5 музиканти, чиято религиозна принадлежност вероятно ще те изненада

07.05.2014

Според мащабно проучване, проведено през 2010 година, около 10 % от населението на Земята е съставено от атеисти (не че нас са ни попитали). Това най-вероятно означава, че около 10 % от попитаните не са се страхували да произнесат едно напоследък модерно признание – Бог е нелогичен, недоказан, нематериален и за теб – несъществуващ. Ти може би вярваш в кармата, календара на Маите, Дъглас Адамс, император Палпатин или нещо съвсем различно, може би признато като църковна деноминация. Следващите религиозни учения носят именно тази присъда, но комбинацията знаменитост – секта изглежда по-скоро атрактивна, отколкото осъдителна. Ето и списък, който не би трябвало да промени мнението ти за всяка знаменитост в него, но истината е, че вероятно ще направи точно това.

Вижте още: ГЕОГРАФИЯ НА РАП МУЗИКАТА (ЩО Е ТО ХИП-ХОП?)

1. Брандън Флауърс от The Killers – Църква на Исус Христос на светиите от последните дни ( чиито последователи са по-известни под наименованието „мормони”)

017

Справка: ’’Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни’’ (на английски The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, LDS) е религиозна организация, чиито последователи вярват, че са възстановената първоначална Църква на Исус Христос. Във всекидневието вместо това по-дълго наименование се използва името „мормони”, на името на една от свещените им книги – „Книгата на Мормон”.

Цървата е основана на 6 април 1830 г. от Джоузеф Смит (младши) в Ню Йорк. Тя бързо събира както множество последователи, така и доста противници (най-вече заради полигамния семеен модел, от който мормоните по-късно се отказват, макар това да буди известни съмнения). Въпреки това Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни днес има над 14 милиона последователи и е международна организация със седалище в Солт Лейк Сити, Юта. Църквата изпраща официални представители или мисионери из целия свят, които да разпространяват посланието на църквата (включително в България). Развива активно хуманитарна дейност, включително в страни, където не е регистрирана официално.

Верните мъже мормони се надяват самите те да станат богове и да приспособят и населят собствени светове. Според книгата на Мормон има само две съдби за човечеството: вечно щастие или вечна мъка. Според религията онези, които отричат Христос, горят в адски мъки след смъртта, без втори шанс за спасение.

Вижте още: КАТО ИМА ДЪБСТЕП, ИМА ЛИ И БУКСТЕП?“ –НЕ, МАМО, НЯМА..

В САЩ мормоните съставляват около 2 % от вярващото население. Един от представителите на религиозното учение е Mr. Brightside или Брандън Флауърс от рок групата The Killers, формирана през 2001 година в Лос Анджелис. През септември 2012 година Флауърс за пръв път защитава религията пред видния атеист Ричард Доукинс в шведското токщшоу „Скавлан”.

Майка ми ме научи да се моля и да поддържам комуникация с божествения ми Баща. Това е нещо, към което се обръщам всекидневно.Има толкова отговори на въпроси, които моята църква дава, които са толкова…за мен е прекрасно и съм много щастлив.”, коментира Флауърс, като добавя, че религията му често е недоразбрана и хората не са добре запознати с нея.

През 2005 година Флауърс сключва брак с дългогодишната си приятелка Тина Мундоковски, която също е активист на Църквата. Двамата имат трима сина – Амон (кръстен на мисионер от „Книгата на Мормон”), Гунар и Хенри.

 2. Prince – от Църква на адвентистите от седмия ден до Свидетел на Йехова

Справка: Църквата на адвентистите от седмия ден е християнска протестантска църква със световно разпространение. Наименованието „Църква на адвентистите от седмия ден“ подчертава две библейски доктрини: учението за Второто пришествие на Христос и Десетте Божи заповеди. Адвенистите вярват, че когато приключил работата си около създаването на света, Бог дал съботата като ден за почивка и празнуване. Именно заради това последователите на тази църква са по-познати под наименованието „съботяни”.

От друга страна Свидетелите на Йехова не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни и други, вярват че Бог има име – Йехова, а Исус Христос е Негов син, не приемат кръвопреливане и не празнуват рождени и именни дни. Учудващо предвид сексуално-консуматорската вакханалия, с които се прочува един от представителите и на двете учения, а именно Принс Роджърс Нелсън, известен най-вече като Принс – американски актьор, музикант, композитор и певец, който постига най-голяма известност през 80-те и началото на 90-те. Принс е признат като един от най-успешните артисти на всички времена с над 100 млн. продадени албума по целия свят.

Принс е отгледан в семейство на адвенисти, но това далеч не личи по музиката, която започва да прави едва 7-годишен. Тя, заедно с неговите LoveSexy турнета, се превръщат в най-уютното място за сексуалната революция, обхванала средностатистическия американец, който отдавна чака култа на промискуитета и секса за една нощ.Всичко това до 2001 година, когато, за да удовлетвори предсмъртното желание на майка си, Принс става Свидетел на Йехова (което не означава, че го е видял) и буквално се фанатизира по религията. Толкова, че прави ремикси на старите си песни, в които съвсем небрежно подмята религиозна лирика, като тези редове в Purple Rain: “Say you can’t make up your mind? I think you better close it and open up the Bible.”(“Казваш, че не можеш да настроиш съзнанието си? По-добре го затвори и отвори Библията”.) Песните не са единственото поле на Принс за религиозна пропаганда – ако живееше в Минеаполис можеше да го видиш пред вратата си, държащ брошура, която изяснява целите на учението на Свидетелите.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени света12.07.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование