Цитати, с дъх на пролет

26.02.2015

Помните ли „Не е завършил още февруари, а сякаш сме към края на април… на Валери Петров? А по Рилке – Отново е пролет. Земята е като дете, което знае стихове наизуст…”?

Слънцето нетърпеливо наднича през прозорците ни от няколко дни, толкова е топло, че забравяме за зимата, кокичетата отдавна се показаха и почти замирисва на люляк и … всички сме в очакване на пролетта!

Представяме ви няколко цитати от любими автори,които обичат пролетта, с които дружно да я повикаме, за да се задържи слънцето, а с него и доброто ни настроение =)

Ако тук си имаме кокичета, то един от най-известните символи на пролетта в Япония са великолепните розови вишневи дървета, наричани още сакура. Те започват да цъфтят в средата на месец март във всички нюанси на розовия цвят. Кобаяши Исса, един от най-известните японски поети, възпява красотата им неведнъж. Известната му книга – The Spring of My Lifeсъдържаща едновременно проза и хайку, носи свежестта на пролетта и мъдростта на Япония:

Nеver forget:
we walk on hell,
gazing at flowers.

Но вишневите дръвчета не са любими само на Кобаяши Исса – неслучайно Пабло Неруда пише – „Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите…”, което е едно от най-известните обяснения в любов. Интересно е, че Неруда взима псевдонима си от чешкия поет Ян Неруда, който също приканва към преживяване на пролетта:„Изглеждаш блед; денят ще мине,/не стой, навънка е чудесно,/излез да поиграеш, сине!

Любовната поезия на Пабло Неруда е пълна със символиката на идващия сезон – пролетта не може да бъде спряна, както любовта – „Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.Pablo Neruda

От прозаиците неувяхващ и непрестанно свеж е Бредбъри в своите разкази, които ще бъдат винаги актуални и вълнуващи и ще носят нежността на глухарчетата, ще напомнят тичането по зелената свежа трева и мъдростта на простите неща – „Вземайте всичко, каквото поискате, при условие, че наистина го желаете. Ето как ще разберете. Попитвате се: „Искам ли това нещо от цялото си сърце? Бих ли могъл да преживея този ден без него?“ И ако усетите, че без него до залез слънце ще сте се повалили мъртви, грабвате скъпоценното нещо и си го отнасяте с вас.„, („Вино от глухарчета”).

Многобройни са примерите и в нашата литература, можем да цитираме до безкрай наистина точно както за любовта и тъгата, но днес ще приветстваме пролетта с цитати от последния роман на Радостина Ангелова – „Обратната страна” :„Нали и най-малкото клонче, пораснало в хладната пролет, иска да се изправи срещу вятъра. И най-крехкото стръкче вярва, че освен да цъфти, има и друго предназначение – да надвие бурята…“

И с незабравимия Валери Петров:

…Какво му трябва на човека?
Едно приятелство добро,
една шишарка на пътека,
един бял лист, едно перо,

една случайна песен птича,
един нелош човешки път…
Бруррум! – как весело се свлича
по ламарината снегът!”

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Елис Eмин5 нови книги за есенно обичане31.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика