Образование

Топ 5 напредъка на изкуствения интелект за 2021 година

16.08.2021

Изкуственият интелект (AI) и deep learning навлизат и завладяват всички аспекти на технологичния напредък от астрономията и космическите изследвания, до биологията, химията, икономиката, микробиологията, физиката, зоологията и много други. А иновативните приложения за изкуствен интелект продължават да се появяват с главозамайваща скорост.

Оксфордският речник определя AI като „теорията и развитието на компютърни системи, способни да изпълняват задачи, нормално изискващи човешки интелект, като визуално възприятие, разпознаване на реч, вземане на решения и превод между езици.“. Истината е, че всичко, което хората приемаха за невъзможно за технологиите, днес е реалност.

Phys.org – известен още като Science X – е мрежа от високо-качествени ресурси с научни, изследователски и технологични новини, която обхваща всички тези теми и много други. Повече от 5 милиона учени, изследователи и инженери четат над 200 статии на Science X на ден. Именно те маркират и най -значимите открития в областта на изкуствения интелект за всяка година, а ето и някои от тях за 2021:

Разкрития за Вселената

Несъмнено една от сферите, в които изкуственият интелект има все по-голямо значение, е астрономията. Наблюдението, симулацията и AI обединяват сили, за да разкриват все по-голяма част от необятната Вселена. Използваните телескопи днес произвеждат някои от най-масивните данни в човешката история.

През последната година японски астрономи са разработили AI техника, която премахва шума в астрономическите данни, причинен от случайни вариации във формите на галактиките. А освен това и значително ускорява процеса на картографиране на Вселената, като идентифицира и класифицира свръхнови и картографира галактики, а освен това и прави възможен лов на екзопланети. Очаква се възможностите на тези астрономически системи с изкуствен интелект да се разширят експоненциално през следващите десетилетия, като отварят нови прозорци към нашата вселена.

По-дълбоко познание на вируси и инфекции

AI се използва за изследване на неизвестни връзки между вируси и бозайници. Ново проучване на Университета в Ливърпул може да помогне на учените да смекчат бъдещото разпространение на болести по добитъка, причинени от съществуващи вируси. Проучването подобрява разбирането на процеса на заразяване и може да предскаже кои вируси е вероятно да се разпространят от животни към хора.

С оглед на настоящата пандемия в последната година и половина, такива проучвания са от все по-голяма значимост и ще оказват все по-голямо значение върху различни здравни аспекти.

AI и биотехнологиите

Все повече се използва AI за откриване на нови лекарства, вдъхновени от природата. Изследователите в момента доказват, че изкуственият интелект е в състояние да разпознае биологичната активност на естествени продукти и помага да се намерят молекули, които имат същия ефект.

Във връзка с COVID-19 се разработва инициатива, задвижвана от изкуствен интелект, която ускорява откриването на лекарства за лечение на COVID-19. Причината за това е, че комбинация от AI и инструменти за симулация може да ускори процеса на скрининг на кандидати за лекарства за COVID-19 с 50 000 пъти.

Изкуствен интелект в помощ на Земята

Днес не синоптиците прогнозират времето, а компютрите. Едни от най-мощните компютри са използвани за прогнозиране на климатичните промени. Системите с изкуствен интелект са съставени от десетилетни метеорологични данни, за да правят прогнози много по-бързо.

Системата за машинно обучение използва сателитни изображения и метеорологични данни за определяне на горещи точки на тежко замърсяване на въздуха. Освен това Fujitsu използва най -бързия суперкомпютър и изкуствен интелект в света за прогнозиране на цунами. Разбира се, природните бедствия често са непредвидими, но напредъкът в тази област е забележителен.

… и в Космоса

AI, сканиращ луната, автоматично класифицира важни лунни характеристики от изображенията на телескопа.  Новата технология на НАСА за изкуствен интелект може да ускори диагностиката на физически повреди в космическите кораби и системата за космически полети.

Влиянието на изкуствения интелект е все по-значимо във всички области – компаниите използват изкуствен интелект, за да създават иновативни маркетингови кампании, AI променя драстично и юридическата индустрия, а освен това и навлиза значително и в образованието. В групата Образование 4.0 следим най-важните промени в сферата. Включете се в дискусиите и ни разкажете за онова, което ви развълнува.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE