7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате

14.11.2017

Въпреки своите спокойни ноти, отмерени движения и плавно леещ се ритъм, джазът периодично ни напомня за своята борба за и против, борба за любов, свобода, живот. Музиката е олицетворение на битката на всеки един от нас със самия себе си и със света, как избираме да я водим и как да я завършим.

1. Започваме с легендарния Джеймс Браун и “It’s A Man’s World”. Песента е една от първите за времето си, които разглеждат темата за феминизма и доминиращото мъжко влияние през 60-те години. Раздиращият въздуха глас на Джеймс Браун внушава гняв и болка, а текстът е един силен вик срещу сексизма и неравноправието между половете.

2. “Go Down Moses” – Fisk Jubilee Singers. Излязла през 1872 и слушана и до днес, песента се е превърнала в емблематичен джаз химн против робството и потисничеството. Боравейки с метафоричен език и фигуративни фрази произведението обрисува поробените афроамериканци, живеещи в неравноправие и търсещи своята свобода от феодалната империя.

3. “Strange Fruit” – Били Холидей. Адаптацията на поемата на Абел Мърпул индиректно описва нашумелия проблем с линчуването на афроамериканци в Северна Америка в началото на 20 век. Сдържана в своето вокално представяне, Били Холидей показва болката на похитеното човешко и безскрупулно отнетите права за живот. Описвайки една масова трагедия, Холидей твърдо застава срещу расизма и ксенофобията.

4. “To Be Young, Gifted and Black” – Нина Симон. Още едно въстание срещу расизма. Нина Симон е най-яркият пример за безграничността на човешкия дух, талант и воля, без значение от цвета на кожата или произхода. Въпреки безбройните опити, никой не успя да даде душата, която Нина Симон подари на музиката.

5. “I Know It’s Over” – The Smiths. С блус нотки в своята основа, песента е универсална балада, която, летаргична на пръв поглед, дълбоко в своята същност протестира срещу самотата, изолацията и затварянето на човека във вътрешния хаос на тъгата, обречеността на мечтите и сблъсъка между илюзията и действителността. Песента е своеобразно оплакване на интровертната човешка природа.

6. Отново Джеймс Браун с “Money Won’t Change You”. Както се подразбира и от самото заглавие, произведението отрича парите като основен фактор за изявата на личността и борейки се с материализма, дава храна за размисъл върху темата за връзката между щастието и заобикалящия ни предметен лукс.

7. “A Change Is Gonna Come” – Сам Кук. Песента е обвързана с движението за граждански права на чернокожите в САЩ и е един обнадеждаващ лъч в дългата борба за равноправие и мир, една утопия за хармония и взаимно разбирателство. Сингълът печели „Грами“ и е изпят от много известни изпълнители, сред които и Арета Франклин.

Седем, а и още много са песните в категория „джаз“, които се борят срещу несправедливостта, насилието и трудностите, които човек среща по пътя си. Легендарни изпълнители оставят своя отпечатък  със социални и общочовешки послания за света, който, ако се разпада, се разпада заради нас.


Гост-автор: Даяна Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевВечните джаз стандарти - от Едит Пиаф до Нора Джоунс30.09.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино