Urban Tapes: разговор с Мирян Костадинов

02.09.2016

13512134_1077502185676558_8315608060543942974_nНа 1-ви септември стартира уникалният за България проект Urban Tapes! Млади български изпълнители участват в акустични сесии на фона на типична градска среда. Първият, който внесе цвят в сивотата на града с гласа и таланта си, е Мирян Костадинов! Той изпълни първия си сингъл I Won’t Pray, а ето и какво още разказва.

Как започна да се занимаваш с музика?
Съвсем на шега, нямах намерения изобщо да бъда музикант. Хванах старата Кремона на баща ми, която хич не успях да накарам да звучи добре под моите ръце. Та известно време мислех даже да зарежа цялата работа и да не се мъча излишно, но пък с постоянство и упоритост успях да подчиня ръцете си да извличат приятен звук от китарата. Оттам насетне нямах никакви мераци да пея, но пък и това с времето се научих сам да правя. Дълго време бях уличен музикант и това ми помогна много да стана по-добър в техниката си и да получа нужната увереност, която ми липсваше още от хлапе. Там срещнах Виктор Добрев, който ми помогна с първите записи и ме запозна с Иван Бояджиев, който ми отвори вратата към професионалното продуциране на музика. Имах късмет да срещна добри хора, които ме насочиха в правилната посока, и съм им изключително признателен.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?
Съвсем в началото това бяха банди като Linkin Park, Korn, Nirvana, в последствие Breaking Benjamin, RHCP, Rise Against, но мисля, че стилът ми на музика e повлиян от разнообразни жанрове. Обожавам джаз, суинг и блус и черпя основно вдъхновение от музиканти като Louis Armstrong, John Lee Hooker, Benny Goodman и съвременни композитори като Yann Tiersen и Ludovico Einaudi.

Какво е да правиш музика в България?
Предизвикателство е първата дума, която ми идва на ум, но в реалност (въпреки ограничения пазар и огромния дял, който никога няма да прослуша рок музика, защото в ушите им бичи някой знаен или незнаен бг или сръбски поп-фолк) – прекрасно. Опитвал съм да правя музика в Англия, но нещата далеч не са по-цветущи. Тук мога много лесно да намеря добри професионалисти, които работят на добри цени и са емоционално въвлечени в продукта, който създаваме. Няма нещо по-лошо от апатията в тези среди. За жалост, музикалната сцена в страната е изградена предимно от порнография и търсене на достатъчно малоумна формула от тъп текст и крадена музика, за да се получи следващият хит – въртян по медиите и слушан предимно от подрастващи.

942301

Кой е най-добрият концерт, на който си бил?
Последният концерт, на който супер много се изкефих, беше на One Republic, които свириха в Арена Армеец. И освен страхотната им музика, беше невероятно изградено шоу. Бяха свързали целия концерт с държавата, в която се провеждаше, и беше изключително добра идея да се докосне патриотизма на аудиторията по толкова дискретен и добър начин. Един от най-добрите концерти, който остава в съзнанието ми обаче, е на AC/DC на стадион Васил Левски. Мисля, че е концерт, който ще помня до края на живота си.

Има ли музикант/изпълнител, с когото би искал да работиш?
Разбира се, обмислял съм колаборация с изпълнители от други лейбъли и други държави, но засега бих искал да изградя самостоятелна репутация, пък във времето, живот и здраве, си пожелавам да имам хубави срещи с добри музиканти.

Разкажи за първото си участие?
Първото ми участие на сцена беше в Англия половин месец след като бях пристигнал. Тъкмо си бях купил китара и се оказа, че се провеждат акустични концерти в най-голямата кръчма в центъра на града. Имаше 300 човека публика и аз умирах от страх. Още на първата песен изпуснах перцето си на земята и докато сега направо бих продължил с ръка без никой да разбира, тогава от притеснение спрях да пея и почнах да търся перцето по земята. Мнооого непрофесионална гледка, но пък бързо се намери и след като премина сетът ми, получих адски много поздравления от музиканти от моя университет. Това също ми даде много сили да продължа да вярвам в себе си.

URBAN TAPES LOGO

Защо реши да вземеш участие в Urban Tapes?
Защото Сами е пич и смятам, че проектът ще бъде много успешен под неговата егида. Това е страхотна идея и смятам, че с времето ще чуваме много повече. Изключително съм благодарен за поканата и за честта да открия първата сесия. Предстои ви да чуете още много страхотна авторска музика!

Какво ти предстои?
Следващите месеци ще подготвим новата ни авторска песен, която ще бъде най-тежката и най-рок до момента. Подготвяме колаборация с корейски изпълнител, за когото ще ни трябва и малко късмет, но мисля, че имаме добра връзка и се надявам до края на годината поне още два сингъла, а догодина – албум.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновЗвуците на Urban Tapes19.01.2021

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино