Цитати, с дъх на пролет

26.02.2015

Помните ли „Не е завършил още февруари, а сякаш сме към края на април… на Валери Петров? А по Рилке – Отново е пролет. Земята е като дете, което знае стихове наизуст…”?

Слънцето нетърпеливо наднича през прозорците ни от няколко дни, толкова е топло, че забравяме за зимата, кокичетата отдавна се показаха и почти замирисва на люляк и … всички сме в очакване на пролетта!

Представяме ви няколко цитати от любими автори,които обичат пролетта, с които дружно да я повикаме, за да се задържи слънцето, а с него и доброто ни настроение =)

Ако тук си имаме кокичета, то един от най-известните символи на пролетта в Япония са великолепните розови вишневи дървета, наричани още сакура. Те започват да цъфтят в средата на месец март във всички нюанси на розовия цвят. Кобаяши Исса, един от най-известните японски поети, възпява красотата им неведнъж. Известната му книга – The Spring of My Lifeсъдържаща едновременно проза и хайку, носи свежестта на пролетта и мъдростта на Япония:

Nеver forget:
we walk on hell,
gazing at flowers.

Но вишневите дръвчета не са любими само на Кобаяши Исса – неслучайно Пабло Неруда пише – „Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите…”, което е едно от най-известните обяснения в любов. Интересно е, че Неруда взима псевдонима си от чешкия поет Ян Неруда, който също приканва към преживяване на пролетта:„Изглеждаш блед; денят ще мине,/не стой, навънка е чудесно,/излез да поиграеш, сине!

Любовната поезия на Пабло Неруда е пълна със символиката на идващия сезон – пролетта не може да бъде спряна, както любовта – „Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.Pablo Neruda

От прозаиците неувяхващ и непрестанно свеж е Бредбъри в своите разкази, които ще бъдат винаги актуални и вълнуващи и ще носят нежността на глухарчетата, ще напомнят тичането по зелената свежа трева и мъдростта на простите неща – „Вземайте всичко, каквото поискате, при условие, че наистина го желаете. Ето как ще разберете. Попитвате се: „Искам ли това нещо от цялото си сърце? Бих ли могъл да преживея този ден без него?“ И ако усетите, че без него до залез слънце ще сте се повалили мъртви, грабвате скъпоценното нещо и си го отнасяте с вас.„, („Вино от глухарчета”).

Многобройни са примерите и в нашата литература, можем да цитираме до безкрай наистина точно както за любовта и тъгата, но днес ще приветстваме пролетта с цитати от последния роман на Радостина Ангелова – „Обратната страна” :„Нали и най-малкото клонче, пораснало в хладната пролет, иска да се изправи срещу вятъра. И най-крехкото стръкче вярва, че освен да цъфти, има и друго предназначение – да надвие бурята…“

И с незабравимия Валери Петров:

…Какво му трябва на човека?
Едно приятелство добро,
една шишарка на пътека,
един бял лист, едно перо,

една случайна песен птича,
един нелош човешки път…
Бруррум! – как весело се свлича
по ламарината снегът!”

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Емилия ИлиеваКнигите, които да четем през октомври28.09.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър