Всички лъжат – как да разберем кога и за какво?

31.03.2014

LIES

За общество, което в религиозен и морален план е осъдило лъжата с редица притчи, басни и поговорки, определено сме свършили завидно добра работа в това да възпитаваме децата си да не се мръщят и да преглъщат храна, която не обичат, да се усмихват и да бъдат любезни с хора, които не харесват и да премълчават или изопачават факти, които може би не ги представят в най-добрата светлина. Както казваше д-р Хаус от едноименния сериал, всички лъжат. Обществото ни е изградено върху равни дози лицемерие, добре съшити учтиви лъжи, малки и безвредни бели лъжи и тук-таме някоя лъжа, която се отнася към връзката ви с някого като атомна бомба към Хирошима.

5 НЕВЕРБАЛНИ СИГНАЛА, ЧЕ ТЯ ИСКА ДА СИ ВЗЕМЕТЕ СТАЯ

В общество, в което всички лъжат, основно за оцеляването умение е да можем да разпознаем кога излъганите сме ние. Без значение дали провеждаде интервю за работа, полицейски разпит или просто се опитвате да установите кой е изял сладоледа от хладилника – важно е, ако не можете да установите истината, то поне да разпознаете лъжата, за да й счупите дългия нос и късите крака.

Затова разчистете стаята си за разпити от остри предмети, поставете стол без облегалка и подлакътници в центъра, настанете заподозрения и наврете ярка лампа в лицето му. И следете за следните знаци.

Когато си имаме работа с лъжци, важно е да знаем, че те могат да бъдат условно три вида – неопитни и спонтанни, отракани и обиграни и такива, които просто не можете да разкриете, защото са просто толкова добри.

Неопитните

Неопитните лъжци са научени, че да лъжеш е лошо. Макар и да са способни да рационализират и аргументират нуждата си да излъжат в дадена ситуация, те все още чувстват вина, защото нарушават дълбоко вкоренен в съзнанието им морален принцип. Тази вина най-често се проявява като изнервеност при зададен въпрос, на който смятат да излъжат и несигурност в отговора, които езикът на тялото ни предава против волята ни и често – без нашето знание. Неопитният лъжец може да промени рязко позата си, замръзвайки на място и спирайки всякава жестикулация или отдръпвайки се от питащия. Може да кръстоса ръце или крака, да заключи глезените си под стола, да потрие врата или част от лицето си, някои от крайниците си, да намести часовник, да се заиграе с копчето на ризата си – това са себеуспокояващи жестове, които освобождават стреса, подобно на приятелското потупване или леко погалване. Интересен ефект, който изпортва работата, е и разминаването между значението на жест и дума – когато някой кимне, докато отрича или обратно. Възможно е по лицето му за момент да се изпише изражение на презрение, погнуса, гняв, страх, мъка, което той да се опита да прикрие – тези траещи части от секундата изражения са познати като микроизражения. Смаляването на зениците също е индикатор за негативни емоции, често породени от изопачаване или прикриване на истината. Разбира се, никой от тези знаци не ви гарантира, че крадецът на сладолед е пред вас – те могат да са просто знак за обща изнервеност и безпокойство. Все пак, когато те са реакция на конкретен въпрос, можем да сме почти сигурни, че той предизвиква сериозен дискомфорт.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаДарения за бъдещия Музей на пандемията21.04.2020

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика