Музика

10 от най-великите песни в историята на видеоигрите

13.11.2018

Видеоигрите отдавна се настаниха в ежедневието ни и много от нас имат сантименти към определени серии, на които са отделяли часове и дни наред. Какво ти е нужно, за да се впуснеш в спомени за прекараното време пред компютъра или конзолата, за невероятните истории и новите светове? Нищо повече от една песен.

Днес ще насочим поглед именно към 10 от най-значимите и въздействащи парчета във вселената на видеоигрите. Започваме!

10. The Last of Us

Един от най-добрите сюжети в gaming индустрията и за мен една от най-добрите песни в нея. Основното парче зад The Last of Us събира в себе си тъжните истории на главните герои, но в същото време напомня и на непримиримостта им.

Композитор е аржентинецът Густаво Сантаолала – негови произведения са попадали също във филми като “Сред дивата пустош“ и „По Пътя“.

Тук ще си позволя да линкна и песента от трейлъра на втората част на играта – „Through the Valley“ на Shawn James.

9. Call of Duty: Modern Warfare 2

Няма как да минем без Ханс Цимер. Modern Warfare 2 е без съмнение най-популярната игра от Call of Duty поредицата и саундтракът е подобаващ за подобен статут. Геният Цимер неведнъж ни е понасял към друг свят с произведенията си във филмовото изкуство, така че не е изненада, че го прави с лекота и при видеоигрите.

8. Halo

Тук няма как да не започна директно с мийма покрай основната песен на Halo. Ако интрото по някаква странна причина не ви накара да настръхнете, Youtube бързо ще ви препоръча акапелни изпълнения на фенове на най-необичайни места с добра акустика – от групи от 80 човека, пеещи в тоалетна до професионални хорове в църкви.

Композитор е Мартин О‘Донъл.

7. Assassin’s Creed 2

Ецио Аудиторе Да Фиренце е най-обичаният и най-разработен герой в сериите Assassin’s Creed. Това, а и самото качество на композицията, изпращат „Ezio’s Family” на Jasper Kid на седмата позиция в класацията ни.

Любопитно е да се отбележи, че имаме и българско участие в саундтраковете на световноизвестната поредица. Елица Александрова дава своя принос към песните зад Rogue.

6. Diablo 1

Diablo 1 е абсолютна класика и би било грехота да не се появи сред нашите избори. “Tristram Village”, създадена на 12-струнна китара от Мат Уелман, е една от най-разпознаваемите песни в индустрията.

Сигурен съм, че когато я чуят, немалко хора се връщат с 15 години назад към спомените за прекараните часове в компютърните зали.

5. Age of Empires 2

Геймър или не – шансът да си играл Age of Empires е сериозен. Стратегията ни запозна с различни цивилизации и истории на редица владетели и герои.

Двойката бе най-популярна и са нужни само няколко тона, за да започнете да тананикате успоредно с мелодията ѝ, съставена от Стивън Рипи.

4. The Legend of Zelda

Обратно към корените и към Nintendo. The Legend of Zelda се появява през 1986 г. и има толкова ключова позиция в gaming историята, че няма как да не попадне в нашия топ 4. Композиторът Кондо Коджи е отговорен за саундтрака на почти всяка игра от поредицата.

3. Need for Speed Underground 2

Навлизаме в топ 3 и удряме директно в емоциите. Време е за много дрифт и състезания. Need for Speed Underground 2 има специално място в сърцето на всеки геймър. Тунинговаш си автомобила, а главата ти се клати в ритъм с версията на “Riders on The Storm” на The Doors, в която се вмъква и Snoop Dogg.

Най-вероятно щеше да се намира дори по-напред в класацията ни, но спира дотук с идеята, че до голяма степен музиката не е създадена специално за играта.

2. World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Най-емблематичната песен за най-емблематичния герой от най-емблематичната игра за последните години. Титаничността на „Arthus, My Son” кара всеки обитател на Азерот да настръхне.

В текста се възпява принцът и бъдещ крал на хората Артъс, който впоследствие предава народа си и се превръща в негов най-голям враг, сядайки на друг трон – този на The Scourge.

По случайност днес се навършват точно 10 години от появата на World of Warcraft: Wrath of The Lich King.


Преди да обявим коя песен е нашият избор за първото място, ето още няколко игри, чиито саундтракове бяха близо до това да попаднат в класацията:

Uncharted, The Witcher, Final Fantasy, Tsar, StarCraft, Morrowind


1. Grand Theft Auto: San Andreas

Леко разклащане на спрей и бързо изписване на R (за Rockstar Games създателите от). Открадваш най-близкия lowrider, пускаш хидравликата и потъваш изцяло в атмосферата на Лос Сантос (еквивалент на Лос Анджелис).

Не вярвам да е възможно да се създаде песен, която да пасне по-добре на гангстерския, гето живот на основния персонаж Карл Джонсън „CJ“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино