Образование

Вижте новините на детски език, благодарение на Книговище

30.07.2021

Или защо е важно децата да четат новини?

Вече повече от 3 месеца и децата четат новини у нас! Защото ако искаме да изграждаме мислещо и критично общество, не е достатъчно то да е добре подготвено само в училище. Книговище направиха това възможно, като създадоха новините на детски език – или иначе казано – най-важното от деня, адаптирано за деца.

Зад проекта стои труд от повече от година и голяма доза мечти, отдаден и талантлив екип от “Книговище” и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). „Вижте. Новините на детски език“е българската медия, която липсваше до момента за децата, които тъкмо започват да четат и да развиват любопитство към широкия свят.

„Медията, която пропусна да отговори на детските въпроси: защо има бежанци, какво е бедност, как живеят връстниците им по света, какво е демокрация, ще изчезне ли светът в резултат на глобалното затопляне и още много, много въпроси, които понякога карат децата да не могат да заспят. Пропусна, защото още я нямаше. “, споделя Десислава Гавраилова, част от екипа на „Книговище“. Платформата, която развива интереса към четенето чрез забавни и интерактивни игри, е най-подходящото място за новините за деца – и ето, че вече тази медия е факт.

„Създадохме „Вижте“ като част от Книговище.бг, защото искаме днешните деца на България да са любопитни към света, да знаят, да развиват от малки чувство за справедливост и желание да променят света към добро. Струва ни се, че някъде там се заражда възможността утре порасналите деца наистина да променят страната ни и света към добро. “, разказва още Десислава Гавраилова.

Photo by Mimi Thian on Unsplash

Необятните теми, позволени и за деца

Вече няма нужда да се притеснявате от чувствително съдържание, което може да достигне до подрастващите. Във „Вижте“ ще намерите статии по безбройни теми, организирани в рубриките свят, наука, общество, култура, здраве и спорт, както и въпросници към тях, които ще затвърдят наученото у децата и ще им позволят да напредват в своите Книговищни постижения.

Сред темите дотук са какво е криптивалута, защо учените се тревожат от рекордните жеги, на какво се дължи успехът на „Хари Потър“ и как един спорт става олимпийски. Платформата прави достъпни за деца и сериозни теми като протестите в Куба, разказва какво е коалиция и как социалните мрежи влияят върху настроението ни.

Защо е важно децата да четат новини?

Темите, които се обсъждат у дома, не е нужно винаги да се прошепват тайно или да събират неразбиращи погледи. Тук няма забранени теми и точно това е полезно за децата. Общувайки с тях у дома или в училище, трябва да имаме едно наум, че срещу нас стоят отделни личности и най-важното за тяхното израстване е тяхната информираност. Независимо дали говорим за политика, икономика, спорт или най-новите джаджи, които навлизат в света ни. Но и понеже всички знаем колко бързо губим интереса им, темите разказани във „Вижте новините на детски език“ са разгърнати кратко, без сложни термини и с изображения, които да привлекат интереса им. Така и самите те стават чудесни комуникатори с разгърнат свят от теми, които да обсъждат с вас или своите приятелчета.

Новините с намигване за деца

Разбира се, идеята за разказването на новини на езика на децата, не се случва за първи път у нас. Затова ако искате да развиете и езиковите умения на децата си, ето няколко предложения за четене на новини на английски, изцяло kids-friendly:

  • Kidsnews – Платформата представя ежедневни новини, дейности за деца и куизове, както и читателски клуб, и е изключително добър ресурс за работа в класните стаи. Материалите могат да бъдат използвани както за различни тестови дейности, така и за диктовки, преразкази или провокиране на дискусии в класната стая.
  • DogoNews – Още една платформа вече е събрала голяма база от читатели и ежедневно провокира дискусии и коментари върху различните теми, за които разказва. С DogoNews наистина „храниш“ ума си с теми, селектирани в секции за наука, социални науки, околна среда и други.
  • NewsForKids – Новините за деца тук включват и теми от света на изкуството, освен всички останали като Наука, Политика и Иконономика и то разказани на достъпен език. Със свързани с темите кратки факти платформата дава основна информация за важни личности, организации и събития.

Независимо коя от платформите ще изберете за вашите деца или ученици, не забравяйте, че понякога да отвориш вратата към един нов свят е най-важната стъпка. Нека децата знаят, че новините не са само за възрастните, а вие гледайте и се радвайте на тяхното израстване.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE