблъсква с обикновени на пръв поглед хора, които всъщност се оказват шайка мошеници от високо ниво. В главните роли по пиесата на Жорди Галсеран са Симеон Лютаков и Яна Маринова, а режисьор е Георги Михалков.

Борислав Чакринов поставя пиесата на Антон Страшимиров „Мрак“ (Драматичен театър Бургас гостува на 18 февруари), където действието се развива в малко делиорманско село в началото на миналия век, а героите са галерия от събирателни образи на българския народ – инфантилен, гладен и дори наивен и жесток.

Театър София

Снимка: Стефан Щерев

На 11 и 12 февруари Драматичен театър Варна гостува в Театър София с „Драконът“ на режисьора Явор Гърдев. Пиесата на Евгений Шварц е забранена по времето на Сталин, но и до днес продължава да поразява с актуалния си поглед върху въплъщенията на властта. „Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби,“ разказва Явор Гърдев, а в главните роли гледаме Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публиката15.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование