7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате

14.11.2017

Въпреки своите спокойни ноти, отмерени движения и плавно леещ се ритъм, джазът периодично ни напомня за своята борба за и против, борба за любов, свобода, живот. Музиката е олицетворение на битката на всеки един от нас със самия себе си и със света, как избираме да я водим и как да я завършим.

1. Започваме с легендарния Джеймс Браун и “It’s A Man’s World”. Песента е една от първите за времето си, които разглеждат темата за феминизма и доминиращото мъжко влияние през 60-те години. Раздиращият въздуха глас на Джеймс Браун внушава гняв и болка, а текстът е един силен вик срещу сексизма и неравноправието между половете.

2. “Go Down Moses” – Fisk Jubilee Singers. Излязла през 1872 и слушана и до днес, песента се е превърнала в емблематичен джаз химн против робството и потисничеството. Боравейки с метафоричен език и фигуративни фрази произведението обрисува поробените афроамериканци, живеещи в неравноправие и търсещи своята свобода от феодалната империя.

3. “Strange Fruit” – Били Холидей. Адаптацията на поемата на Абел Мърпул индиректно описва нашумелия проблем с линчуването на афроамериканци в Северна Америка в началото на 20 век. Сдържана в своето вокално представяне, Били Холидей показва болката на похитеното човешко и безскрупулно отнетите права за живот. Описвайки една масова трагедия, Холидей твърдо застава срещу расизма и ксенофобията.

4. “To Be Young, Gifted and Black” – Нина Симон. Още едно въстание срещу расизма. Нина Симон е най-яркият пример за безграничността на човешкия дух, талант и воля, без значение от цвета на кожата или произхода. Въпреки безбройните опити, никой не успя да даде душата, която Нина Симон подари на музиката.

5. “I Know It’s Over” – The Smiths. С блус нотки в своята основа, песента е универсална балада, която, летаргична на пръв поглед, дълбоко в своята същност протестира срещу самотата, изолацията и затварянето на човека във вътрешния хаос на тъгата, обречеността на мечтите и сблъсъка между илюзията и действителността. Песента е своеобразно оплакване на интровертната човешка природа.

6. Отново Джеймс Браун с “Money Won’t Change You”. Както се подразбира и от самото заглавие, произведението отрича парите като основен фактор за изявата на личността и борейки се с материализма, дава храна за размисъл върху темата за връзката между щастието и заобикалящия ни предметен лукс.

7. “A Change Is Gonna Come” – Сам Кук. Песента е обвързана с движението за граждански права на чернокожите в САЩ и е един обнадеждаващ лъч в дългата борба за равноправие и мир, една утопия за хармония и взаимно разбирателство. Сингълът печели „Грами“ и е изпят от много известни изпълнители, сред които и Арета Франклин.

Седем, а и още много са песните в категория „джаз“, които се борят срещу несправедливостта, насилието и трудностите, които човек среща по пътя си. Легендарни изпълнители оставят своя отпечатък  със социални и общочовешки послания за света, който, ако се разпада, се разпада заради нас.


Гост-автор: Даяна Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЕстетика на джаза08.11.2017

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE