Музика

Hayes & Y на живо: час и половина чист кеф

25.08.2019

Бандата представи новото си EP Safeplace в Маймунарника

Това не е статия, а кратко любовно писмо и чиста фенбойщина (съжалявам за чуждицата) по една от най-страхотните и оригинални български групи за последните десет-петнайсет години. Двайсет? Относително, но без значение.

Тежка, лепкава вечер в Борисовата градина. Горещо е и влагата не помага, но в Маймунарника се събират хора – двеста, триста, петстотин. Всички чакаме Hayes & Y да излязат, докато тече сетът на Homeovox на китариста Георги Георгиев от Остава.

В девет и десет притихналата сцена се размърдва и започват първите тонове на Safeplace от едноименното EP на бандата, което излезе през юни. После се включват барабаните, баса, синтезатора, Благо запява и всичко звучи дори по-добре от студиен запис. Не само гласът му, но и инструментите, малките импровизации, които вмъкват на места в песните си, свободата, с която се движат по сцената, безкомпромисния професионализъм.

Продължават с Red, мой личен фаворит заради простичкия, но страхотен китарен риф, и в главата си слагам тикче: “Слушай Red на живо ✔”. Знам го, но за пореден път съм изумен – тия момчета са невероятни, музиката им е истинска, то се усеща и в гласа и в китарата и в текста и в начина, по който я изпълняват на живо. След красотата, която е Red, четиримата продължават с 46 – третото парче от Safeplace, и после настъпва време за разходка сред по-старите им неща.

Знам, че и сега ще чуем Make No Sound и тайно се моля да е онази неземна версия от концерта им в Sofia Live Club от миналия декември. Ако сте били там, ще знаете за какво говоря. Слушаме и Blue, и The Feeling (веднага в главата ми изниква розовия халат), после Special, Dance Floor и You Make Me Sick.

И през цялото време си мисля как сцената им е тясна. Как биса трябва да звучи от 100-ватови усилватели пред хиляди хора. Hayes & Y са лайв банда, те са банда за стадион и се надявам това време скоро да дойде.

Има нещо в музиката, в присъствието им на сцената, нещо което ги отличава от всички останали и ги издига на едно друго, по-лично ниво. По един или друг начин се чувстваш свързан с тях въпреки липсата на кой знае какъв контакт с публиката. Музиката е достатъчна.

И с края на концерта изобщо го няма онова усещане за завършек, за край на нещо. Има само бурни аплодисменти, защото току-що се е случило нещо страхотно. Мисля си, че на Hayes & Y им предстои най-доброто, а имайки предвид създаденото до момента, то само ще продължава да ни тегли към нови и нови концерти в София, Пловдив и Варна, а един ден и в Лондон, Берлин и всеки друг град.

Благодарим, момчета. Бяхте брутални.

Safeplace ще звучи във Варна и Бургас на 30 и 31 август. За повече инфо: https://www.facebook.com/hayesandyband/.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевМанагуа, Виена и Пловдив: историята на група Heptagram27.11.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино