Музика

Какво се случи в българската музика през юли?

06.08.2019

Когато реших да открия тази рубрика, със сигурност не очаквах чак такава активност. Българската музика изглежда в добри ръце, тъй като продуктивността на нашата сцена е по-голяма от всякога.

Ска бандата Муфта отбеляза 10-годишнината от създаването си със събиране на групата и първи албум – ‘Целия‘. Jin Monic също се задействаха и изкараха сингъл, който бе представен на живо в Kino Cabana в София, но още отсъства от интернет пространството. Saint Electrics пък представиха видео към последната си песен ‘Inside My Dream’.

Да се насочим обаче към новите песни и проекти, които можем да чуем още тук и сега:

Desy

Десислава Андонова ‘Desy’ притежава един от най-разкошните гласове у нас и с удоволствие се потапяме във всяко ново нейно произведение. ‘Back Then’ е още една стъпка към дебютния ѝ солов албум ‘Audiobook’, който очакваме с нетърпение.

Песента е придружена от видео, дело на режисьора Тихомир Рачев, а в главните роли се въплъщават две от най-разпознаваемите имена в съвременните български кино и театър – Елена Телбис и Ованес Торосян.

Innerglow

Присъстваха в миналия обзор, присъстват в този, а нищо чудно да се появят и в следващия. Innerglow продължават да работят на високи обороти и извадиха втори сингъл за годината. С всяка следваща песен все по-успешно преплитат рока и електронната музика.

Както и предишните им песни, ‘So Long’ също излезе с видео, режисьор на което е Николай Драганов, а оператор – Борил Петров. Този път екипът е избрал живописния полуостров Халкидики:

PostBalkanTon

Този месец се роди още един любопитен проект на нашата сцена. Ако сте фенове на Postmodern Jukebox, най-вероятно PostBalkanTon също ще ви хареса. Идеята е сходна, а разликата е, че вместо джаз тук ще слушаме балкански суинг, а в основата не са световни хитове, а български популярни песни от 90-те години:

Групата се състои от Зариа Кантарджиева (вокал), Боян Бояджиев (китара), Алекс Нушев (бас) и Иван Ценов (кахон).

Dead Man’s Hat

Ража и компания се завръщат с ново парче седем месеца след последното. Текстът и музиката на ‘Take The Fall’ са именно на вокалистката, а Ахмад Ел Мад се е включил с перфектно прилягащ artwork. През август отново ще си говорим за Dead Man’s Hat и техния дебютен албум.

Robbers On Parole

Още една от сравнително новите формации на българската сцена и поредният дамски вокал в днешния ни обзор. След като в края на миналата година Robbers On Parole изкараха първия си сингъл ‘2 Far Gone’, сега вече поднасят нов, който отново е съпътстван и от видео.

Музиката им е смесица между рок с електронно звучене и дарк поп. Бандата се състои от Моника Иванова (вокал), Ивайло Сарандев (бас), Кристиян Новев (барабани) и Стефан Нараян (китари и синтове), а новото им парче носи името ‘Feel Complete’:

Мила Роберт

Мила Роберт несъмнено е явление. Провокативността във всеки аспект от творчеството ѝ привлече голям интерес към нея, а реакциите се разпределиха в два противоположни лагера. Изглежда обаче това не ѝ влияе и през юли последва може би най-смелата ѝ стъпка досега – кавър в нов аранжимент на песен на Азис, който дори участва в клипа.

Признавам, че в случая на „Никой Не Може“ съм сред песимистите, тъй като не намирам преработките на стари поп-фолк песни за особено възвишена форма на изкуство. Всеки обаче има право на мнение, затова оставям на Вас да формирате сами своето:  

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваНина Николина или когато българският фолклор срещне джаза16.05.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър