Театър

Театралните премиери, които да гледате през февруари

04.02.2019
Заедно в час

Докато февруарското слънце навън бавно си проправя път по улиците, на театралната сцена броят на новите постановки продължава да се увеличава правопропорционално на температурите. И ако все пак настроението вечер все още е зимно, ето някои премиери, които заслужават вниманието ви.

Младежки театър

На 12 февруари „Лунните деца” с режисьор Мартин Киселов ни среща с Куути, Норман, Дик, Боб, Кати, Рут и Шели – група вдъхновени, освободени, смели, но и объркани студенти, които живеят заедно в един апартамент през 60-те години на миналия век. Те се борят със страховете си и търсят отговорите, докато се учат как да общуват помежду си и със света – свят на война, протести, любов и приятелство. Автор на пиесата е американският драматург и сценарист Майкъл Уелър. Сред някои от най-известните му театрални творби са „Плячка от войната“, „Риболов“, „Свободни краища“, а в света на киното е известен като сценарист на „Рагтайм“ на Милош Форман (за който Уелър получава номинация за „Оскар“) и един от най-великите мюзикъли в историята – „Коса“.

Народен театър

Един американец пристига в Париж, за да получи наследството си, но както обикновено се случва в живота, всичко се оказва доста по-сложно. Защото зад всяка истина са скрити няколко други повече или по-малко важни истини, а зад лицето на липсващата любов може би се крият нови любови. Гледаме „Моята скъпа лейди” от Израел Хоровиц на 17 февруари на Сцена „Апостол Карамитев”. Режисьор е Стилиан Петров, а в главните роли влизат Емануела Шкодрева, Мария Стефанова и Михаил Билалов.

НАТФИЗ

Снимка: Кети Райкова

Учебният театър този месец подготвя премиера на „Зверското синьо” от Филип Ридли на 8 февруари. За пиесата режисьорът д-р Сава Драгунчев разказва: „60-те като най-бляскав миг от историята на Холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те, завихрени като диско-топка, която изкривява действителността. Комично абсурдната пиеса на един от най-големите съвременни английски драматурзи представлява естетски разрез на антропологичния сблъсък на три епохи, въвлечени в световъртеж, в който Филип Ридли оголва десетки персонажи в ексцентрично преследване на звяра, притаен в човека и яхващ всяка негова амбиция, сексуален порив и творчески стремеж.”

Сатиричен театър

„Провинциални анекдоти” от Александър Вампилов събира в себе си двете едноактни пиеси „История с метранпаж” и „Двадесет минути с ангел”, в които използва формата на анекдота, за да посочи и изобличи абсурда в света и човека. На 13 февруари гледаме премиерата на Камерна сцена през новия прочит на режисьора Николай Урумов и с Кирил Ефремов, Силвия Лулчева, Полин Лалова, Албена Михова и др. в главните роли.

Софийска опера и балет

През 1852 г. Верди написва „Трубадур” само за 29 дни, а в България операта е поставена за първи път през 1914. Първите въстания на испанските градове в началото на 15 век са фон на драматичната история: циганката Азучена открадва детето на граф ди Луна, за да отмъсти за смърттта на своята майка, а синовете на графа са врагове, без да знаят за кръвната връзка помежду си. На 23 февруари гледаме операта отново на сцената на Софийската опера и балет, а диригент е Лоран Кампелон.

Театър Българска армия

Снимка: Симеон Лютаков

В Армията през февруари гостуват две нови за софийската публика заглавия. В „Изборът на Марта“ (Драматичен театър Варна гостува на 13 и 14 февруари) главният герой е министър, който подава оставка, защото се сблъсква с обикновени на пръв поглед хора, които всъщност се оказват шайка мошеници от високо ниво. В главните роли по пиесата на Жорди Галсеран са Симеон Лютаков и Яна Маринова, а режисьор е Георги Михалков.

Борислав Чакринов поставя пиесата на Антон Страшимиров „Мрак“ (Драматичен театър Бургас гостува на 18 февруари), където действието се развива в малко делиорманско село в началото на миналия век, а героите са галерия от събирателни образи на българския народ – инфантилен, гладен и дори наивен и жесток.

Театър София

Снимка: Стефан Щерев

На 11 и 12 февруари Драматичен театър Варна гостува в Театър София с „Драконът“ на режисьора Явор Гърдев. Пиесата на Евгений Шварц е забранена по времето на Сталин, но и до днес продължава да поразява с актуалния си поглед върху въплъщенията на властта. „Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби,“ разказва Явор Гърдев, а в главните роли гледаме Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевТеатралните премиери, които да очакваме през декември01.12.2017

Още от Под Моста

Карина НиколоваХишам Матар – анатомията на две хубави книгиЛитература