Литература

Знаменитости с перо в ръка: книгите, които световни звезди издадоха през 2020

02.11.2020

Издаването на книги от популярни личности е често срещана практика – независимо дали става въпрос за автобиография, сборник от есета, съвети, разкази, или дори поезия, всяка година (по)читатели по цял свят имат възможност да държат в ръцете си нещо написано от любима знаменитост.

И докато в някои случаи книгата на поредното нашумяло име е последното нещо, от което светът има нужда, 2020 поне не ни разочарова в това отношение. През тази година наблюдаваме истински бум на заглавия от доказани лица, които имат с какво да вдъхновят и извън професията си.

Алиша Кийс

Тя се отказа от носенето на грим преди няколко години, а сега разкрива още една част от себе си. В автобиографичната книга “More Myself: A Journey” Алиша Кийс разказва за своето израстване като човек и артист, попаднал под светлините на прожекторите още преди да навърши пълнолетие. С помощта на писателката Мишел Бърфорд тя разказва за недотам познати страни на житейската си история като уроците по пиано, балет и гимнастика, които по нейни думи са я държали далеч от наркотиците и проституцията в бедната част на родния ѝ Ню Йорк.

View this post on Instagram

A post shared by Flatiron Books (@flatiron_books) on

15-кратната носителка на „Грами“ има две предходни книги: фотографската „How Can I Keep from Singing?“, в която разказва за деца и техните семейства в Африка преди и след лечение на ХИВ, както и детската история “Blue Moon: From the Journals of MaMa Mae and LeeLee” съвместно с Джесика Уолтън. Автобиографията обаче, заедно с албума “Alicia” от 2020 г., изпълнителката описва като „най-добрата терапия“, която някога е преминавала. Пред Джими Кимъл тя признава: „Определено изминах път, докато открия повече за това коя съм и как да бъда повече себе си без да се притеснявам какво мислят останалите хора.“

Уди Алън

Въпреки че личните му преживявания вдъхновяват много от неговите творби, 6 книги и 48 филма по-късно той издава своята автобиография на 84-годишна възраст. Уди Алън има планове за мемоари още през 2003 г., като стига до сделка за няколко милиона, но по-късно променя решението си. Опитите на режисьора да публикува книга преди няколко години са осуетени заради няколко издателства, които не се заемат със задачата заради засегнатата му репутация от движението #MeToo.

View this post on Instagram

A post shared by ˚ᆺ˚ (@digitalpug) on

Поради същите съображения издателството Grand Central Publishing се отказва от автобиографията на Алън по-малко от месец преди официалната дата на премиерата, но Arcade Publishing позволява на “Apropos of Nothing” да стигне до своите читатели през април 2020. Автобиографията на филмовия гений включва разсъждения върху детството му в Бруклин, неговата дълга кариера и партньорството с дълъг списък с някои от най-успешните имена в Холивуд. Уди Алън адресира и противоречията около отношенията със съпругата си Сун-Йи и обвиненията в насилие, отправени от осиновената му дъщеря Дилън Фароу.

Лана Дел Рей

Още в началото на кариерата си тя споделя, че поезията е едно от големите вдъхновения за музиката ѝ. Стихове, написани от Лана Дел Рей, чуваме и като монолози във видеоклиповете на нейни песни като “Ride” и “Tropico”, но за издаването на книга певицата заговаря публично през 2018 г. Две години по-късно вече можем да държим в ръцете си “Violet Bent Backwards over the Grass”, кръстена на едно от общо 30-те стихотворения вътре.

View this post on Instagram

A post shared by Erika Lee Sears (@erikaleesears)

Имайки предвид таланта на Лана Дел Рей като текстописец, не се учудваме, че е създала достатъчно произведения, които да бъдат обединени в стихосбирка. „Нейните думи си проправят път към теб, завличайки те в свят, който прилича на филм на Дейвид Линч“, казват от Barnes & Noble и им вярваме, защото музиката ѝ също получава подобни сравнения. А за да е удоволствието пълно, “Violet Bent Backwards over the Grass” може да бъде слушана и като аудиокнига и в CD формат с гласа на Лана Дел Рей. Така я чуваме да рецитира 14 от поемите на фона на музика, изпълнявана от продуцента Джак Антоноф.

Джейн Фонда

Освен че е ветеран в киното, 82-годишната актриса е определяна и като една от най-влиятелните активисти на нашето време. След като през 70-те действа като върл противник на Виетнамската война, сега Фонда се застъпва за борбата с промените в климата. В края на 2019г. носителката на „Оскар“ беше сред редовните участници в петъчните мирни протести пред Капитолия във Вашингтон, заради които обаче беше арестувана няколко пъти. Затова не е чудно, че новата ѝ кауза е основна тема в нейната книга „Какво мога да направя? Моят път от отчаяние относно климата към действие“ (“What Can I Do? My Path from Climate Despair to Action”).

View this post on Instagram

A post shared by Jane Fonda (@janefonda) on

Заглавието подсказва достатъчно за целта на актрисата – промяна в поведението на възможно повече хора, и то веднага щом са получили полезна и подробна информация за околната среда в по-малко от 300 страници. А Фонда знае как да увлече и подтикне читателя към действие – тя е опитен автор на пет книги, посветени на аеробиката, автобиографията „Животът ми досега“ (2005 г.) и „Прам тайм: Да извлечеш максимува от живота си“ (2011 г.).

Марая Кери

През 2020 г. тя отпразнува три десетилетия на музикалната сцена подобаващо – с албума “The Rarities”, събрал неразпространени досега песни, демо версии и изпълнения на живо, както и автобиографията “The Meaning of Mariah Carey”. Написана заедно с авторката Микаела Анджела Дейвис, книгата доказва колко освобождаващо е всъщност една знаменитост да представи житейската си история такава, каквато наистина е. „Невъзможно е да изговориш сложността и дълбочината на изживяното в която и да е статия от списаие или десетминутно телевизионно интервю“, казва Марая Кери при съобщаването на новината за книгата.

View this post on Instagram

A post shared by Mariah Carey (@mariahcarey) on

Страниците на “The Meaning of Mariah Carey” преминават от тревожното детство на бъдещата звезда, изпълнено с чести премествания и трудни семейни взаимоотношения, през трудностите в брака с Томи Мотола и отрицателните страни на славата до лечението на психични травми. Автобиографията е разделена на четири основни части, като се съсредоточава върху живота на изпълнителката до 2001г. В книгата откриваме и вдъхновението зад редица от песните ѝ, откъдето идва и заглавието на мемоара.

Лени Кравиц

“Let Love Rule” се казва дебютният албум на Лени Кравиц от 1989г., а заглавието му и до днес служи като водещ девиз в живота на изпълнителя. Да позволим на любовта да властва е посланието и от корицата на неговата едноименна автобиография, написана съвместно с автора Дейвид Риц. В нея звездата обръща поглед към първите 25 години от своя живот, които го оформят като личност и водят до издаването на първата му музикална колекция.

View this post on Instagram

A post shared by Lenny Kravitz (@lennykravitz) on

Изданието Rolling Stone определя мемоара като „пленителен поглед върху дуалността на Кравиц“, имайки предвид смесения му расов и религиозен произход, както и израстването между Америка и Европа. От страниците на “Let Love Rule” певецът споделя за трудните взаимоотношения с баща си, вдъхновението от бившата си съпруга Лиза Боне, като не пропуска да разкаже и за духовното си усъвършенстване, като остава верен на убеждението си, че „изкуството трябва да обединява хората“. Книгата очакваме да излезе и на български през 2021г. от издателство Hybrid Books.

Матю Макконъхи

Поредната звезда, която направи книжния си дебют през 2020г. е носителят на „Оскар“ и вечен тексасец Матю Макконъхи. За да напише автобиографията си “Greenlights”, той се изолира в продължение на почти два месеца. „Отидох в пустинята за 52 дни, без електричество“, споделя той за преживяването, което очевидно му се отплаща – с излизането си в края на октомври мемоарът веднага заема първо място в класацията за бестселъри на New York Times за нехудожествена литература.

View this post on Instagram

A post shared by Matthew McConaughey (@officiallymcconaughey) on

Добра реклама за заглавието създадоха някои от най-ярките признания от автобиографията, които бяха разпространени от световните медии – обстоятелствата около смъртта на бащата на Макконъхи, алчното поведение на майка му към славата на нейния син, както и сексуалното насилие, претърпяно от актьора на непълнолетна възраст. Встрани от „скандалните“ подробности, звездата, който си води дневници от 36 години насам, определя книгата като колекция от „видяно и посетено, добро и лошо, успехи и падения, истории, хора, места, поеми, молитви, предписания и много послания“. Известният с позитивната си нагласа актьор вярва, че можем „да превърнем червената светлина в зелена“, откъдето идва и заглавието “Greenlights”.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваОктомври, есента и техните книги29.09.2019

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE