7 филма, които си струва да гледате на ‘Master of Art’ този уикенд

22.04.2017

Казват, че за да отправим поглед надалеч, първо стъпваме на раменете на великани. Чрез езика на киното фестивалът ‘Master of Art’ дава възможност да се покатерим и да видим не само тази гледка, но и какво се крие в историята на гигантите, достигнали своя размер. Предлагам ви седем заглавия от програмата на феста, които не са за изпускане през тази събота и неделя.

Магията на дневника на Ане Франк“

Роденото през 1929 г. в Германия момиче от еврейски произход се превръща не само в символ на изгубеното детство, но и най-вече на обичта към живота и силата на мечтите, които смъртта не може да спре. Документалният филм от 2015 г. е създаден в Холандия, където Ане Франк прекарва по-голямата част от живота си, укривайки се в столицата по време на Холокоста. 50-минутният документален филм включва разходка сред свързани с живота на момичето исторически забележителности, мнения на специалисти и почитатели на „Задната къща“, родена изпод ръцете на едно съзряващо дете във времена на несправедливост, но и неизчерпаема надежда.

През уикенда: 21 април, петъкКино ‘G8’ – 19:30 ч.; 23 април, събота, Кино „Люмиер Лидл“ – 18 ч.

През останалото време: 24 април, понеделник – Кино „Евро Синема“ – 18:15 ч.

Активен живот: Духът на Хана Арендт“


Пред името на Хана Арендт могат да бъдат поставени редица думи – мислител, теоретик, философ, писател. Лентата, посветена на живота и делата на германката, която не се ограничава от рамки, печели наградата за най-добър документален филм през 2016 г. от Международния фестивал в Санта Барбара. „Активен живот“ предлага богат арсенал от архивни материали с участието на Арендт, запаметили пребиваването й по различни места след напускането на родината. Двата часа в интелектуалната компания на жената, обявила се против „баналността на злото“ и тоталитаризма, изследват отблизо мотивите й и припомнят идеи, които днес отново намират актуалност.

Само през уикенда: 23 април, неделя – Кино „Люмиер Лидл“ – 20 ч.

Пикасо, раждането на една легенда“

Главната роля в тази френска документалистика е на една от знаковите фигури на съвременното изкуство. Творчеството на Пабло Пикасо е вълнуващо с разнообразието от техники, течения и периоди, а животът му – с драматични събития и промени. Още в началото на кариерата си превърналият се по-късно в най-скъпия и краден художник за последните 100 години отказва да се помести в наложилите се авангардни кръгове. За по-малко от час лентата успява да обърне внимание на това как естественият гений се превръща в легенда чрез старателно изграждане на собствен имидж, за което помага и неоспоримата харизма на твореца.

През този уикенд: 21 април, петък – Кино „Одеон“ – 21 ч.; 22 април, събота – Кино ‘G8’ – 19:30 ч.; 23 април, неделя – Кино „Люмиер Лидл“ – 13:30 ч.

През следващия: 30 април, неделя – Кино „Евро Синема“ – 18:15 ч.

Аз, Клод Моне“

Оставаме на вълна изобразително изкуство с британска продукция за бащата на импресионизма. Произведенията на Клод Моне продължават да пленяват със своето изящество, зад което обаче се спотайва депресия и желание за самоубийство, измъчващи артиста. Документалният филм е нежно потапяне в личния свят на отдадения творец, разкрит чрез негови писма и документи. ‘The Guardian’ определя лентата като „грациозна“, „елегантно направена и изчерпателно информативна“. Съдейки по трейлъра, демонстрираните кинаметографични качества на 83-минутния филм обещават красиво преживяване в стила на определяния за най-успял художник от края на XIX и началото на XX в.

През този уикенд: 23 април, неделя – Кино „Одеон“ – 19 30 ч., и Кино „Евро Синема“ – 16 ч.

През останалото време: 27 април, четвъртък – Кино ‘G8’ – 18:15 ч.; 28 април, петък – Кино „Люмиер Лидл“ – 21 ч.

Епископът, архитектът и балдахинът

La Seu Снимка: Dan Meineck, Flickr

 

Не е задължително са сте сред запалените по дизайн и архитектура зрители, за да се насладите на тази история за катедралата Ла Сеу в Палма де Майорка. Строежът на сградата отнема близо четири века, а след земетресение през XIX в. се налага нейното реновиране. По него работи и уважаваният архитект Антони Гауди, който внася собствен почерк. Той нарича най-емблематичния за острова паметник „поема, написана с камък“. Ла Сеу се смята за образец на каталонска готическа архитектура и пленява както отвътре благодарение на богатство от елементи, така и отвън с отражението си в Средиземно море.

През уикенда: 23 април, неделя – Кино „Люмиер Лидл“ – 15 ч., и Кино „Евро Синема“ – 17:30 ч.

През останалото време 28 април, събота – Кино ‘G8’– 19:30 ч.

Акт и наказание“

Снимка: Flickr

 

Пренасяме се в наши дни с разказ за феминистката пънк-рок група „Пуси Райът“. През февруари 2012 г. нейните членки – рускините Надя, Маша и Катя, влизат в столична катедрала, за да изнесат по собствена инициатива молебен, изпълнявайки песента си „Майко Божия, прогони Путин!“. Акцията им е породена от изразената подкрепа на патриарх Кирил към президента. В отговор жените са арестувани и изправени пред съд, а процесът привлича международен интерес и световен отзвук. Филмът на Евгени Мита отправя поглед към влиянията, откъдето черпи вдъхновение съвременната революционна дейност на нашумялото трио и къде тя се пресича с изкуство и политика.

През този уикенд: 22 април, събота – Кино „Люмиер Лидл“ – 21 ч.

През следващия: 30 април, неделя – Кино „Люмиер Лидл“ – 19 ч.

Иржи Менцел: Да се направи комедия не е никак забавно“

В тази швейцарска лента 79-годишният полски режисьор Иржи Менцел ни отвежда зад кулисите на своето творчество. В продължение на петдесетилетна кариера той оставя траен отпечатък в родната си култура, но въпреки влиянието споделя, че филмовата му история започва непланирано, а спечелването на чуждоезичен „Оскар“ отдава на късмет. Във филма си Робърт Колински се гмурва сред изначалната любов на режисьора към полския театър и литература, като включва появи от Кен Лоуч, Емир Костурица, Милош Форман и още имена от чешкото и световно кино, които Менцел има честта да има сред своите приятели и почитатели.

През този уикенд: 23 април, неделя – Кино „Люмиер Лидл“ – 16:15 ч.

През останалото време: 24 април, понеделникКино „Одеон“ – 20:45 ч.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевКратка история на киното II: италианският неореализъм23.03.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино