„Зовът на кукувицата“ – пленителеният дебют на Роулинг в криминалния жанр

29.03.2014

Да поиграем на асоциации. Ще започна пръв.

 Детектив.

Какво е първото, което ви идва наум? Дълга извита лула, провиснала от бледите устни на Шерлок Холмс? Кокетно засуканите мустаци на Еркюл Поаро? Дебелият като на бирник тефтер на Ръст Кол? Остър като бръснач ум, придужен от елегантен костюм и лека нотка на арогантно мъжкарство? Доста добре. Само че вместо това ще получите от Робърт Галбрейт (псевдоним на Дж. К. Ролуинг), един масивен бабаит с изпъкнали черти, отпуснато шкембе, богато окосмение и ампутиран крак. За колорит добавяме проблеми с алкохола и отчайващ срив на личния му живот.

Вижте още: Ревю за „Вакантен пост“ на Роулинг

Запознайте се с Корморан Страйк, вашият бъдещ съратник през следващите 450 страници от „Зовът на кукувицата“.

След като буквално преобърна света с поредицата за Хари Потър и предизвика смесени реакции при дебюта си в „книгите за възрастни“ с „Вакантен пост“, Роулинг продължава да експериментира в нови жанрове, насочвайки се към класическите криминални романи. Но нека занапред, в знак на уважение към изброра й на псевдоним, я наричаме Галбрейт.

Та в своя очарователен дебют Робърт Галбрейт извежда на преден план господин Страйк – частен детектив, чийто образ е едновременно до болка познат и пипнат на точните места, за да остане интригуващ. И тук се сблъскваме с ветеран от войната, каквито са и вече утвърдени имена в жанра като Питър Уимзи и Травис Макгий. Продължаваме с известен опит в бокса, подобно на Спенсър и Шерлок Холмс. Тук обаче, приликите свършват. Забравете за всякаква изисканост, елегантност или отличителен стил. Корморан е грубоват, непохватен, с очукани черти и привидна незаинтересованост към общественото мнение. И именно това го прави изключително земен и по своему магнетичен. Липсата на костюми, изработени по поръчка бастуни и изрядни прически лишава героя от всякаква показност, акцентирайки върху най-важното у него – ума. Прецизен, изряден и изключително наблюдателен, Страйк има минало на военен полицай, закоренило у него строги методи за водене наразследване, които в бъдеще се оказват изключително полезни. А като заговорихме за минало… Изобретателността на Галбрейт проличава още повече в разкриването на произхода на грубоватия Корморан – син на популярна групарка и… рок звезда. При това член на Залата на славата. Макар взаимоотношенията между баща и син да присъстват единствено на бизнес фронта, ранните години на Страйк, прекарани в постоянно местене между концерти, училища и схлупени апартаменти осигуряван богата предпоставка за разгръщането на човешките взаимоотношения в романа. Които са и една от най-силните му черти.

Дясна ръка на детектива е наскоро сгодената Робин – интелигентна, красива и необичайно тактична и предвидлива. Взаимната усърдност на двамата да предотвратят в зародиш дори най-малкия намек за сексуално привличане, макар и комична на моменти, за момента се увенчава с успех, но остовя отворени очакванията ни за бъдещите части от поредицата.

cuckoos2

Още с първите си страници историята успява да заинтригува не само със задължителното престъпление за разплитане, но и с богатата палитра от емоции, падения и човешки взаимоотношения, които неколкократно дават своя ответ върху развитието на сюжета. Само в рамките на едно денонощие Страйк остава сам, бездобен и почти без пукната пара в джоба. В замяна съдбада му изпраща солидни дългове за покриване и натрапчива болка в протезата. Макар пристигналият на следващия ден клиент да му предоставя финансов спасителен пояс, Корморан влага в работата си нещо повече от строг професионализъм. Дълбокото му чувство за дълг и справедливост се оказва водещ елемент в машината на неговото естество, макар и на моменти прикрито от привидна нехайност и сдтуденина.

Затворената му природа служи катощит не само за сърцето, но и за ума му, запазвайки преценката му чиста и винаги нащрек.

Вижте още: Втората част на поредицата на Робърт Галбрейт (а.к.а Роулинг)

Съпътстващите разследването персонажи не могат да бъдат по-различни един от друг. Невероятна смесица от характери, поведения и подбуди, изваяни с впечатляваща вещина и словесно майсторство. Последното води читателя плавно и подробно през историята, макар на моменти да предизвиква известно нетърпение. Няколко малки детайла остават неизяснени накрая, но мисля, че сме склонни да затворим очи за тях. Историята е отмарящо приятна, без да бъде лековата, едновременно ненапрягаща и динамична.

Съдейки по отзивите на критиците до този момент изглежда, че светът с нетърпение ще очаква следващите приключения на мечкоподобния неудачник Корморан Страйк. Галбрейт има пред себе си единствено пространство за развитие, което в близко време със сигурност ще го издигне редом до големите имена в жанра.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова5 тийн фентъзита, с които да преборим есенната меланхолия21.10.2021

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика