3D Принтиране – научна фантастика, превърната в реалност

01.08.2013

09-20-2012form-1-on-desk00-1348689824
Технологичният прогрес в днешното общество е безспорен факт. Буквално всеки ден можете да прочетете за ново изобретение, което ще навлезе в ежедневието ви след броени месеци.  И все пак, на фона на цялото това разнообразие има открития, които изпъкват повече от други. 3D принтирането е едно от изобретенията, за които се говори все повече като нещо изключително и обещаващо, втора индустриална революция, една стъпка към бъдещето.

Виж още: АВТОМАТОНИТЕ, ИЛИ КАК СЕ СРЕЩАТ ИЗКУСТВОТО, ЧАСОВНИЦИТЕ И ГЕНИАЛНОСТТА

Макар че много хора възприемат 3D принтирането като научна фантастика, то е напълно реално и възможно. To е процес, при който се наслагват слоеве пластмаса, метал или други материали, за да се създаде някакъв предмет. Тоест, 3D принтирането превръща дигитален модел в реален, триизмерен обект. Представете си, можете да създадете каквото пожелаете без особени усилия – приложенията са безбройни и тук са разгледани само една малка час от тях.

Различни фирми предлагат 3D принтери за домашно ползване, в момента можете да си закупите такъв на цена между $500 и $2000, а самото „мастило“ – пластмаса, около $20-30. Но инвестицията си струва – с този принтер можете сами да създадете всичко, което би ви потрябвало у дома – резервни части, калъфче за телефон, клещи, чаши, всякакви малки домашни потребности. Със специално мастило можете дори да принтирате фенерче! Това би ви спестило доста ходене по магазините и съответно доста пари.

Виж още: ОНЛАЙН КУРСОВЕТЕ – ОБУЧЕНИЕТО НА БЪДЕЩЕТО
Но 3D принтирането у дома си има и ограничения – предметите, които създавате, не са толкова издръжливи като тези, произведени във фабриките, защото не са били подложени на каквато и да е допълнителна обработка. Колкото по-голям обект принтирате, толкова повече време отнема. За да принтирате каквото и да е, ви е необходим дигитален модел на този обект, и въпреки че има доста сайтове, които предлагат такива безплатно, не всички модели са напълно издържани в техническо и функционално отношение. Като цяло, 3D принтирането у дома е най-подходящо за малки, не твърде сложни предмети от необходимост.

Истинските предимства и възможности, които 3D принтирането предлага, могат да бъдат използвани най-адекватно в по-глобален мащаб. Да вземем производството – в една фабрика за коли например, 3D принтирането може да се използва за създаването на определени части за колата, ще е много по-изгодно тези части да бъдат принтирани и след това допълнително обработени, отколкото да бъдат създавани както досега. Освен това различни инструменти също могат да бъдат създадени по този начин, които да улеснят работата в предприятието. Друга възможност е принтирането на прототипи – ще е много по лесно и евтино един прототип да бъде принтиран, отколкото направен по друг начин, особено като се има предвид факта, че обикновено са необходими множество прототипи, за да се стигне до желания резултат. Всичко това ще намали цената за производство, а оттам и цената на продукта на пазара.

3D принтирането има потенциала да се превърне в революционно изобретение и за медицината. Недостигът на органи за транспалнтация е причина за смъртта на милиони хора по света. С развитието на 3D принтирането, след 10-20 години създаването на напълно функциониращ орган, готов за трансплантация, ще стане възможно. За целта ще бъде използвано специално мастило, което ще съдържа клетки от пациента и така шансът органът да бъде отхвърлен става 0%. Началото вече е поставено преди 2 години, когато на една TED конференция беше принтиран бъбрек. В по-близкото бъдеще различни части от човешкото тяло, например уши, могат да бъдат принтирани на същия принцип и присадени на пациента. Друга възможност, която 3D принтирането предлага, е създаването на лекарства. Вече утвърдени лекарства могат да бъдат принтирани, спестявайки усилия и средства, а нови лекарства биха могли да бъдат тествани върху принтирани тъкани, като по този начин може ефективно да се прецени кои лекарства да бъдат тествани върху пациенти. 3D принтирането наистина може да спасява животи.


Но може и да отнема животи.
В момента е напълно възможно да се създават части за оръжия чрез 3D принтиране. Скоро може да стане законно да се създават цели оръжия по този начин. Да, бързото и евтино производство на оръжия би било изгодно за армията, но ако моделите за тези оръжия са достъпни за цивилни? Всеки би могъл да си създаде оръжие у дома. Или повече от едно. Законно. Това определено е повод за тревога, особено след множеството инциденти и смъртни случаи след престрелки на публични места напоследък.

3D принтирането има приложение и в космоса. Следващата година NASA ще изпрати първия 3D принтер в космоса, за да могат астронавтите да създават необходимите им инструменти и екипировка. По този начин ще се спестят многото разходи по транспортиране до космическите станции и астронавтите ще имат повече възможности за изпълняване на ремонти и други задачи. 3D принтирането може да бъде използвано и за създаване на керамика, обувки, бижута, играчки и още много. Създаден е дори 3D химикал, 3Doodler, с който можете да рисувате триизмерни обекти!

Определено ще чуваме още много за 3D принтирането оттук нататък.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаДарения за бъдещия Музей на пандемията21.04.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика