Музика

Какво се случи в българската музика през юли?

06.08.2019

Когато реших да открия тази рубрика, със сигурност не очаквах чак такава активност. Българската музика изглежда в добри ръце, тъй като продуктивността на нашата сцена е по-голяма от всякога.

Ска бандата Муфта отбеляза 10-годишнината от създаването си със събиране на групата и първи албум – ‘Целия‘. Jin Monic също се задействаха и изкараха сингъл, който бе представен на живо в Kino Cabana в София, но още отсъства от интернет пространството. Saint Electrics пък представиха видео към последната си песен ‘Inside My Dream’.

Да се насочим обаче към новите песни и проекти, които можем да чуем още тук и сега:

Desy

Десислава Андонова ‘Desy’ притежава един от най-разкошните гласове у нас и с удоволствие се потапяме във всяко ново нейно произведение. ‘Back Then’ е още една стъпка към дебютния ѝ солов албум ‘Audiobook’, който очакваме с нетърпение.

Песента е придружена от видео, дело на режисьора Тихомир Рачев, а в главните роли се въплъщават две от най-разпознаваемите имена в съвременните български кино и театър – Елена Телбис и Ованес Торосян.

Innerglow

Присъстваха в миналия обзор, присъстват в този, а нищо чудно да се появят и в следващия. Innerglow продължават да работят на високи обороти и извадиха втори сингъл за годината. С всяка следваща песен все по-успешно преплитат рока и електронната музика.

Както и предишните им песни, ‘So Long’ също излезе с видео, режисьор на което е Николай Драганов, а оператор – Борил Петров. Този път екипът е избрал живописния полуостров Халкидики:

PostBalkanTon

Този месец се роди още един любопитен проект на нашата сцена. Ако сте фенове на Postmodern Jukebox, най-вероятно PostBalkanTon също ще ви хареса. Идеята е сходна, а разликата е, че вместо джаз тук ще слушаме балкански суинг, а в основата не са световни хитове, а български популярни песни от 90-те години:

Групата се състои от Зариа Кантарджиева (вокал), Боян Бояджиев (китара), Алекс Нушев (бас) и Иван Ценов (кахон).

Dead Man’s Hat

Ража и компания се завръщат с ново парче седем месеца след последното. Текстът и музиката на ‘Take The Fall’ са именно на вокалистката, а Ахмад Ел Мад се е включил с перфектно прилягащ artwork. През август отново ще си говорим за Dead Man’s Hat и техния дебютен албум.

Robbers On Parole

Още една от сравнително новите формации на българската сцена и поредният дамски вокал в днешния ни обзор. След като в края на миналата година Robbers On Parole изкараха първия си сингъл ‘2 Far Gone’, сега вече поднасят нов, който отново е съпътстван и от видео.

Музиката им е смесица между рок с електронно звучене и дарк поп. Бандата се състои от Моника Иванова (вокал), Ивайло Сарандев (бас), Кристиян Новев (барабани) и Стефан Нараян (китари и синтове), а новото им парче носи името ‘Feel Complete’:

Мила Роберт

Мила Роберт несъмнено е явление. Провокативността във всеки аспект от творчеството ѝ привлече голям интерес към нея, а реакциите се разпределиха в два противоположни лагера. Изглежда обаче това не ѝ влияе и през юли последва може би най-смелата ѝ стъпка досега – кавър в нов аранжимент на песен на Азис, който дори участва в клипа.

Признавам, че в случая на „Никой Не Може“ съм сред песимистите, тъй като не намирам преработките на стари поп-фолк песни за особено възвишена форма на изкуство. Всеки обаче има право на мнение, затова оставям на Вас да формирате сами своето:  

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКои са Robbers On Parole?06.08.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика