Музика

10 от най-великите песни в историята на видеоигрите

13.11.2018
Varna Buddies 2019 Summer Edition

Видеоигрите отдавна се настаниха в ежедневието ни и много от нас имат сантименти към определени серии, на които са отделяли часове и дни наред. Какво ти е нужно, за да се впуснеш в спомени за прекараното време пред компютъра или конзолата, за невероятните истории и новите светове? Нищо повече от една песен.

Днес ще насочим поглед именно към 10 от най-значимите и въздействащи парчета във вселената на видеоигрите. Започваме!

10. The Last of Us

Един от най-добрите сюжети в gaming индустрията и за мен една от най-добрите песни в нея. Основното парче зад The Last of Us събира в себе си тъжните истории на главните герои, но в същото време напомня и на непримиримостта им.

Композитор е аржентинецът Густаво Сантаолала – негови произведения са попадали също във филми като “Сред дивата пустош“ и „По Пътя“.

Тук ще си позволя да линкна и песента от трейлъра на втората част на играта – „Through the Valley“ на Shawn James.

9. Call of Duty: Modern Warfare 2

Няма как да минем без Ханс Цимер. Modern Warfare 2 е без съмнение най-популярната игра от Call of Duty поредицата и саундтракът е подобаващ за подобен статут. Геният Цимер неведнъж ни е понасял към друг свят с произведенията си във филмовото изкуство, така че не е изненада, че го прави с лекота и при видеоигрите.

8. Halo

Тук няма как да не започна директно с мийма покрай основната песен на Halo. Ако интрото по някаква странна причина не ви накара да настръхнете, Youtube бързо ще ви препоръча акапелни изпълнения на фенове на най-необичайни места с добра акустика – от групи от 80 човека, пеещи в тоалетна до професионални хорове в църкви.

Композитор е Мартин О‘Донъл.

7. Assassin’s Creed 2

Ецио Аудиторе Да Фиренце е най-обичаният и най-разработен герой в сериите Assassin’s Creed. Това, а и самото качество на композицията, изпращат „Ezio’s Family” на Jasper Kid на седмата позиция в класацията ни.

Любопитно е да се отбележи, че имаме и българско участие в саундтраковете на световноизвестната поредица. Елица Александрова дава своя принос към песните зад Rogue.

6. Diablo 1

Diablo 1 е абсолютна класика и би било грехота да не се появи сред нашите избори. “Tristram Village”, създадена на 12-струнна китара от Мат Уелман, е една от най-разпознаваемите песни в индустрията.

Сигурен съм, че когато я чуят, немалко хора се връщат с 15 години назад към спомените за прекараните часове в компютърните зали.

5. Age of Empires 2

Геймър или не – шансът да си играл Age of Empires е сериозен. Стратегията ни запозна с различни цивилизации и истории на редица владетели и герои.

Двойката бе най-популярна и са нужни само няколко тона, за да започнете да тананикате успоредно с мелодията ѝ, съставена от Стивън Рипи.

4. The Legend of Zelda

Обратно към корените и към Nintendo. The Legend of Zelda се появява през 1986 г. и има толкова ключова позиция в gaming историята, че няма как да не попадне в нашия топ 4. Композиторът Кондо Коджи е отговорен за саундтрака на почти всяка игра от поредицата.

3. Need for Speed Underground 2

Навлизаме в топ 3 и удряме директно в емоциите. Време е за много дрифт и състезания. Need for Speed Underground 2 има специално място в сърцето на всеки геймър. Тунинговаш си автомобила, а главата ти се клати в ритъм с версията на “Riders on The Storm” на The Doors, в която се вмъква и Snoop Dogg.

Най-вероятно щеше да се намира дори по-напред в класацията ни, но спира дотук с идеята, че до голяма степен музиката не е създадена специално за играта.

2. World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Най-емблематичната песен за най-емблематичния герой от най-емблематичната игра за последните години. Титаничността на „Arthus, My Son” кара всеки обитател на Азерот да настръхне.

В текста се възпява принцът и бъдещ крал на хората Артъс, който впоследствие предава народа си и се превръща в негов най-голям враг, сядайки на друг трон – този на The Scourge.

По случайност днес се навършват точно 10 години от появата на World of Warcraft: Wrath of The Lich King.


Преди да обявим коя песен е нашият избор за първото място, ето още няколко игри, чиито саундтракове бяха близо до това да попаднат в класацията:

Uncharted, The Witcher, Final Fantasy, Tsar, StarCraft, Morrowind


1. Grand Theft Auto: San Andreas

Леко разклащане на спрей и бързо изписване на R (за Rockstar Games създателите от). Открадваш най-близкия lowrider, пускаш хидравликата и потъваш изцяло в атмосферата на Лос Сантос (еквивалент на Лос Анджелис).

Не вярвам да е възможно да се създаде песен, която да пасне по-добре на гангстерския, гето живот на основния персонаж Карл Джонсън „CJ“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаОптимистичните рок класики, които ни карат да вярваме17.06.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевКакво се случи в българската музика през първата половина на 2019?Музика