5 музиканти, чиято религиозна принадлежност вероятно ще те изненада

07.05.2014

Според мащабно проучване, проведено през 2010 година, около 10 % от населението на Земята е съставено от атеисти (не че нас са ни попитали). Това най-вероятно означава, че около 10 % от попитаните не са се страхували да произнесат едно напоследък модерно признание – Бог е нелогичен, недоказан, нематериален и за теб – несъществуващ. Ти може би вярваш в кармата, календара на Маите, Дъглас Адамс, император Палпатин или нещо съвсем различно, може би признато като църковна деноминация. Следващите религиозни учения носят именно тази присъда, но комбинацията знаменитост – секта изглежда по-скоро атрактивна, отколкото осъдителна. Ето и списък, който не би трябвало да промени мнението ти за всяка знаменитост в него, но истината е, че вероятно ще направи точно това.

Вижте още: ГЕОГРАФИЯ НА РАП МУЗИКАТА (ЩО Е ТО ХИП-ХОП?)

1. Брандън Флауърс от The Killers – Църква на Исус Христос на светиите от последните дни ( чиито последователи са по-известни под наименованието „мормони”)

017

Справка: ’’Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни’’ (на английски The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, LDS) е религиозна организация, чиито последователи вярват, че са възстановената първоначална Църква на Исус Христос. Във всекидневието вместо това по-дълго наименование се използва името „мормони”, на името на една от свещените им книги – „Книгата на Мормон”.

Цървата е основана на 6 април 1830 г. от Джоузеф Смит (младши) в Ню Йорк. Тя бързо събира както множество последователи, така и доста противници (най-вече заради полигамния семеен модел, от който мормоните по-късно се отказват, макар това да буди известни съмнения). Въпреки това Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни днес има над 14 милиона последователи и е международна организация със седалище в Солт Лейк Сити, Юта. Църквата изпраща официални представители или мисионери из целия свят, които да разпространяват посланието на църквата (включително в България). Развива активно хуманитарна дейност, включително в страни, където не е регистрирана официално.

Верните мъже мормони се надяват самите те да станат богове и да приспособят и населят собствени светове. Според книгата на Мормон има само две съдби за човечеството: вечно щастие или вечна мъка. Според религията онези, които отричат Христос, горят в адски мъки след смъртта, без втори шанс за спасение.

Вижте още: КАТО ИМА ДЪБСТЕП, ИМА ЛИ И БУКСТЕП?“ –НЕ, МАМО, НЯМА..

В САЩ мормоните съставляват около 2 % от вярващото население. Един от представителите на религиозното учение е Mr. Brightside или Брандън Флауърс от рок групата The Killers, формирана през 2001 година в Лос Анджелис. През септември 2012 година Флауърс за пръв път защитава религията пред видния атеист Ричард Доукинс в шведското токщшоу „Скавлан”.

Майка ми ме научи да се моля и да поддържам комуникация с божествения ми Баща. Това е нещо, към което се обръщам всекидневно.Има толкова отговори на въпроси, които моята църква дава, които са толкова…за мен е прекрасно и съм много щастлив.”, коментира Флауърс, като добавя, че религията му често е недоразбрана и хората не са добре запознати с нея.

През 2005 година Флауърс сключва брак с дългогодишната си приятелка Тина Мундоковски, която също е активист на Църквата. Двамата имат трима сина – Амон (кръстен на мисионер от „Книгата на Мормон”), Гунар и Хенри.

 2. Prince – от Църква на адвентистите от седмия ден до Свидетел на Йехова

Справка: Църквата на адвентистите от седмия ден е християнска протестантска църква със световно разпространение. Наименованието „Църква на адвентистите от седмия ден“ подчертава две библейски доктрини: учението за Второто пришествие на Христос и Десетте Божи заповеди. Адвенистите вярват, че когато приключил работата си около създаването на света, Бог дал съботата като ден за почивка и празнуване. Именно заради това последователите на тази църква са по-познати под наименованието „съботяни”.

От друга страна Свидетелите на Йехова не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни и други, вярват че Бог има име – Йехова, а Исус Христос е Негов син, не приемат кръвопреливане и не празнуват рождени и именни дни. Учудващо предвид сексуално-консуматорската вакханалия, с които се прочува един от представителите и на двете учения, а именно Принс Роджърс Нелсън, известен най-вече като Принс – американски актьор, музикант, композитор и певец, който постига най-голяма известност през 80-те и началото на 90-те. Принс е признат като един от най-успешните артисти на всички времена с над 100 млн. продадени албума по целия свят.

Принс е отгледан в семейство на адвенисти, но това далеч не личи по музиката, която започва да прави едва 7-годишен. Тя, заедно с неговите LoveSexy турнета, се превръщат в най-уютното място за сексуалната революция, обхванала средностатистическия американец, който отдавна чака култа на промискуитета и секса за една нощ.Всичко това до 2001 година, когато, за да удовлетвори предсмъртното желание на майка си, Принс става Свидетел на Йехова (което не означава, че го е видял) и буквално се фанатизира по религията. Толкова, че прави ремикси на старите си песни, в които съвсем небрежно подмята религиозна лирика, като тези редове в Purple Rain: “Say you can’t make up your mind? I think you better close it and open up the Bible.”(“Казваш, че не можеш да настроиш съзнанието си? По-добре го затвори и отвори Библията”.) Песните не са единственото поле на Принс за религиозна пропаганда – ако живееше в Минеаполис можеше да го видиш пред вратата си, държащ брошура, която изяснява целите на учението на Свидетелите.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Боян СимеоновЗад камерата на Urban Tapes29.01.2021

Още от Под Моста

Под Моста5 места, на които да си доброволец това лятоLIFE