Образование

Топ 5 напредъка на изкуствения интелект за 2021 година

16.08.2021

Изкуственият интелект (AI) и deep learning навлизат и завладяват всички аспекти на технологичния напредък от астрономията и космическите изследвания, до биологията, химията, икономиката, микробиологията, физиката, зоологията и много други. А иновативните приложения за изкуствен интелект продължават да се появяват с главозамайваща скорост.

Оксфордският речник определя AI като „теорията и развитието на компютърни системи, способни да изпълняват задачи, нормално изискващи човешки интелект, като визуално възприятие, разпознаване на реч, вземане на решения и превод между езици.“. Истината е, че всичко, което хората приемаха за невъзможно за технологиите, днес е реалност.

Phys.org – известен още като Science X – е мрежа от високо-качествени ресурси с научни, изследователски и технологични новини, която обхваща всички тези теми и много други. Повече от 5 милиона учени, изследователи и инженери четат над 200 статии на Science X на ден. Именно те маркират и най -значимите открития в областта на изкуствения интелект за всяка година, а ето и някои от тях за 2021:

Разкрития за Вселената

Несъмнено една от сферите, в които изкуственият интелект има все по-голямо значение, е астрономията. Наблюдението, симулацията и AI обединяват сили, за да разкриват все по-голяма част от необятната Вселена. Използваните телескопи днес произвеждат някои от най-масивните данни в човешката история.

През последната година японски астрономи са разработили AI техника, която премахва шума в астрономическите данни, причинен от случайни вариации във формите на галактиките. А освен това и значително ускорява процеса на картографиране на Вселената, като идентифицира и класифицира свръхнови и картографира галактики, а освен това и прави възможен лов на екзопланети. Очаква се възможностите на тези астрономически системи с изкуствен интелект да се разширят експоненциално през следващите десетилетия, като отварят нови прозорци към нашата вселена.

По-дълбоко познание на вируси и инфекции

AI се използва за изследване на неизвестни връзки между вируси и бозайници. Ново проучване на Университета в Ливърпул може да помогне на учените да смекчат бъдещото разпространение на болести по добитъка, причинени от съществуващи вируси. Проучването подобрява разбирането на процеса на заразяване и може да предскаже кои вируси е вероятно да се разпространят от животни към хора.

С оглед на настоящата пандемия в последната година и половина, такива проучвания са от все по-голяма значимост и ще оказват все по-голямо значение върху различни здравни аспекти.

AI и биотехнологиите

Все повече се използва AI за откриване на нови лекарства, вдъхновени от природата. Изследователите в момента доказват, че изкуственият интелект е в състояние да разпознае биологичната активност на естествени продукти и помага да се намерят молекули, които имат същия ефект.

Във връзка с COVID-19 се разработва инициатива, задвижвана от изкуствен интелект, която ускорява откриването на лекарства за лечение на COVID-19. Причината за това е, че комбинация от AI и инструменти за симулация може да ускори процеса на скрининг на кандидати за лекарства за COVID-19 с 50 000 пъти.

Изкуствен интелект в помощ на Земята

Днес не синоптиците прогнозират времето, а компютрите. Едни от най-мощните компютри са използвани за прогнозиране на климатичните промени. Системите с изкуствен интелект са съставени от десетилетни метеорологични данни, за да правят прогнози много по-бързо.

Системата за машинно обучение използва сателитни изображения и метеорологични данни за определяне на горещи точки на тежко замърсяване на въздуха. Освен това Fujitsu използва най -бързия суперкомпютър и изкуствен интелект в света за прогнозиране на цунами. Разбира се, природните бедствия често са непредвидими, но напредъкът в тази област е забележителен.

… и в Космоса

AI, сканиращ луната, автоматично класифицира важни лунни характеристики от изображенията на телескопа.  Новата технология на НАСА за изкуствен интелект може да ускори диагностиката на физически повреди в космическите кораби и системата за космически полети.

Влиянието на изкуствения интелект е все по-значимо във всички области – компаниите използват изкуствен интелект, за да създават иновативни маркетингови кампании, AI променя драстично и юридическата индустрия, а освен това и навлиза значително и в образованието. В групата Образование 4.0 следим най-важните промени в сферата. Включете се в дискусиите и ни разкажете за онова, което ви развълнува.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваВижте новините на детски език, благодарение на Книговище30.07.2021

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика