Музика

5 албума от март, които трябва да слушате

08.04.2019

В края на всеки месец ще ви представяме най-добрите албуми от изминалите 30 дена. Това ще е, разбира се, доста субективно, защото ще е съобразено с нашия вкус, но вярваме, че разчитате на него. А март беше особено труден, защото много любими артисти и групи изкараха албуми, които заслужават да влязат в тази селекция. Сигурни сме, че Джеймс Морисън, Гари Кларк Джуниър и Бенджамин Франсис Лефтуич ще го преживеят, но нямаше как да не добавя тези шедьоври в нашите 5 избора:

Foals – Everything Not Saved Will Be Lost Part 1

Химията на една група е деликатна тема и напускането на съоснователя и басист на бандата, Уолтър Гирвърс, бе предпоставка за тежки времена за момчетата от Оксфорд. Вместо да го заместят обаче, те пренастройват звука си, залагайки на аналогови синт басови линии, което се оказва повече от положителна промяна. Темите в албума са от най-важните в обществото ни – климатичните промени, политическата несигурност, проблеми с психичното здраве. Янис Филипакис надхвърля себе си във вокалите, а фънк ритмите, които са прокарали в мелодиите ми допадат много.

Billie Eilish – When we all fall asleep, where do we go?

Тя е на 17, нямам идея какъв жанр е музиката ѝ и как успя толкова бързо да стане такъв хит. Хайпът около Били Айлиш е толкова голям, че чаках с присвити очи какъв дебютен албум ще изкара. А той е колкото странен, толкова и красив. Зловещата усмивка на Айлиш идва директно след въпроса на името на албума „When we all fall asleep, where do we go? (Къде отиваме, когато заспим?)“. Били Айлиш е поетесата на Генерацията Z, представяйки ни страховете, надеждите и уязвимостта на цялото поколение. Явление, което е алтернатива на типичните поп звезди, но има същия обхват и потенциал за популярност.

Hozier – Wasteland, Baby!

Качеството на един артист си личи от втория му албум. Пет години след огромния успех, който пожъна със своя дебют, Hozier се завръща с „Wasteland, Baby!„. Тук трябва да бъдем откровени – това не е албум, който е по-добър от първия и не представя някакви особени технически иновации в звученето на ирландския изпълнител. Но. Няма как и да не отбележим мощния, плътен глас на Hozier, който отново ни прехвърля към важни и социални въпроси в обществото ни. Приемам „Wasteland, Baby!“ като продължение на дебютния му албум.

Maverick Sabre – When I wake up

Да кажем, че Маверик Сейбър има добър глас е подценяване. Суровостта и дрезгавостта, която притежава, без съмнение, заслужава акцент. Едно от малкото неща, които не ми харесват в албума е, че има песни, които са твърде експериментални откъм аранжимент. И така губим усещане за гласа на Сейбър. „ Into Hope“ е прекрасно парче, което ми е в слушалките от 10 дена. А фактът, че има и колаборация с моята любима Джорджа Смит е достатъчен да ми затвърди мнението, че третият албум на Маверик Сейбър е на мястото си в тази селекция.

Solange – When I get home

На 1-ви март се появи изключително интересен албум. Малката сестра на Бийонсе не е толкова масово популярна, но със сигурност прави вълнуваща музика. Дори съм я слушал на живо на фестивала Open’er в Полша преди няколко години. Албумът се казва „When I get home“ и според мен трябва да се разглежда като цялостно произведение, а не песен по песен. Отвежда ни към някои от големите проблеми на чернокожите в Америка и е, без съмнение, страхотна продукция.

Бонус албум: Вече писахме за него, но със сигурност трябва да отделите и специално време на „изгубения албум“ на Марвин Гей. „You’re the man“ ни връща към един от любимите ни изпълнители и ни носи много, много соул!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от февруари, които трябва да слушате15.03.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино