LIFE

Уикенд бягство в Хисаря: сърцето на императорската резиденция

07.03.2019

Зимата е период, който поставя под изпитание човешкия праг на физическа и психическа издръжливост. Тя обаче отминава и е време за възстановяване. В условията на съвременния свят динамиката и темпото, в които всички преследваме стандарти и цели, нуждата от кратки почивки е особено наложителна. Затова бягства до интересни и непознати местенца са перфектния начин да разместим фокуса на съзнанието си.

Град Хисаря е перфектното място за такъв отдих. Селището се намира под южните склонове на Средна гора, на двадесетина километра от Карлово. До него най-бързо се стига от Пловдив, тъй като има редовен автобусен транспорт през час и нещо. Хисаря е изключително достъпен за туризъм и то в рамките само на ден-два, които включват и отиването и връщането, за разлика от много други богати природно, културно и исторически селища, намиращи се в по-крайни точки, където не се поддържа сериозна и постоянна автобусна мрежи. Такова например е скалното светилище на тракийския Цар и Жрец Залмоксис край Силистренското село Стрелково, до което няма никакъв обществен транспорт.

Подобно на добруджанския край и хисарският е богат на тракийска история, която в малкото седем хилядно градче е добре запазена и достъпна за всички, които искат да се запознаят по-обстойно с древното ни минало. А Хисаря е от онези градове, чието минало е било белязано от различни народи и велики владетели.

Още при влизането в града впечатление правят видните остатъци от приблизително 11-метровата крепостна стена на римският град Диоклецианопол, който е бил разположен тук преди повече от двадесет века. Както може би ще се досетите, това което е привличало древните народи към тези земи са били минералните извори. Градчето се отличава с цели двадесет и два уникални по своя физико-химичен състав и температура извора. Тъй като Хисаря е сравнително често посещавана дестинация без значение от сезона в годината, на локално ниво се предлагат изключително много на брой къщи за гости и семейни хотели. Чудесно място за посещение и къпане в лечебните води е санаториума за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Калероя“, който макар и устроен за нуждите на военните е достъпен и за частни лица на добри цени. Преобладаващото съдържание на хидрокарбонати и натрий спомага за активното укрепване на опорно-двигателния апарат, за гинекологичните заболявания, за обмяната на веществата и ендокринната система.

Наличието и на доста хотели с опции за СПА процедури дава обяснението защо на почти всеки ъгъл в градчето може да си закупите бански, ако случайно забравите да си вземете. Другата суровина, с която всеки посетител на Хисаря може да се снабди сравнително бързо и лесно, са пластмасовите туби. На няколко възлови точки в града могат да се намерят и добре устроените в чешми извори за наливане на минерална вода. Най-посещаваният от тях е Момина Сълза, който е и с най-високо съдържание на радон (160 емана) и температура 41 °C, което го прави подходяща за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е слабо минерализирана, без цвят и мирис, с приятен вкус.

Близо до намиращият се в централният парк на града извор са разположени амфитеатъра и термите на стария римски град, които е най-добре да бъдат видени в ранен следобед. Разходка в центъра, намиращо се между крепостните стени на града, малко преди залез, е друг невероятен подарък, който посетителите могат да си направят. Тъй като Хисаря е разположен низинно спрямо заобикалящите го части, слънцето се скрива рано, а небето се обагря в пурпурно и розово преди да се спусне нощта. Любителите на класическата архитектура пък биха останали доволни от множеството запазени старовремски къщи, които все още могат да се намерят, особено в центъра, където са разположени и повечето заведения за хранене.

Разходката в старата част на града вечерно време също е вълнуващо, а дори и леко страшничко преживяване, тъй като уличните лампи са по-ниски от дърветата и гъстите им клони. Тук и обитаемите сгради са доста по-малко, което прави цялата атмосфера до известна степен загадъчна и призрачна. Крепостната стена, която е и най-добре запазената в България, може да бъде разгледана рано през деня, около изгрев. Тогава е най-тихо и спокойно, а и частта е перфектна за сутрешна разходка и зареждане. Най-епична от четирите порти е Южната, която в оригинал е достигала до 13 метра, там през 1882 г. Иван Вазов е написал знаменитото българско стихотворение „Отечество любезно, как хубаво си ти!“.

За разлика от римската гробница, до която се стига по малка пътечка в ляво от Камилите, почитателите на историята могат се насладят на страхотните експозиции в Археологическия музей. В него има изложени оригинални артефакти от тракийската и гръцката култура, откривани в района при различни разкопки. Музеят разполага и с изложбена зала, където в момента са показани подаръци и снимки от дипломатически пътувания и срещи на Тодор Живков.

Определено Хисаря има с какво да запълни времето за едно уикенд бягство. Градчето е малко, но добре устроено, така че да предостави ценен отдих за посетителите си, дори за кратък период от време. Хисаря е истинско светилище за всеки, решаващ да си отдъхне от цивилизацията човек.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Цветелинка ЦветановаУикенд бягство: Красиво, по-красиво, най-красиво, язовир Въча22.08.2019

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино